Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Chris Bosh

Chris Bosh sveuèilišnu karijeru proveo je u dresu Georgia Techa na koje je stigao kao jedan od najboljih srednjoškolskih igraèa u SAD-u. U utrci za talentiranim krilnim centrom koji je osim košarkaških pokazivao i vrlo dobre akadamske sposobnosti bila su brojna druga velika sveuèilišta. Iako je planirao završiti studij grafièkog dizajna i marketinga, odlièni nastupi u dresu Yellow Jacketsa potaknuli su ga da se nakon freshman sezone prijavi na draft. U jedinoj sezoni na sveuèilištu postizao je prosjeèno 15,6 koševa, 9 skokova i 2,1 blokadu.

Bosha su èetvrtim pickom na draftu 2003. prepunom zvijezda izabrali Toronto Raptorsi i odmah ga gurnuli u vatru na za njega neprirodnoj poziciji centra. Rookie je odlièno odgovorio na izazov koji su mu postavili i sezonu završio s prosjekom od 11,5 koševa, 7,4 skoka i 1,4 blokade što je bilo dovoljno za mjesto u prvoj All-Rookie petorci zajedno sa zvijezdama poput Carmela Anthonya, LeBrona Jamesa i Dwyanea Wadea.

Tijekom sljedeæe sezone èelnici kluba iz Toronta su zamijenili svoju najveæu zvijezdu Vincea Cartera u Netse i mladog Bosha postavili u ulogu voðe novih Raptorsa. Mlada zvijezda je ponovo odgovorila još boljom igrom i svoju druge sezonu završava sa 16,8 koševa i 8,9 skokova po utakmici. U sezoni 2005-06 napokon je stiglo i priznanje NBA lige u obliku poziva na All-Star utakmicu. Do kraja sezone zacementirao je svoju poziciju jedne od najveæih mladih zvijezda u ligi, a brojke podignuo na 22,5 koševa, 9,2 skoka i 2,6 asistencija.

U sezoni 2006-07 Raptorsima se konaèno isplatilo ulaganje u svoje mlade igraèe jer ih je Bosh odveo do prve titule prvaka divizije s omjerom 47-35. Sebi je osigurao prvo mjesto u startnoj petorci Istoka na All-Star susretu, a sezonu je završio s double-double prosjekom podigavši broj skokova na 10,7 po utakmici. U playoffu su prejaki bili Netsi predvoðeni bivšim Raptorom Carterom. Sljedeæe sezone Bosh dobiva pomoæ u reketu u obliku prvog picka na draftu Andree Bargnanija, ali unatoè još jednoj njegovoj odliènoj sezoni Raptorsi završavaju sezonu na 6. mjestu Istoka. U playoffu ih izbacuje Orlando Magic iako je Bosh odlièno igrao protiv još jednog mladog centra Dwighta Howarda.

Poèetkom sezone 2008-09 Bosh dolaskom Jermainea O’Neala dobiva novog suigraèa pod obruèima, ali Raptorsi se ponovo muèe s pronalaskom prave forme. Usred sezone O’Neal je zamijenjen u Miami, a Torontu nije pomogla ni èinjenica da je Bosh uz Howarda bio jedini igraè u ligi s barem 20 koševa i 10 skokova u prosjeku (22,7 + 10,0). Sezonu završavaju sa samo 33 pobjede, a Bosh sve jasnije pokazuje nezadovoljstvo i naznake da bi mogao napustiti jedini kanadski klub u NBA ligi.

U aktualnoj sezoni Chris Bosh ponovo je dobio nove suigraèe meðu kojima su Hedo Turkoglu i rookie DeMar DeRozan, a o njegovoj igri dovoljno govori èinjenica da ima najveæi prosjek koševa (24,5) i skokova (11,4) u karijeri te da šutira iz igre bolje nego ikada (52 %). Do sada je u karijeri Bosh pokazao da se bez sumnje radi o ponajboljem visokom igraèu koji je u ligu stigao u posljednjem desetljeæu, a trenutaèno je rekorder franšize iz Toronta po broju koševa, skokova i blokada u karijeri. U buduænosti od njega oèekujemo da nastavi poboljšavati svoju igru te da pronaðe klub u kojem æe dobiti priliku jurišati na naslov NBA prvaka kad mu veæ to ne uspijeva u dresu Raptorsa.

Chris Bosh (Toronto Raptors)
Utakmice – 492
Koševi – 20,1
Skokovi – 9,4
Asistencije – 2,2

Latest Posts

NE PROPUSTITE