Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

(Pre)rani odlazak Brandona Roya

Voða novog vala igraèa Portland Trail Blazersa i jedan od najkompletnijih i najboljih bek-šutera u zadnjih 5 godina u NBA ligi, Brandon Roy, na žalost košarkaškog svijeta, službeno je potvrdio glasine o svom umirovljenju. Razlog su njegova istrošena koljena koja ne bi podnijela ritam još jedne sezone, iako skraæene.

Iako nije trajao dugo u svom profesionalnom poslu, svega 5 sezona, uspio je svoje zadnje minute na NBA parketima odigrati maestralno. Utakmica o kojoj je rijeè je èetvrta utakmica prvog kruga doigravanja Zapadne konferencije. Blazersi su igrali seriju s buduæim prvacima Mavericksima. Rezultat u seriji je bio 2-1 za Mavse i èetvrta utakmica se èinila kao još jedna pobjeda i podizanje rezultata na 3-1. No, zadnja èetvrtina je pokazala da Roy još ima vatre u sebi.

S koljenima 65-godišnjaka, kada je veæ bio jako upitan nastavak njegove igre na visokoj razini, Roy u posljednjoj èetvrtini bilježi 18 koševa i pruža navijaèima u Rose Gardenu najveæi povratak u povijesti kluba. Pogodio je 8 od 10 koševa i neke nevjerojatne clutch šuteve.

Fantastièna igra za bilo kojeg igraèa. Nadasve nevjerojatna za igraèa koji je prošao 6 operacija koljena. Iako su Blazersi tu seriju kasnije izgubili rezultatom 4-2, Roy nije ostao dužan.

Vijest je, razumljivo, najviše pogodila navijaèe i tim Blazersa. Od ozloglašenih Jail Blazersa, preko bankrota Rose Gardena i tima koji je u sezoni 2005./06. ubilježio najgori omjer lige (21-61), Blazersi su bili sramota i izvor ljutnje ponosnog i žestokog košarkaškog grada i njegovih navijaèa. I upravo je Roy dolaskom u tim 2006. nakon razmjene na dan drafta s Minnesotom (izabrali ga kao 6. izbor prve runde) bio katalizator promjena. Naravno, na bolje.

Bio je igraè kakvog su Blazersi nekad imali u Clydeu Drexleru – voða na terenu i izvan njega; igraè koji je bio lice franšize u medijima na pozitivan naèin; igraè koji je osiguravao doigravanja. Jednako brzo s rastom slave i hvaljenjem od strane košarkaškog svijeta došli su i problemi s koljenima. Došli su do te toèke da Roy nije mogao pratiti želje svog ponosa i natjecateljskog duha.

Takoðer, ova vijest ponovno postavlja pitanje o “ukletosti” ovog tima. Poèevši od legendarnog Billa Waltona preko Sam Bowieja pa do Grega Odena i sada Brandona Roya. I tako se nastavlja neprekidna serija pitanja “Što bi bilo…?” koja prati tim kroz èitavu njegovu povijest. “Što bi bilo da su Oden i Roy imali karijere bez ozljeda?

Jedina pozitivna stvar ove vijesti je što ovo daje Blazersima veliki prostor na salary capu i financijska fleksibilnost koja im omoguæava lov na svog “drugog Brandona Roya”. Ako budu imali sreæe.

Jer naæi šutera s toliko ljudskosti, igraèa koji nije imao nijedne mrlje na karijeri, profesionalca u svom znaèenju te rijeèi, mekog izbaèaja i žestokog prodora te igraèa koji je davao sve na oba kraja terena danas je teško.

Blazersima ostaje jedino moguænost da zadrže Roya u timu na neki naèin. Jer nepojmljivo je da ovakav igraè u 27. godini života prekidom svoje karijere prekine i vezu s košarkaškom igrom u cijelosti.

Roy je NBA karijeru zapoèeo nakon provedene sve 4 godine na sveuèilištu Washington. U svojoj kratkoj NBA karijeri bilježio je ukupne prosjeke od 19 koševa, 4,3 skoka, 4,7 asistencija za 35 minuta igranja. Odigrao je 321 utakmicu, a startao u njih 295.

U doigravanje je Blazerse vodio od 2009. do 2011. sezone. Prosjeci u doigravanju su mu 16, 3 koša, 3,3 skoka i 2,6 asistencije za 30 minuta na parketu. Igrao je 15 utakmica, od toga startao 7.

Rekordi karijere:

Koševi – 52 Phoenix Sunsima 18.12.2008
Skokovi – 14 protiv Seattle SuperSonicsa 21.2.2008.
Asistencije – 12 protiv Los Angeles Lakersa (2 puta)
Blokade – 3 protiv Indiane Pacersa 3.3.2010.
Ukradene lopte – 10 protiv Washington Wizardsa 24.1.2009.

Postignuæa:

NBA Rookie godine 2007.
Trostruki NBA All-Star (2008.-2010.)
Druga NBA petorka 2009.
Treæa NBA petorka 2010.
Prva Rookie petorka 2007.

Latest Posts

NE PROPUSTITE