Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Dirk Nowitzki

Iako je danas NBA superzvijezda, Dirk Nowitzki nikad nije bio zvijezda Eurolige ili osvajaè najveæih europskih trofeja. Njegova karijera prije odlaska u NBA bila je vezana uglavnom za nastupe u dresu Wurzburga u drugoj Njemaèkoj ligi.

Svojim nastupima odveo je Wurzburg u svojoj zadnjoj kompletnoj sezoni u Njemaèkoj do titule prvaka druge lige i promocije u prvu njemaèku ligu. Veæ tada je zaslužio reputaciju najveæeg njemaèkog talenta nakon dugo vremena, a posljednju sezonu u drugoj ligi završio je kao najbolji strijelac s 28,2 koša po utakmici i s titulom ”Košarkaša godine” u Njemaèkoj. Prije odlaska u NBA odigrao je i 13 utakmica u prvoj njemaèkoj ligi dok su trajali pregovori uoèi lock-out sezone 1998-99.

Nakon što se prijavio na draft 1998. Nowitzki je odmah privukao pažnju Celticsa koji su u njemu vidjeli novog Larrya Birda i željeli su ga dovesti u svoje redove 10. pickom. Planove im je pokvario iskusni lisac Don Nelson koji je u dogovoru s Milwaukeejem mijenjao 6. pick Dallasa Roberta Traylora za 9. pick Bucksa koji su izabrali upravo Nowitzkog. Zajedno s Nowitzkim briljantni Don Nelson doveo je i Stevea Nasha i tako spojio dva buduæa MVP-a koji æe postati odlièni prijatelji. Prva sezona bila je teška za Nowitzkog koji je imao problema s privikavanjem na NBA, igrao je u prosjeku 20 minuta i postizao 8,2 koša i 3,4 skoka, a najviše kritika primao je zbog svoje obrane.

U njegovoj drugoj NBA sezoni Dallas preuzima kontroverzni Mark Cuban i Mavsi rade skok s 19 pobjeda na 40, ali propuštaju playoff. Dirk u drugoj sezoni brojke popravlja na 17,5 koševa, 6,5 skokova i 2,5 asistencija uz puno više sudjelovanja u organizaciji napada svoje ekipe. Sezona 2000-01 oznaèila je punu afirmaciju mladog Nijemca koji postaje voða Dallasa, a brojke od 21,8 koševa i 9,2 skoka dovoljne su da postane prvi igraè svoje momèadi koji je zaslužio mjesto u treæoj All-NBA petorci. U istoj sezoni proigrao je i Steve Nash pa trojac Nowitzki-Finley-Nash odvodi Dallas u playoff nakon 11 sezona. U prvom krugu izbacuju Utah s Maloneom i Stocktonom, ali u drugom krugu Spursi su prejaki unatoè sjajnoj igri Nowitzkog koji u utakmici broj 5 postiže èak 42 koša. U sljedeæoj sezoni Nowitzki još poboljšava svoje brojke, zaslužuje plasman u drugu All-NBA petorku, a prvi put nastupa i na All-Star utakmici.

U sezoni 2002-03 Nowitzki postaje prvi bijelac nakon Chrisa Mullina ’93 koji postiže više od 2000 koševa u sezoni, a svoju momèad vodi do rekorda kluba od 60 pobjeda u sezoni. U playoffu briljantnom igrom u odluèujuæim utakmicama donosi pobjede nad Portlandom i Sacramentom, ali ozljeðuje se u 3. utakmici sa Spursima i Mavsi ispadaju. Prije sezone 2004-05 Steve Nash napušta Dallas, a trenera Nelsona zamjenjuje Avery Johnson pa Nowitzki preuzima više odgovornosti. Te sezone bilježi 26,1 koš i 9,7 skokova u prosjeku, zabija rekordna 52 koša Houstonu i na kraju je u prvoj All-NBA petorci kao prvi Europljanin bez sveuèilišne karijere u SAD-u. U playoffu izbacuju Rocketse, ali u drugom krugu ih èeka bivši suigraè Nash s odliènim Phoenixom i Dallas gubi 2-4.

Odlaskom Finleya u sezoni 2005-06 Nowitzki postaje jedini voða momèadi i podiže prosjek na èak 26,6 koševa te je još jednom u prvoj petorci All-NBA. U playoffu briljantnom igrom vodi Dallas do pobjeda nad Memphisom, San Antoniom i Phoenixom te nastupa u velikom finalu gdje su unatoè vodstvu 2-0 poraženi od Miamija.

Sljedeæe sezone Nowitzki doživljava osobni vrhunac karijere i osvaja MVP titulu nakon što je Dallas odveo do rekordnih 67 pobjeda u sezoni. U playoffu ispadaju u jednom od najveæih iznenaðenja ikada kad ih izbacuju Warriorsi predvoðeni bivšim trenerom Nelsonom. U sezoni 2007-08 Nowitzki postaje najbolji strijelac u povijesti Mavsa, ali ispadaju u prvom krugu playoffa od Hornetsa. Sljedeæe sezone u drugom krugu bolji su Nuggetsi unatoè odliènoj igri Nijemca koji bilježi 34,1 koš, 11,6 skokova i 4 asistencije po utakmici u seriji.

U sezoni koja je u tijeku Nowitzki je ponovo najbolji igraè Dallasa koji se nalazi u samom vrhu Zapada. Njegova potraga za naslovom prvaka traje i dalje. Mjesto u povijesti veæ je zaslužio prvom MVP titulom za jednog Europljanina i slobodno možemo reæi da, ako su naši Petroviæ i Kukoè probili led i dokazali da Europljani mogu biti NBA zvijezde, onda je Nowitzki dokazao da mogu zaslužiti i najviše nagrade. Svojim nastupima za reprezentaciju veæ je odavno najbolji košarkaš u povijesti Njemaèke, a sada mu ostaje da u buduænosti potvrdi status najuspješnijeg Europljanina u povijesti NBA.

Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks)
Utakmice  – 872
Koševi – 22,8
Skokovi – 8,5
Asistencije – 2,7

Latest Posts

NE PROPUSTITE