Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Preminuo Jerry Krause, GM Bullsa iz šampionskih godina

Bivši generalni menadžer Chicago Bullsa, Jerry Krause, preminuo je danas prema navodima Chicago Tribunea. Imao je 77 godina i već duži period se nosio sa zdravstvenim problemima, uključujući osteomyelitis (infekcija koštanog tkiva, uzrokovana mikrobakterijom).

Krause je obnašao funkciju generalnog menadžera Bullsa u periodu kada se franšiza okitila sa šest naslova prvaka u osam sezona. Odgovoran je za formiranje tandema Michael Jordan – Phil Jackson u Chicagu, a za svoja postignuća je nagrađen dva puta s titulom NBA Executive of the Year. Bullsi su dohvatili doigravanje u svakoj od trinaest sezona pod vodstvom Krausea, prije nego što je franšiza započela rebuilding 1998. godine.

On je neumoran“, opisivao ga je vlasnik Bullsa, Jerry Reinsdorf. „Radio je predano i disciplinirano. Dolazio je na zagrijavanje prije svake utakmice, zanimale su ga vježbe zagrijavanja i plan utakmice. Tražio je uvijek informaciju više, komunicirao je s mnogim ljudima uključenim u igru. Pravio je sjajan posao od toga.“

Krause je preuzeo poziciju od Roda Thorna još 1985. godine, sezonu nakon draftiranja Jordana, a umirovio se 2003. Nalazio se u užem izboru za Naismith Basketball Hall of Fame u kategoriji za doprinos sportu.

U NBA krugovima je uvijek bio jako cijenjen zbog džentlmenskog karaktera i načina tretiranja suradnika koji su bili ispod njega u korporativnoj strukturi.

Igrači njegovih Bullsa su imali veliku dozu poštovanja prema Krauseu, a jedan od njih, legendarni centar Bill Cartwright se oprostio od bivšeg šefa ovim riječima:

Prisjetimo se njegovih GM poteza.

Počivao u miru.

Latest Posts

NE PROPUSTITE