Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Presjek karijere Darija Šarića, 1. dio: Europa

Od početka karijere uz Darija Šarića bila su vezana velika očekivanja. Mladić rođen 1994. u Šibeniku svoje je prve košarkaške korake napravio u košarkaškom klubu „Dražen Petrović“. Svojim talentom i nastupima privukao je pažnju brojnih europskih klubova, međutim obitelj Šarić odlučila je da je za Darija najbolji odlazak u KK Zagreb gdje započinje sa seniorskom košarkom. Paralelno s klupskom karijerom 2010. godine Šarić je odveo kadetsku reprezentaciju Hrvatske do naslova europskog prvaka, a on je proglašen igračem turnira na kojem je prosječno ubacivao 24 poena, uz 11 skokova i 5 asistencija. 2011. je Dario uz Marija Hezonju i Dominika Mavru predvodio “Mrave” iz Trnskog do osvajanja juniorske Eurolige. U finalu igranom u Barceloni, Zagreb je svladao Žalgiris, a Šarić je bio MVP turnira.

Isto tako, dvije godine nakon europskog kadetskog zlata, juniorska reprezentacija Hrvatske okitila se europskim zlatom na turniru igranom u Litvi, pobjedom u finalu turnira protiv domaćina. Pogađate, Šarić je proglašen najkorisnijim igračem turnira, a uz to ušao je i u najbolju petorku Europskog prvenstva dokazavši time da je najperspektivniji junior Europe. U tome trenutku kreće utrka za mladog hrvatskog košarkaša, spominjali su se razni europski klubovi, Dario je trenirao s KK Splitom, ali u studenom 2012. godine potpisuje ugovor s Cibonom. Tek rasipanjem skupe ekipe Cibone i odlaskom trenera Nevena Spahije, a dolaskom dvojca Rimac‒Golemac Dario je dobio poštenu priliku i odveo momčad koju su svi otpisivali na legendarni Final four ABA lige u Beograd. Upravo na finalnom turniru ABA lige Dario je opravdao etikete koje su ga pratile od najmlađih dana, svojim srcem, košarkaškim umijećem i glađu za pobjedom odveo je momčad do kraja i donio naslov regionalnog prvaka prvi put u povijesti u Zagreb.

U lipnju 2014. godine Dario ostvaruje prvi inozemni angažman kada potpisuje za turski Anadolu Efes, a Vukovima je pripalo 1.2 milijuna dolara odštete. Nekoliko dana nakon potpisa ugovora Šarić je na NBA draftu izabran kao 12. pick prve runde od strane Orlando Magica, ali je istu večer mijenjan u Philadelphiju za Elfrida Paytona. Iako je imao tek 20 godina, Šibenčanin je već u studenome postao najmlađi MVP mjeseca Eurolige. Svoju lojalnost i odlučnost da nastupi u NBA ligi pokazuje u ljeto 2016. kada održava riječ i potpisuje ugovor sa 76ersima, pritom se odrekavši desetak milijuna dolara koliko bi više dobio da je odigrao još jednu sezonu u Europi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE