Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prekrasna gesta Patricka Ewinga prema velikom prijatelju Alonzu Mourningu

Patrick Ewing ponudio je donirati jedan od svojih bubrega Alonzu Mourningu, u slučaju da centru Miami Heata bude potrebna transplantacija.

Znate da ću uvijek biti tu za njega, rekao je Ewing. Ako moj bubreg odgovara, rado ću ga donirati. On to zna.

Mourning ima uobičajenu, ali ozbiljnu bubrežnu bolest koja ga je prisilila da propusti jednu NBA sezonu (2000.-2001.). Tada još nije bilo poznato hoće li mu trebati transplantacija bubrega.

Ewing i Mourning igrali su na istom sveučilištu Georgetownu, postali su bliski prijatelji uprkos žestokim okršajima u NBA ligi. Zajedno su trenirali van sezone, a Ewing je kum Mourningovoj novorođenoj kćeri Mykai Sydney.

Ewing se 2003., kada je Zo trebao bubreg, testirao, ali njegov bubreg nije odgovarao. Mourning je bio pred umirovljenjem zbog svog stanja, ali na kraju je dobio bubreg od rođaka kojeg nije vidio 25 godina.

25. studenog 2003., Mourningov rođak i umirovljeni američki marinac Jason Cooper posjetio je Mourningovu teško bolesnu baku u bolnici. Mourningov otac bio je prisutan i obavijestio je Coopera da se Mourning tog dana možda povuče iz NBA lige zbog po život opasne bolesti bubrega, žarišne segmentalne glomeruloskleroze, istog problema koji je imao Sean Elliott 1999.

Cooper je pitao može li išta učiniti, i počeo razmišljati o doniranju jednog od bubrega svom rođaku, kojeg nije vidio 25 godina i kojeg je poznavao samo kroz košarku. Cooper je testiran na kompatibilnost, zajedno s mnogim drugim članovima obitelji i prijateljima (uključujući i NBA kolegu, centra i dobrog prijatelja Patricka Ewinga); za vrijeme pogreba svoje bake, Mourning je primio vijest da se Cooperov bubreg poklapa.

Mourning je dobio Cooperjev lijevi bubreg 19. prosinca 2003. godine. Nastavio je igrati u NBA ligi još šest sezona.

Latest Posts

NE PROPUSTITE