Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Chris Paul

Prije dolaska u NBA Chris Paul nastupao je za sveuèilište Wake Forest na kojem je igrao dvije godine. Tijekom svoje sveuèilišne karijere oba puta je odveo svoju momèad na NCAA turnir. Osvojio je nekoliko nagrada za najboljeg freshmana te plasman u najbolje obrambene petorke. Na drugoj godini sveuèilišta izabran je u prvu petorku All-American. Veæ na sveuèilištu zaèeto je njegovo rivalstvo s još jednim mladim playmakerom Deronom Williamsom.

Paul u NBA dolazi kao 4. pick na draftu 2005. i oblaèi dres Hornetsa koji su veæi dio te sezone nastupali u Oklahoma Cityu. U svojoj prvoj sezoni postavio se kao voða Hornetsa i suvereno osvojio titulu za najboljeg rookieja sezone nakon što je igraèe prve godine predvodio u koševima, asistencijama, ukradenim loptama i minutama. Sezonu završava sa 16,1 košem, 7,8 asistencija i 5,1 skokom u prosjeku.

U sljedeæoj sezoni Paul još malo popravlja svoje brojke, a u utakmici izmeðu rookieja i sophomoresa postavlja rekord u asistencijama (17) i ukradenim loptama (9). U sezoni 2007-08 Hornetsi se napokon vraæaju u New Orleans, a za odliènu sezonu pobrinuo se upravo Chris Paul koji je izrastao u jednog od najboljih playmakera lige i s 11,6 asistencija u prosjeku postaje najbolji dodavaè u NBA. Osim toga je podignuo i prosjek koševa na 21,1, a ligu je predvodio i u ukradenim loptama s 2,71 po utakmici. U istoj sezoni Paul je prvi put nastupio na All-Star utakmici, Hornetse je odveo okršaja sa Spursima u polufinalu Zapada, zaslužio je mjesto u prvoj petorci All-NBA, a na kraju je bio 2. u glasovanju za MVP-a.

Tijekom ljeta je nastupao za amerièku reprezentaciju s kojom je osvojio zlato na Olimpijadi u Pekingu.  Istim ritmom nastavio je u sezoni koja je iza nas kad je prosjek koševa podignuo na 22,8 i još jednom predvodio ligu u ukradenim loptama i asistencijama. Unatoè njegovom napretku Hornetsi su imali nešto lošiju sezonu od oèekivanja i završili je porazom od Denvera u prvom krugu playoffa.

U novoj NBA sezoni Chris Paul æe pokušati zaboraviti mali posrtaj svog kluba prošle godine i dat æe sve od sebe da ga vrati na stazu koja je vodila prema statusu najbolje momèadi Zapada. U sezonama koje dolaze naæi æe se u ulozi igraèa koji mora braniti status najboljeg playmakera u NBA što je zaslužio dosadašnjim nastupima. Kako njegova karijera bude odmicala svakako je za oèekivati da æe, uz pregršt individualnih priznanja i naslova najboljeg asistenta meðu NBA igraèima, uvjeriti sve promatraèe da zaslužuje mjesto pri samom vrhu popisa najboljih razigravaèa koje je NBA ikada imala. Nama ostaje da uživamo u atrakcijama koje nam svake veèeri prikazuje veæ sada jedan od najuspješnijih niskih igraèa koje smo imali prilike gledati na NBA parketima.

Chris Paul (New Orleans Hornets)
Utakmice – 311
Koševi – 19,6
Skokovi – 4,7
Asistencije – 9,9
Ukradene lopte – 2,4

Latest Posts

NE PROPUSTITE