Saturday, September 23, 2023

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Dwyane Wade

Iako je veæ u srednjoj školi pokazao da se radi o velikom talentu, Dwyane Wade nije bio posebno tražen od strane sveuèilišta zbog loših ocjena koje su ga pratile. Nakon dolaska na sveuèilište Marquette zbog istih problema propustio je prvu sezonu.

Sljedeæe sezone kad je dobio pravo nastupa za svoje sveuèilište odmah je preuzeo ulogu prvog strijelca i jednog od najboljih kradljivaca u NCAA. U svojoj drugoj sezoni momèad je odveo na NCAA Final Four nakon što je u regionalnom finalu gotovo sam porazio najbolju momèad te godine sa sveuèilišta Kentucky. U toj utakmici postigao je triple-double i time postao jedan od tek èetvorice igraèa kojima je to uspjelo na NCAA turniru. Popularnost koju je stekao nakon tog uspjeha bila je odluèujuæa za njegovo prijavljivanje na draft, a sveuèilište je napustio nakon 65 odigranih utakmica u kojima je prosjeèno postizao 19,7 koševa uz 6,5 skokova i 3,9 asistencija.

Wadea na draftu 2003. bira Miami Heat kao 5. pick iza buduæih NBA zvijezda Jamesa, Anthonya i Bosha. Veæ u prvoj sezoni pokazao je da se radi o vrlo raznovrsnom igraèu koji je bio pri vrhu poretka rookieja u gotovo svim statistièkim kategorijama, a na kraju sezone Miami je sa omjerom 42-40 stigao do playoffa u kojem je Wade dobio priliku pokazati u kakvu æe superzvijezdu izrasti.

Postao je prvi igraè od uvoðenja napada od 24 sekunde koji je u playoffu bio najbolji strijelac i asistent svoje momèadi, a nakon pobjede nad Hornetsima Miami je zaustavljen u polufinalu Istoka od Indiane. Sljedeæe sezone u Miami dolazi Shaquille O’Neal, a Wade podiže svoje brojke na 24,1 koš, 6,8 asistencija i 5,2 skoka te nastupa na svojoj prvoj All-Star utakmici. U playoffu ponovo podiže svoju igru i vodi svoju momèad do finala Istoka u kojem su Pistonsi prejaki.

U svojoj treæoj sezoni još je podignuo brojke u skoro svim statistièkim kategorijama i svojim drugim nastupom na All-Star utakmici zacementirao mjesto nove NBA zvijezde. Iako se u playoffu muèio s ozljedama fanatiènom borbenošæu odveo je svoju momèad do pobjeda nad Chicagom, New Jerseyem i Detroitom te su se plasirali u veliko finale u kojem ih je èekao Dallas. Mavericksi su poveli 2-0 i opravdali ulogu favorita, ali onda Wade ubacuje u višu brzinu i u èetiri nevjerojatne utakmice postiže 42, 36, 43 i 36 koševa te serijom od 4 pobjede odvodi svoju momèad do naslova NBA prvaka, a usput je nagraðen i titulom MVP-a finala.

Sezonu 2006-07 za Wadea je obilježila ozljeda lijevog ramena zbog koje je ukupno propustio 31 utakmicu, ali to ga ipak nije sprijeèilo da opet postavi rekorde karijere u prosjeku koševa, asistencija i ukradenih lopti te da zasluži nastup na All-Staru i plasman u treæu All-NBA petorku. Odluèio je nastupiti u playoffu èime je odgodio nužnu operaciju, ali Bullsi su ipak bili prejaki u prvom krugu. Ni sljedeæe sezona nije bila ništa bolja jer je ponovo propustio identièan broj utakmica, ovaj put zbog ozljede lijevog koljena. Bez Wadea i Shaqa koji je tijekom sezone napustio klub Miami je završio sezonu s najgorim omjerom u ligi nakon samo 15 pobjeda u sezoni.

Ljeto koje je uslijedilo Wade je proveo na olimpijskim igrama u Pekingu gdje je osvojio zlato, a u Miami dolazi spremniji nego ikada. Nakon nekoliko sezona muèenja s ozljedama NBA liga je napokon dobila Dwyanea Wadea u njegovom punom sjaju. Sezonu je završio kao najbolji strijelac lige s 30,2 koša po utakmici, a postao je i jedini igraè u povijesti koji je u jednoj sezoni imao 2000 koševa, 500 asistencija, 100 ukradenih lopti i 100 blokada. Istovremeno je postao i najniži igraè u povijesti NBA s barem 100 blokada u sezoni. Tijekom te sezone 2008-09 postavio je i osobne rekorde u koševima (55) te asistencijama (16). U prvom krugu playoffa Atlanta je bila bolja u 7 utakmica iako je Wade postizao rekordnih 29,1 koševa po utakmici u doigravanju.

Dwyane Wade imao je sreæu dokopati se naslova NBA prvaka veæ kao vrlo mlad igraè, a pritom ne samo da nije bio u sporednoj ulozi nego je praktièki sam odluèio veliko finale. Tim uspjehom skinuo je s leða teret kojeg još uvijek nose veliki igraèi njegove generacije poput Jamesa i Anthonya i zato se vidi da Wade istinski uživa u svakom nastupu. Ako nastavi igrati s istim žarom koji ga iz veèeri u veèer tjera u obraèune s najboljim NBA igraèima onda æemo još godinama uživati u jednom od najatraktivnijih igraèa današnjice, a razne individualne nagrade i priznanja, a možda i još koji naslov prvaka ne bi smjeli izostati.

Dwyane Wade (Miami Heat)
Utakmice – 445
Koševi – 25,4
Skokovi – 4,9
Asistencije – 6,6
Ukradene lopte – 1,8
Blokade 1,0

Latest Posts

NE PROPUSTITE