Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Danny Granger

Danny Granger tijekom svoje sveuèilišne karijere nije stekao nacionalnu reputaciju buduæe zvijezde poput nekih njegovih kolega. Prvenstveno zbog toga što je igrao na ne baš tako razvikanim sveuèilištima, prve dvije sezone na Bradleyu, a druge dvije na sveuèilištu New Mexico.

Ipak veæ je na sveuèilištu pokazao da se radi o raznovrsnom igraèu koji je sposoban doprinositi svojoj momèadi na puno razlièitih naèina. Sveuèilišnu karijeru završio je s prosjecima od 16,7 koševa, 8,2 skoka i 1,6 asistencija. Vrijedi spomenuti i da je, za razliku od brojnih NBA zvijezda, s lakoæom svladavao i ostale studentske obaveze što ne èudi s obzirom da je na sveuèilište stigao s akademskom, a ne sportskom stipendijom.

Grangera su na draftu 2005. kao 17. pick izabrali Indiana Pacersi koji su bili jedna od rijetkih momèadi dobro upoznatih sa sposobnostima kojima je raspolagao glavni igraè New Mexico Lobosa.

Naime, na istom sveuèilištu igrali su i neki visoko pozicionirani djelatnici Pacersa, a i bivši trener èelnika Indiane Larrya Birda, legendarni Bob Knight, redovito je pratio nastupe sveuèilišta èiju je košarku praktièki sam stvorio pa je svog bivšeg uèenika upoznao s Grangerovim kvalitetama.

U prvoj sezoni uglavnom je ulazio s klupe kao zamjena za Stojakoviæa koji je zauzimao mjesto niskog krila u startnoj petorci, a za 23 minute na parketu bilježio je 7,5 koševa i 4,9 skokova te je na kraju zaslužio mjesto u drugoj petorci rookieja.

Druga NBA sezona bila je kljuèna za Grangerov napredak jer je, nakon odlaska Stojakoviæa u Hornetse, dobio priliku zapoèinjati u prvoj petorci, a to povjerenje trenera je i opravdao iako se tijekom sezone izmjenjivao u prvoj petorci s Alom Harringtonom.

Pravi napredak Granger bilježi u svojoj treæoj sezoni kada zbog odlaska Harringtona i Stephena Jacksona postaje glavna napadaèka opcija te predvodi Pacerse s prosjekom od 19,6 koševa èemu je dodao i 6,1 skok po utakmici.

U sezonu 2008-09 Pacersi ulaze s dodatno pomlaðenom momèadi, a ozljeda koljena Mike Dunleavya Grangera gura u sam vrh najboljih NBA strijelaca. Bez prave pomoæu u napadu mlada zvijezda Pacersa sezonu završava s odliènih 25,8 koševa po utakmici.

Takva eksplozija nije prošla nezapaženo pa je te sezone izabran u All-Star momèad, osvojio nagradu za igraèa koji je najviše napredovao, a Pacersi su ga nagradili novim petogodišnjim ugovorom. Zanimljivo je spomenuti da je ujedno te sezone postao prvi igraè u NBA povijesti koji je 3 sezone za redom podizao prosjek koševa za barem 5,0.

U posljednjoj odigranoj sezoni 2009-10 Grangera su poprilièno muèile sitne ozljede, ali je ipak zadržao visok nivo igre te obranio reputaciju jednog od najboljih NBA strijelaca. Odlièni nastupi u dresu Pacersa kao i spremnost na momèadsku igru donijeli su mu i mjesto u reprezentaciji SAD-a koja je na svjetskom prvenstvu u Turskoj ovog ljeta osvojila zlatnu medalju.

Ove sezone Danny Granger se vraæa kao voða mladih i perspektivnih Pacersa koji se nakon 4 sezone izbivanja žele vratiti u playoff. S 27 godina veæ ima status prekaljenog igraèa koji predvodi mladiæe poput Roya Hibberta te prošlogodišnjih rookieja Tylera Hansbrougha i Darrena Collinsa. Iako se može reæi da se èesto tijekom karijere našao na pravom mjestu u pravo vrijeme pa je priliku dobivao ili ozljedama ili odlascima najboljih igraèa, ne može se reæi da istu tu priliku nije i opravdao. Jedino što mu nedostaje za potpuni uspjeh je da njegovi Pacersi odigraju puno puno bolje sezone nego do sada. Tada æe ovaj, po svojem obrazovanju i vremenu provedenom na sveuèilištu, netipièni NBA igraè moæi reæi da je uistinu u potpunosti nadmašio oèekivanja onih koji su ga preskoèili kad su ga imali priliku izabrati na draftu.

Danny Granger (Indiana Pacers)

Utakmice – 383
Koševi – 17,8
Skokovi – 5,2
Asistencije – 2,0

Latest Posts

NE PROPUSTITE