Preminuo Jerry Krause, GM Bullsa iz šampionskih godina

Bivši generalni menadžer Chicago Bullsa, Jerry Krause, preminuo je danas prema navodima Chicago Tribunea. Imao je 77 godina i već duži period se nosio sa zdravstvenim problemima, uključujući osteomyelitis (infekcija koštanog tkiva, uzrokovana mikrobakterijom).

Krause je obnašao funkciju generalnog menadžera Bullsa u periodu kada se franšiza okitila sa šest naslova prvaka u osam sezona. Odgovoran je za formiranje tandema Michael Jordan – Phil Jackson u Chicagu, a za svoja postignuća je nagrađen dva puta s titulom NBA Executive of the Year. Bullsi su dohvatili doigravanje u svakoj od trinaest sezona pod vodstvom Krausea, prije nego što je franšiza započela rebuilding 1998. godine.

On je neumoran“, opisivao ga je vlasnik Bullsa, Jerry Reinsdorf. „Radio je predano i disciplinirano. Dolazio je na zagrijavanje prije svake utakmice, zanimale su ga vježbe zagrijavanja i plan utakmice. Tražio je uvijek informaciju više, komunicirao je s mnogim ljudima uključenim u igru. Pravio je sjajan posao od toga.“

Krause je preuzeo poziciju od Roda Thorna još 1985. godine, sezonu nakon draftiranja Jordana, a umirovio se 2003. Nalazio se u užem izboru za Naismith Basketball Hall of Fame u kategoriji za doprinos sportu.

U NBA krugovima je uvijek bio jako cijenjen zbog džentlmenskog karaktera i načina tretiranja suradnika koji su bili ispod njega u korporativnoj strukturi.

Igrači njegovih Bullsa su imali veliku dozu poštovanja prema Krauseu, a jedan od njih, legendarni centar Bill Cartwright se oprostio od bivšeg šefa ovim riječima:

Prisjetimo se njegovih GM poteza.

Počivao u miru.