Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Priča o Landonu Turneru i veličini Reda Auerbacha

Koliko košarkaških zaljubljenika je čulo za ime Landona Turnera? Dok je vrijeme drafta i završetka NBA sezone, valja se prisjetiti jedne od najinspirativnijih priča vezanih za NBA ligu, ali i sport u globalu. Ta priča je došla baš na draftu 1982. godine, na današnji dan prije 31 godine, kada je Red Auerbach po tko zna koji put pokazao koliko je velik čovjek.

Nakon završetka srednje škole Indianapolis Arsenal Tech High, gdje je bio u momčadi najboljih srednjoškolaca Amerike (All-American), Landon Turner je 1978. godine stigao na sveučilište Indiana University, poznati Hoosiersi koje je dugo godina vodio legendarni trener Bob Knight.

Turner, visok 208 centimetara, je igrao poziciju visokog krila, ali nije bio igrački klišej na toj poziciji. Bio je nevjerojatno brz, okretan, istreniran, a kada tome pridodate nadljudsku snagu, dobili ste “zvijer” na košarkaškim terenima. No, kod Knighta to nije bilo dovoljno, najviše zbog slabe konstantnosti u igri Turnera koji bi jedan dio utakmice igrao fantastično, pa bi odjednom posustao.

Knightu je bilo dosta u Turnerovoj trećoj sezoni (junior) kada mu je rekao da ide direkt u NBA jer kod njega više neće igrati. Nakon neprestanih nagovaranja Turnera, Knight mu je dao još jednu šansu u veljači i ožujku 1981. godine, taman na ulasku Hoosiersa u veliki NCAA turnir. Tada se sve poklopilo.

Landon je igrao kao da nema što izgubiti, u sljedećih 7 utakmica je zabijao prosječno 14,5 poena, a Indiana je osvojila NCAA titulu. Od poznatijih suigrača tu su bili NBA prvak Isiah Thomas koji je bio najbolji igrač Final Four turnira, te Randy Withman koji je u NBA ligi igrao devet sezona. Landon je dobio MVP nagradu za susret polufinala gdje je bio prvi strijelac susreta, ali i drugi skakač. Izabran je u najbolju petorku NCAA turnira sa suigračima Isiahom Thomasom i Jimom Thomasom. Nakon toga je stigla katastrofa.

Krajem lipnja 1981. godine, samo nekoliko mjeseci nakon NCAA titule i ostvarenog sna, Turner je doživio nesreću sa svojim automobilom. Na autocesti broj 46 je izgubio kontrolu nad vozilom i doživio prometnu nesreću nakon koje je ostao paraliziran od vrata na dolje. Landon Turner više nikada nije hodao.

“Kada sam čuo, odbijao sam vjerovati da se to dogodilo. Nakon toga mi je bilo krivo što sam te godine otišao iz Indiane i prijavio se na NBA draft. Osjećao sam da sam izgubio lojalnost koju sam imao prema ekipi”, rekao je Isiah Thomas.

Nakon pet mjeseci u bolnici i teške rehabilitacije, Turner je pušten kući. Mjeseci teške borbe s terapijama su mu dopustile da se vrati na sveučilište već početkom 1982. godine, ali samo u kolicima. Hrabrost i želja za životom ovog čovjeka su jednostavno inspiracija. U jednom trenutku ste NCAA prvak i smiješi vam se NBA liga, a u drugom ležite u bolnici i ne možete hodati.

Nakon toga je stigao NBA draft 1982. godine i legendarni Red Auerbach. Bob Knight je tijekom kampa za sve igrače koji idu na draft ugledao Reda Auerbacha i pitao ga može li izabrati Turnera kao simboličnu gestu za sve što je prošao, a Auerbach nije razmišljao niti sekunde. Izabrao je Turnera zadnjim izborom drafta u tadašnjoj 10. rundi.

“Uopće nisam znao da je trener Knight pričao s Auerbachom. Nisam znao ništa dok mi roditelji nisu rekli da san izabran na draftu od strane Boston Celticsa kao zadnji pick. Bio sam presretan zbog te geste”, rekao je Turner.

Isiah Thomas se osvrnuo i na igračke sposobnosti Turnera: “Landon je bio tip atletičnog igrača kakav je bio James Worthy. Imao je sve sastojke da postane vrhunsko krilo.”

Turner je dvije godine nakon diplomirao na istom sveučilištu, a 1984. godine je zaigrao košarku u Indiana Pacersima, u ekipi koja igra u kolicima, gdje je proveo tri pune sezone. Košarka mu je uvijek bila u krvi, ali kada zamislimo kakav je NBA igrač mogao biti, kako su neki skauti prije drafta 1981. godine govorili da će sigurno biti NBA zvijezda, onda je stvarno teško razmišljati o Turneru i njegovom životnom putu.

Red Auerbach i Boston Celticsi su na tom draftu barem malo ispravili tešku sudbinu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE