Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregovori FIBA-e i NBA lige o spašavanju Eurobasketa

Štrajk u najjaèoj košarkaškoj ligi svijeta ne samo da ugrožava novu sezonu NBA lige, veæ i Eurobasket koji se igra ovog ljeta u Litvi.

Predsjednik Meðunarodne košarkaške organizacije FIBA-e, Yvan Mainini, i generalni tajnik Patrick Baumann iduæeg æe tjedna otputovati u SAD kako bi se sastali s glavnim èovjekom NBA lige Davidom Sternom.

Tema razgovora bit æe plaæanje astronomskih cijena za NBA igraèe koji bi trebali nastupiti za svoje reprezentacije na predstojeæem Europskom prvenstvu i moguænost igranja NBA zvijezda u Europi za vrijeme štrajka.

Košarkaški savezi Francuske i Španjolske, koje imaju najviše NBA reprezentativaca, obratile su se za pomoæ FIBA-i jer se ispostavilo da je cijena koju bi trebali platiti za osiguranje svojih igraèa malo prevelika odnosno iznosi vrtoglavih èetiri milijuna dolara.

Prema važeæem ugovoru za vrijeme odigravanja meðunarodnih natjecanja osiguranje se ravnomjerno rasporeðuje na tri strane (FIBA, NBA i nacionalni savez). Meðutim, kako je na snazi štrajk u NBA-u taj je ugovor zamrznut i klubovi u Americi sami odreðuju visinu osiguranja svog igraèa.

Ukoliko se ne postigne dogovor izmeðu FIBA-e i NBA-a moglo bi se dogoditi da nitko od igraèa najjaèe košarkaške lige svijeta ne nastupi na Eurobasketu što bi garantiralo jedno dosta osiromašno natjecanje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE