Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Priča o Lauriju Markkanenu

Sami počeci

Dana 22. svibnja 1997. godine na svijet je došao dječak po imenu Lauri. Mladi Lauri odrastao je u sportskoj obitelji. Otac Pikka bio je košarkaški reprezentativac Finske, a brat Eoro trenutno igra profesionalni nogomet u Njemačkoj. Mladi Finac je odlučio krenuti stopama oca te je izabrao košarku kao svoju profesiju. No, jedno je bila želja, a drugo realnost.

Iako je bio talentiran, Lauri Markkanen se puno toga trebao odreći da bi igrao profesionalnu košarku. Imao je veliku želju za napretkom te je zbog toga odlučio provesti svoje srednjoškolske dane u košarkaškoj akademiji Helsinki. Markkanen je tamo došao kao neizbrušeni dijamant koji još uvijek nije pokazao svoju pravu kvalitetu. To se promijenilo kada je u akademiju došla bivša košarkaška finska legenda, Hanno Mottola. Za one neupućene, Mottola je bio prvi Finac u povijesti koji je zaigrao u NBA. Nakon što su se upoznali, Lauri je počeo vježbati sve više s Mottolom koji je s mladim Fincem radio na njegovoj mehanici šuta i na leđnoj tehnici koju do tada nije bio svladao.

SAD

Tijekom 2015. godine Markkanen je odlučio zaigrati sveučilišnu košarku u SAD iako je imao izbor zaigrati profesionalnu košarku u svojoj zemlji. Mislio je da će više napredovati ako ode preko bare. To se pokazalo kao pun pogodak te je pokazao na sveučilištu Arizona da ima potencijal postati pravi lider na terenu. Uvijek je želio postati igrač koji će preuzeti odgovornost na sebe, nikada nije bježao od zadnjeg šuta i zbog toga su ga suigrači jako poštovali.

Polako je mladi Finac izrastao u pravog igrača, a to su prepoznali skauti Chicago Bullsa pa su odlučili kao svoj sedmi pick na draftu 2017. godine izabrati upravo njega. Ne može se reći da su navijači Bullsa bili presretni tim izborom, ali odlučili su mu dati priliku. Ispostavit će se da će Markkanen postati njihov najdraži igrač.

No, prije nego što je zaigrao u NBA-u, Lauri je morao odraditi svoje reprezentativne obaveze na ovogodišnjem Eurobasketu. Na tom turniru Finac je po prvi puta pokazao svijetu u kakvog igrača može izrasti. Nakon samo jedne utakmice od igrača s klupe postao je pravi vođa na terenu. Uz pomoć Kopponena odveo je Finsku u drugi krug, a onda ihi je dočekala raspoložena Italija koja je vratila Fince kući. Nije Lauri imao vremena za tugu jer je ubrzo nakon Eurobasketa otišao u grad Micheala Jordana – Chicago, na pripreme za novu sezonu.

Nakon kratkog povratka u prošlost evo nas u sadašnjosti. NBA sezona nije ni počela, a Lauri me već ponukao da pišem o njemu. Mnogi su bili skeptični što se tiče njega, ali Finac je utišao kritičare nakon samo jedne utakmice. Polako je počeo pokazivati što može na terenu i objelodanio je svoj talent. Imao je on nekih lošijih šuterskih predstava, ali kada ga u takvim utakmicama šut ne bi išao on se nikad nije libio uzeti još jedan šut ako je potreban svojoj momčadi.

Amerikanci, jasno, vole statistiku te su izvukli podatak da je Lauri drugi rookie u povijesti po pogođenim tricama u prvih sedamnaest utakmica. Prije početka sezone nije se puno pričalo o njemu, ali nakon samo desetak odigranih utakmica o njemu su se počele pisati bajke; ljudi su počeli odlaziti na utakmice samo zbog njega. Ovo sigurno nije jedna od boljih momčadi Chicaga u povijesti, najblaže rečeno, ali im Markkanen daje nadu u bolju budućnost.

Iako se počelo o njemu puno više pričati, on još uvijek ima puno toga za popraviti. Za početak bi bilo dobro da osim šuta počne ulaziti više u reket, a da bi tamo bio efikasan treba još malo osnažiti. No za vjerovati je da će on i tu doći na svoje; momku je tek 20 godina. On je ponizan i srčan igrač koji jednostavno uživa igrati košarku i zbog toga ga obožavaju i suigrači i navijači.

Nakon samo 17 utakmica Finac je toliko toga pokazao i vrlo je moguće da je riječ o još jednom europskom all-star potencijalu. Na sreću navijača Bullsa, čini se da Lauri ne bježi od te odgovornosti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE