Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Primož Brezec: “Idem tamo gdje æu igrati”

Primož Brezec poslije loše sezone u NBA ligi, gdje æe uskoro postati free agent – slobodan igraè, veæ razmišlja o svojoj buduænosti. Moguæ je ostanak u NBA ligi, ali i odlazak u Europu.

Vrlo lako se može dogoditi, da æe Brezec od sljedeæe sezone nositi dres slovenskog prvoligaša, Union Olimpije. Direktor Jure Jež, zasad ne želi ništa reæi o tome, ali njegov osmijeh dosta govori. Brezec je otkrio tajne svoje loše igre i priznaje da ima želju ostati u NBA ligi, ali za manje od 3 milijuna dolara ne misli igrat.

Iza vas je jedna od najtežih sezona u NBA ligi, gdje ste zamjenili èak 3 kluba. Prvo ste bili u Charlotti, pa onda u Detroitu i zavšili u Torontu. Je li se poslije 3 sjajne sezone u Bobcatsima bilo teško suoèiti sa novim položajem?

Ne bih rekao da je to bilo psihološki bremen, ali bio sam ljut kao ris. U ovoj sezoni sam okusio što znaèi NBA liga i da nikad neznaš hoæe li te netko poslati u drugi klub. Kod Charlotte Bobcatsa sam shvatio, da nešto govore, a uloga sasvim drugaèija, digli su mi tlak. Ne podnosim da mi lažu u lice. Novi trener Sam Vincent je sasvim pomiješao karte. Kad sam se vraæao poslije bolesti, poèeli smo igrati košarku »run and gun«, gdje nisam dobio puno lopti. Vincent je srušio sav sistem igre. Ljutilo me, što treneri u NBA ligi, nemaju nikakve veze sa košarkom, nego posao dobivaju  iskljuèivo zbog prijateljskih veza. Vincent je, recimo prije vodio žensku nigerijsku reprezenetaciju i radio u JAR-u.

Što je sa Detroitom? Torontom? Puno je bilo lijepih rijeèi, kad ste došli tamo, svi treneri su vas pohvalili, ali na kraju ste vi uzeli kraæi dio.

Silno sam bio razoèaran, najviše nad Flipom Saundersom. Neznam zbog èega ga je strah… Kao da bi se trener bojao napraviti neki rizièan potez. Ako bi bilo po njegovom, mi bi cijelu sezonu igrali samo sa 5 igraèa. Nema autoriteta, a igraèi ga ignoriraju. Žao mi je samo, da u zadnjoj godini svog ugovora nisam dobio priliku za pokazati što znam te bolju odskoènu dasku za nove ugovore.

Tko je krivac za takvu sezonu? Veæ prijašnjih godina ste imali probleme sa zdravljem, a prošle godine stvari su se oèito još pogoršale.

Nisam se znao riješiti bolesti. Poslije povratka iz SP u Japanu 2006. godine nitko nije znao, što je sa mnom, pa èal doktori u Charlotti. Izgubio sam 25 kilograma, napravio brojne testove. Svi su pogaðali, a nitko nije znao da imam probleme sa štitnjaèom.. Poslali su me na slikanje glave. Tvrdili su, da sam preumoran i da previše treniram. A nitko za niti jednu stvar nije htio dati ruke u vatru. Supruga je poslije išla kod nekog specijalista. Platio sam 25.000 dolara, postavio je dijagnozu i stvari su se poèele kretati na bolje. Prosinac sam veæ bio u redu, i doktor mi je rekao, neka smirim svoj dnevni ritam i tijelu pružim nešto više odmora.

Što vam je bilo?

Ne bih govorio o dijagnozi, a rekli su mi, da bih mogao to vuæi kroz cijelu svoju karijeru. Pogledajte primjer Damira Ranèiæa, koji nije igrao osam mjeseci zbog štitnjaèe. Kod Charlotte smo se dogovorili, da javnosti ne treba govoriti, za svaku moju privatnu stvar, jer je zdravlje samo moje. Istina je da me razljutilo, kada su neki slovenski mediji pisali da sam smrtno bolestan.

Kod 28 godine bili ste na vrhuncu karijere, a ipak su se dogodile neke naznake o vašem povratku na staru scenu. Pogotovo jer postajete slobodan igraè. Da li stvarno razmišljate u tom smjeru?

Do prvog srpnja svakako neæu znati odgovoriti na to pitanje. Otvorio sam sve moguænosti, èak i to, da ostanem u NBA ligi, jer do srpnja se nitko ne smije dogovarati za novi ugovor. A ako ostanem u SAD-u, onda se zna koliko mogu dobiti, ali za manje od 3 milijuna dolara se ne isplati ostajati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE