Thursday, June 1, 2023

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Brandon Roy

Najveæi problem za Brandona Roya u njegovoj sveuèilišnoj karijeri bile su ocjene zbog kojih se jedva i upisao na sveuèilište Washington. Èak ni kad je postao èlan košarkaške ekipe nije bio prva zvijezda jer je parket dijelio s takoðer buduæim NBA igraèem Nateom Robinsonom. Tek na posljednjoj godini koju je odluèio provesti an sveuèilištu nakon što se Robinson prijavio na draft do punog izražaja došao je njegov talent pa je sezonu završio s 20,5 koševa, 5,6 skokova i 4,1 asistencijom po utakmici odvevši svoje sveuèilište meðu 16 najboljih NCAA ekipa, a sebi priskrbivši titulu najboljeg igraèa Pac-10 konferencije i mjesto u najboljoj petorci All-American.

Na draftu u ljeto 2006. Roya su 6. pickom izabrali Minnesota Timberwolvesi koji su ga odmah zamijenili u Portland za 7. pick Randya Foyea. Iako je zbog ozljede lijevog stopala propustio dvadesetak utakmica u svojoj rookie sezone ipak je premoæno osvojio titulu Rookie godine postižuæi prosjeèno 16,8 koševa uz 4,4 skoka i 4 asistencije po utakmici. Iste sezone postavljeni su temelji za buduæi uspjeh Blazersa buduæi da su njihov dres osim Roya nosili i 2. pick iste godine LaMarcus Aldridge te mladi Martell Webster koji je sezonu prije stigao u Portland.

Veæ sljedeæe sezone Roy bilježi svoj prvi nastup na All-Star utakmici nakon što je još popravio brojke u odnosu na rookie sezone, a Blazerse vodio odliènim nastupima do niza od 13 pobjeda èak i bez prvog picka drafta Grega Odena koji je èitavu sezonu propustio zbog mikrofrakture koljena. Blazersi su sezonu završili s omjerom 41-41, prvim pozitivnim nakon sezone 2003-04. Nakon kraja još jedne sezone bez playoff nastupa Roy je podvrgnut operacijskom zahvatu na koljenu od kojeg se ipak stigao oporaviti na vrijeme za poèetak sljedeæe sezone.

U sezonu 2008-09 Roy napokon ulazi bez problema s ozljedama, a u momèadi ga doèekuje pomoæ u vidu oporavljenog Odena te španjolske super-zvijezde Rudya Fernandeza u ulozi novog odliènog rookieja u dresu Blazersa. Roy još jednom podiže svoju igru na višu razinu i te sezone prosjeèno zabija 22,6 koševa uz 4,7 skokova i 5,1 asistenciju. Najzaslužniji je za plasman Blazersa u playoff prvi puta nakon 2003. godine, a plasmanom u drugu petorku All-NBA postaje prvi Blazer u jednoj od tri najbolje petorke lige nakon gotovo 20 godina. U playoffu Portland ispada u 6 utakmica od Houstona unatoè prednosti domaæeg terena i odliènom Royu koji je prosjeèno postizao 26,7 koševa u seriji s Rocketsima.

I u aktualnoj NBA sezoni Roy ponovo vodi svoje Blazerse do nastupa u playoffu dokazujuæi da mlada momèad Portlanda ima namjeru postati jedan od najozbiljnijih klubova na Zapadu unatoè nevjerojatnom nizu nesretnih ozljeda. Iako igra tek svoju 4. sezonu, Roy veæ danas uživa status rutinera i jednog od najboljih igraèa u završnicama kad se odluèuje utakmica. Od svog prvog nastupa pokazuje nevjerojatnu smirenost i hladnokrvnost u najvažnijim trenutcima i pravo je èudo da je igraè njegovog kalibra nekada igrao u sjeni zabavljaèa bez pokriæa kakav je Nate Robinson. U buduænosti æe Roy i dalje sasvim sigurno biti voða mladih i moænih Blazersa za koje se nadamo da æe uskoro s Thunderom Kevina Duranta voditi borbu ne samo za najbolju mladu nego i opæenito najbolju momèad na Zapadu.

Brandon Roy (Portland Trail Blazers)
Utakmice – 274
Koševi – 20,2
Skokovi – 4,6
Asistencije – 5,0

Latest Posts

NE PROPUSTITE