Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Carmelo Anthony

Carmelo Anthony nastupao je za sveuèilište Syracuse na koje je stigao kao jedan od najveæih srednjoškolskih talenata u SAD-u i èlan McDonald’s All-American momèadi. Svoje sveuèilište odveo je do jedine titule NCAA prvaka u nihovoj povijesti pokupivši usput ”Most Outstanding Player Award” koja se dodjeljuje najboljem igraèu na turniru. U 35 utakmica u dresu Syracusea postizao je prosjeèno 22,2 koša, 10 skokova i 2,2 asistencije, a nakon prve godine odluèio se na izlazak na draft.

Anthony u NBA stiže na 3. pick na draftu 2003. na kojem je izabran èitav niz vrhunskih igraèa poput LeBrona Jamesa, Dwyanea Wadea, Chrisa Bosha, Davida Westa i Josha Howarda. Veæ u prvoj sezoni Anthony je postao voða Nuggetsa i predvodio je sve rookieje s prosjekom od 21 koša po utakmici, a svoju momèad odveo je u playoff u kojem su poraženi od Minnesote nakon što su sezonu prije imali samo 17 pobjeda u sezoni. Tijekom rookie sezone skupio je svih 6 nagrada za najboljeg novaka u Zapadnoj konferenciji, ali je na kraju sezone titula Rookieja godine pripala LeBronu Jamesu.

U svojoj drugoj sezoni Anthony je još jednom odveo Nuggetse u playoff, a na All-Star vikendu pokupio je nagradu za MVP-a utakmice izmeðu rookieja i sophomorea. U sezoni 2005-06 podigao je svoj prosjek koševa na odliènih 26,5 po utakmici, a Nuggetsi su po prvi put pod njegovim vodstvom osvojili diviziju Northwest. Na kraju sezone dobio je mjesto u treæoj petorci All-American, ali su Nuggetsi opet izbaèeni u prvom krugu playoffa od Clippersa. Sljedeæa sezona bila je poprilièno burna za Anthonya koji je suspendiran na 15 utakmica zbog sudjelovanja u tuènjavi na utakmici s Knicksima, a te iste sezone prvi put je nastupio i na All-Star utakmici. U drugoj polovici sezone Nuggetsi su doveli Allena Iversona, ali ni on nije pomogao da napokon proðu prvi krug playoffa jer su ih zaustavili Spursi. Anthony je završio sezonu kao drugi strijelac lige s 28,9 koševa uz 6 skokova i 3,8 asistencija po utakmici.

U sezoni 2007-08 Anthony je prvi put izabran u poèetnu petorku All-Star. Svoju momèad odveo je do još jednog nastupa u playoffu iako je njihovih 50 pobjeda bilo dovoljno tek za 8. mjesto na Zapadu. U prvoj rundi playoffa ovaj put izbacuju ih Lakersi metlom 4-0. Na poèetku sljedeæe sezone Iverson napušta Nuggetse, a kao pomoæ Anthonyu dolazi novi playmaker iz Detroita Chauncey Billups. U paru s Billupsom Anthony vodi Nuggetse do 54 pobjede u sezoni i drugog mjesta na Zapadu. Iako je zabijao tek 22,8 koševa po utakmici, puno manje nego prethodnih sezona, opet je dobio mjesto u treæoj petorci All-NBA. U playoffu Anthony napokon prolazi prvu rundu u kojoj Nuggetsi izbacuju Hornetse, u drugom krugu bolji su od Mavericksa, a ispadaju tek u finalu Zapada od buduæih prvaka Lakersa.

Iako je stigao u NBA kao velika sveuèilišna zvijezda, Anthony je imao težak posao opravdati visok 3. pick na draftu prepunom talenta. Isto tako je morao izaæi iz sjene LeBrona Jamesa, ali i Dwyanea Wadea koji su prije njega došli do brojnih individualnih, ali i momèadskih priznanja. Nakon nekoliko godina traženja stila igre koji mu najbolje odgovara i slaganja prave momèadi oko njega sada je napokon u situaciji da iz veèeri u veèer pokazuje svoj talent. 30 koševa po utakmici, koliki postiže u ovoj sezoni najbolji su dokaz toga. U meðuvremenu se istaknuo i kao ponajbolji igraè reprezentacije SAD-a s kojom je stigao do olimpijskog zlata. U buduænosti od Carmela Anthonya oèekujemo da Nuggetse i dalje drži u samom vrhu Zapadne konferencije, a ako nastavi tako ni MVP naslov nije daleko, kao ni titula NBA prvaka.

Carmelo Anthony (Denver Nuggets)
Utakmice – 477
Koševi – 24,6
Skokovi – 6,2
Asistencije – 3,1

Latest Posts

NE PROPUSTITE