Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregovori se nastavljaju, no lockout je sve bliže

Ovih dana sve su oèi NBA obožavatelja usmjerene na finalni dvoboj izmeðu Miami Heata i Dallas Mavericksa, no “iza kulisa” odvija se još jedan dvoboj, dvoboj koji æe odrediti buduænost lige u narednih nekoliko godina.

Ovaj se dvoboj odvija izmeðu predstavnika NBA igraèa i vlasnika NBA ekipa, koji imaju zajednièki cilj, dogovoriti se oko novog kolektivnog ugovora. Prošla dva dana vodili su se intenzivni razgovori izmeðu obje strane jer tekuæi kolektivni ugovor istièe 30. lipnja te ukoliko do tada ne doðe do dogovora i potpisivanja novog ugovora, doæi æe do lockouta, što znaèi da æe nova NBA sezona biti odgoðena na neodreðeno vrijeme. Osim odgaðanja poèetka sezone, bez novog ugovora neæe biti moguæe ni održavati timske treninge, neæe biti potpisivanja ugovora sa slobodnim igraèima, razmjena, ljetne lige niti predsezonskih utakmica.

Iako su pregovori trajali protekla dva dana, nije došlo do nikakvog pozitivnog pomaka, obje strane se još uvijek previše razlikuju u svojim potražnjama od novog zajednièkog ugovora. “Još uvijek smo veoma udaljeni”, izjavio je glavni èovjek NBA lige, David Stern nakon posljednje runde pregovora. “Rekao bih da se ni oko èega nismo uspjeli dogovoriti.”

Iskusni razigravaè Los Angeles Lakersa, Derek Fisher je na poziciji predsjednika udruge igraèa te je i on ponudio svoje viðenje situacije: “Nema nikakvih promjena. Možda se malo promijenio sistem na koji planiramo doæi do odluke, no nema znaèajnijih pomaka. Izlagali smo razne ideje, no njihov poèetni prijedlog se gotovo niti malo nije izmijenio. Kada gledamo s tog gledišta, nije niti došlo do pravog pregovaranja.”

Oèito je da su vlasnici ekipa èvrsto odluèili držati se svoje prvotne ponude u kojoj se zalažu za velike promjene u naèinu funkcioniranja lige, a to se prvenstveno odnosi na ekonomske probleme. Motiva za velike promjene imaju i više nego dovoljno jer su prema nekim procjenama ove sezone èak 22 ekipe od 30 u gubitku, a ukupni gubici se procjenjuju na velikih 300 milijuna dolara. Igraèi pak s druge strane ne prihvaæaju njihove ponude i kako dani prolaze sve je izglednije da æe do lockouta doæi, zbog èega æe najviše ispaštati NBA navijaèi koji neæe moæi bodriti svoje ekipe ukoliko se sezona odgodi.

Prijedlog vlasnika ekipa ukljuèuje znaèajno smanjenje trenutnih plaæa igraèa, napuštanje garantiranih ugovora i znaèajno smanjenje salary capa te zabrana prekoraèenja salary capa, što je prema trenutnom ugovoru moguæe postiæi na razne naèine. Do konkretnih brojki nije moguæe doæi, nisu objavljeni nikakvi službeni detalji, no prema nekim izvorima vlasnici traže smanjivanje plaæa za 8 posto prve godine novog ugovora, druge godine 13 posto, a treæe i svih ostalih smanjenje od èak 40 posto u odnosu na dosadašnje iznose plaæa. Osim ovih toèaka, možda i najvažnija stvar je podjela dohotka ekipe. Prema trenutnom ugovoru, od ukupnog dohotka ekipe, u što su ukljuèene prodaja karata, televizijska prava, prodaja dresova i slièno, 57 posto dobivaju igraèi dok ostatak, 43 posto ide u ruke vlasnika ekipe. Vlasnici žarko žele poveæati taj postotak, dok su igraèi i više nego zadovoljni s trenutnom raspodjelom te æe se oko ovoga voditi velike bitke i vjerojatno æe ovo pitanje odluèiti o sudbini sljedeæe NBA sezone.

Izvršni direktor udruge igraèa, Billy Hunter, nakon pregovora je izrazio svoj pesimizam: “Jedan od vlasnika mi je priznao da je veoma pesimistièan i da ne vjeruje da može doæi do dogovora prije isteka ovog mjeseca, odnosno isteka trenutnog ugovora. Moram priznati da se slažem s njime i dijelim isti pesimistièni pogled na situaciju.”

Ukoliko volite NBA ligu, morate biti zabrinuti zbog ovoga jer je velika vjerojatnost da æe sljedeæa sezona biti odgoðena. No barem se pregovori održavaju, pokušava se doæi do nekakvog napretka, što je pozitivna stvar. Nakon noæašnje utakmice u Dallasu, finalna serija se seli u Miami, a zajedno sa igraèima i predstavnici ekipa æe promijeniti lokaciju i u Miamiju nastaviti s pregovorima. Nakon toga, 17. lipnja zakazan je novi krug pregovora, ovoga puta u New Yorku.

Latest Posts

NE PROPUSTITE