Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled slobodnih igrača: Šuteri

Nastavljamo s pregledom slobodnih igrača po pozicijama. Polako se bližimo kraju, ostale su još samo dvije pozicije, a prvi na redu su bek-šuteri.

Manu Ginobili (dosadašnji ugovor $14.107.492, status – slobodan igrač)

Teško je povjerovati da bismo iduće sezone Argentinca mogli gledati u bilo kojem drugom klubu osim u San Antonio Spursima, iako je dovoljno samo pogledati slučaj Paula Piercea pa da zaključimo kako NBA biznis ne podnosi emocije i sentimentalnost. S gotovo 36 godina na leđima Manu sigurno neće dobiti još jedan veliki ugovor, i vjerojatno za novih godinu ili dvije dana u Spursima može očekivati iznos u rasponu od 5-7 milijuna dolara. Ukoliko se Spursi ne odluče ponuditi mu novi ugovor, Ginobili će se vrlo vjerojatno umiroviti, što se moglo zaključiti iz njegovih izjava na kraju finalne serije protiv Miamija. Ako zaboravimo na prošlogodišnju skraćenu NBA sezonu onda je Ginobili u ovoj tek završenoj odigrao samo 60 utakmica u regularnom dijelu, najmanje u karijeri tijekom jedne sezone. Na parketu je prosječno provodio 23 minute, postizao 12 poena uz 3 skoka i 4 dodavanja. U finalu protiv Miamija njegove igre su varirale od briljantnih i genijalnih poteza do katastrofalnih pogrešaka. Ginobili više nema „kamikaza“ ulaze pod obruč, nestalo je i eksplozivnosti, ali košarkaška inteligencija, kreativnost i iskustvo su tu što bi trebalo biti dovoljno za još jedan ugovor sa Spursima.

Monta Ellis (dosadašnji ugovor $11.000.000, status – slobodan igrač)

Ellis je odbio ponudu svog donedavnog kluba Milwaukee Bucksa koja je težila 36 milijuna dolara za tri godine i odlučio je svoju sreću potražiti negdje drugdje. Nakon šest punih sezona u Warriorsima i dvije sezone u Bucksima Ellis je imao tu nesreću da je kao backcourt partnera imao igrača koji je po stilu igre identičan ili sličan njemu. Prvo je to u Golden Stateu bio Steph Curry, a zatim u Bucksima Brandon Jennings, i u oba slučaja takve kombinacije su u najmanju ruku izgledale nespretno. Monta je combo bek, može igrati obje bekovske pozicije i dosta je podcijenjen kao kreator. Zbog nedostatka visine i fizikalija obrambeno je slab i ima velike probleme kada treba biti prva napadačka opcija u ekipi, a problemi se očituju u lošoj selekciji šuta, velikoj potrošnji i niskoj produktivnosti. U momčadi u kojoj bi bio druga napadačka opcija ili recimo šesti igrač, njegov solidan šut, brzi prvi korak i eksplozivnost mogli bi doći do punog izražaja. U prošloj sezoni je sa Bucksima izborio playoff gdje su ekspresno ispali od Miamija, a u regularnom dijelu sezone igrao je prosječno 37 minuta što mu je bilo dovoljno za 19 poena, 4 skoka i 6 asistencija.

Tyreke Evans (dosadašnji ugovor $5.251.824, status – zaštićen slobodan igrač)

Najbolji rookie iz 2010. godine zaštićen je slobodan igrač, što znači da Kingsi mogu izjednačiti visinu ugovora koji mu drugi klubovi ponude i na taj način ga zadržati u svojim redovima. U spomenutoj rookie sezoni imao je impresivne statističke brojke od 20 poena, 5 skokova i 5 asistencija, a nakon toga je svaka sezona za Evansa bila sve lošija i lošija. Kako su tonuli Kingsi, tako je tonuo i Evans, a potonuo je sve do 15 poena, 4 skoka i 3 asistencije iz prošle sezone. Evansu su tek 23 godine, što znači da je još u rangu perspektivnih igrača i definitivno ima prostora da se ponovno razvije u igrača iz 2010. godine, ali za to će mu svakako trebati nova sredina. Oko njega je još nekoliko upitnika, kao na primjer koja je pozicija od tri vanjske prava za njega i može li biti prva napadačka opcija u momčadi. Svakako se radi o krasnom all-rounderu, sa izvrsnom obranom i sjajnim atletskim sposobnostima. New Orleans Pelicansi su mu navodno ponudili 44 milijuna dolara za četiri godine i Kingsi to vjerojatno neće izjednačiti, što je i logično jer je u klub u rebuildingu (ili mu to treba), i stigao je novi rookie koji okupira Evansovu poziciju, Ben McLemore.

O.J. Mayo (dosadašnji ugovor $4.020.000, status – slobodan igrač)

Još jedan igrač koji je odbio aktivirati „player“ opciju u ugovoru i odlučio postati slobodan igrač i tako potražiti novi klub s kojim će potpisati dugoročni ugovor. U prošloj sezoni u dresu Mavericksa Mayo je bilježio brojke od 15 poena, 3 skoka i 4 dodavanja uz dobre postotke šuta. Bila je to sezona prepuna amplituda za Mayoa. Na početku sezone, dok je Dirk Nowitzki još bio ozlijeđen Mayo je imao izvanredne predstave u dresu Dallasa, bio je prva napadačka opcija, pogađao trice u serijama, ubacivao 40 poena Houstonu, 32 Portlandu, 27 Knicksima i Warriorsima. Povratkom Dirka, Mayo kao da je pao u njegovu sjenu i iz nje se više nije izvukao. Briljantne šuterske predstave su nestale, O.J. je izgubio samopouzdanje, šut je postao nestabilan i počeli su problemi koji su kulminirali izostankom Dallasa u playoffu. Na sve to nadovezale su se Mayove slabosti poput kreacije ili napadanja obruča. Iako u ovoj sezoni nije briljirao gledajući cjelokupni kontekst svakako mu je dobra referenca što je i u takvim okolnostima tricu šutirao sa 40% uspješnosti, i to će mu svakako podignuti vrijednost. Na koncu Mayoa vidimo kao pouzdanu drugu opciju u klubu koji će se boriti za playoff.

J.R. Smith (dosadašnji ugovor $2.806.452, status – slobodan igrač)

Baš kao što smo mogli gledati dva lica O.J. Mayoa, tako smo prošle sezone mogli vidjeti i dva lica J.R. Smitha, a razlika je što ne znamo koje je Mayovo pravo lice, a za J.R.-a znamo da su oba prava. Svi ljubitelji J.R. Smitha moraju se pomiriti s činjenicom da je on  tempirana bomba, koja će jedan period igrati na superstar razini, a u drugi kao igrač iz garbage timea. Regularni dio sezone završio je sa 18 poena, 5 skokova i 3 dodavanja prosječno ali i sa nagradom najboljeg šestog igrača lige. Osamnaest poena ujedno mu je bilo dovoljno i da bude drugi najbolji strijelac Knicksa. U playoffu je nakon udaranja laktom Bostonovog Jasona Terryja potpuno izgubio stabilnost i brojke su mu pale na 14 poena, 5 skokova i jedno dodavanje, uz mizerne postotke šuta, i bez njegovog značajnijeg doprinosa Knicksi nisu mogli preko Pacersa u drugoj rundi. Smith je zahvalan igrač i šuter ako će paziti na selekciju šuta, ako će biti agresivan u napadanju obruča, ako će igrati obranu, ali postaje prava noćna mora za suigrače, trenere i navijače kada počne šutirati iz gužve, preko sto ruku, trice sa devet metara i sl. Odbio je produžiti ugovor sa Knicksima, u kojima je bio debelo potplaćen, i testirati svoju vrijednost u skupini slobodnih igrača. Ukoliko može ponoviti igre iz regularnog dijela sezone ove godine, i pristane biti šesti igrač i druga napadačka opcija svaki cent uložen u njegovu plaću biti će dobra investicija.

Marco Belinelli (dosadašnji ugovor $1.957.000, status – slobodan igrač)

Potpisivanjem Mikea Dunleavyja Bullsi su jasno dali do znanja Belinelliju da ga više nemaju u svojim planovima. Prošle sezone u regularnom dijelu odigrao je 73 utakmice za Bullse prosječno postižući 10 poena uz jedan skok i dvije asistencije dok je u playoffu protiv Brooklyna i Miamija te brojke neznatno i popravio. Ukupan šut iz igre bio mu je na 39%, za tri 35% i teško da može igrati značajniju napadačku opciju u bilo kojem klubu. Šut je njegovo najjače oružje ali je problem što mu on mora biti dobro pripremljen da bi ga Talijan pogodio, uz to mu obrana nije najjača strana baš kao ni kreativnost. Ipak, zbog kroničnog nedostatka kvalitetnih šutera u NBA ligi predviđamo da će Belinelli u novom klubu dobiti ulogu prvog strijelca s klupe.

Preostali slobodni šuteri: Richard Hamilton, Wayne Ellington, Francisco Garcia, Randy Foye, Nick Young, Daequan Cook, Leandro Barbosa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE