Wednesday, October 5, 2022

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Dwyane Wade

Iako je veæ u srednjoj školi pokazao da se radi o velikom talentu, Dwyane Wade nije bio posebno tražen od strane sveuèilišta zbog loših ocjena koje su ga pratile. Nakon dolaska na sveuèilište Marquette zbog istih problema propustio je prvu sezonu.

- Advertisement -

Sljedeæe sezone kad je dobio pravo nastupa za svoje sveuèilište odmah je preuzeo ulogu prvog strijelca i jednog od najboljih kradljivaca u NCAA. U svojoj drugoj sezoni momèad je odveo na NCAA Final Four nakon što je u regionalnom finalu gotovo sam porazio najbolju momèad te godine sa sveuèilišta Kentucky. U toj utakmici postigao je triple-double i time postao jedan od tek èetvorice igraèa kojima je to uspjelo na NCAA turniru. Popularnost koju je stekao nakon tog uspjeha bila je odluèujuæa za njegovo prijavljivanje na draft, a sveuèilište je napustio nakon 65 odigranih utakmica u kojima je prosjeèno postizao 19,7 koševa uz 6,5 skokova i 3,9 asistencija.

Wadea na draftu 2003. bira Miami Heat kao 5. pick iza buduæih NBA zvijezda Jamesa, Anthonya i Bosha. Veæ u prvoj sezoni pokazao je da se radi o vrlo raznovrsnom igraèu koji je bio pri vrhu poretka rookieja u gotovo svim statistièkim kategorijama, a na kraju sezone Miami je sa omjerom 42-40 stigao do playoffa u kojem je Wade dobio priliku pokazati u kakvu æe superzvijezdu izrasti.

Postao je prvi igraè od uvoðenja napada od 24 sekunde koji je u playoffu bio najbolji strijelac i asistent svoje momèadi, a nakon pobjede nad Hornetsima Miami je zaustavljen u polufinalu Istoka od Indiane. Sljedeæe sezone u Miami dolazi Shaquille O’Neal, a Wade podiže svoje brojke na 24,1 koš, 6,8 asistencija i 5,2 skoka te nastupa na svojoj prvoj All-Star utakmici. U playoffu ponovo podiže svoju igru i vodi svoju momèad do finala Istoka u kojem su Pistonsi prejaki.

- Advertisement -

U svojoj treæoj sezoni još je podignuo brojke u skoro svim statistièkim kategorijama i svojim drugim nastupom na All-Star utakmici zacementirao mjesto nove NBA zvijezde. Iako se u playoffu muèio s ozljedama fanatiènom borbenošæu odveo je svoju momèad do pobjeda nad Chicagom, New Jerseyem i Detroitom te su se plasirali u veliko finale u kojem ih je èekao Dallas. Mavericksi su poveli 2-0 i opravdali ulogu favorita, ali onda Wade ubacuje u višu brzinu i u èetiri nevjerojatne utakmice postiže 42, 36, 43 i 36 koševa te serijom od 4 pobjede odvodi svoju momèad do naslova NBA prvaka, a usput je nagraðen i titulom MVP-a finala.

Sezonu 2006-07 za Wadea je obilježila ozljeda lijevog ramena zbog koje je ukupno propustio 31 utakmicu, ali to ga ipak nije sprijeèilo da opet postavi rekorde karijere u prosjeku koševa, asistencija i ukradenih lopti te da zasluži nastup na All-Staru i plasman u treæu All-NBA petorku. Odluèio je nastupiti u playoffu èime je odgodio nužnu operaciju, ali Bullsi su ipak bili prejaki u prvom krugu. Ni sljedeæe sezona nije bila ništa bolja jer je ponovo propustio identièan broj utakmica, ovaj put zbog ozljede lijevog koljena. Bez Wadea i Shaqa koji je tijekom sezone napustio klub Miami je završio sezonu s najgorim omjerom u ligi nakon samo 15 pobjeda u sezoni.

Ljeto koje je uslijedilo Wade je proveo na olimpijskim igrama u Pekingu gdje je osvojio zlato, a u Miami dolazi spremniji nego ikada. Nakon nekoliko sezona muèenja s ozljedama NBA liga je napokon dobila Dwyanea Wadea u njegovom punom sjaju. Sezonu je završio kao najbolji strijelac lige s 30,2 koša po utakmici, a postao je i jedini igraè u povijesti koji je u jednoj sezoni imao 2000 koševa, 500 asistencija, 100 ukradenih lopti i 100 blokada. Istovremeno je postao i najniži igraè u povijesti NBA s barem 100 blokada u sezoni. Tijekom te sezone 2008-09 postavio je i osobne rekorde u koševima (55) te asistencijama (16). U prvom krugu playoffa Atlanta je bila bolja u 7 utakmica iako je Wade postizao rekordnih 29,1 koševa po utakmici u doigravanju.

Dwyane Wade imao je sreæu dokopati se naslova NBA prvaka veæ kao vrlo mlad igraè, a pritom ne samo da nije bio u sporednoj ulozi nego je praktièki sam odluèio veliko finale. Tim uspjehom skinuo je s leða teret kojeg još uvijek nose veliki igraèi njegove generacije poput Jamesa i Anthonya i zato se vidi da Wade istinski uživa u svakom nastupu. Ako nastavi igrati s istim žarom koji ga iz veèeri u veèer tjera u obraèune s najboljim NBA igraèima onda æemo još godinama uživati u jednom od najatraktivnijih igraèa današnjice, a razne individualne nagrade i priznanja, a možda i još koji naslov prvaka ne bi smjeli izostati.

Dwyane Wade (Miami Heat)
Utakmice – 445
Koševi – 25,4
Skokovi – 4,9
Asistencije – 6,6
Ukradene lopte – 1,8
Blokade 1,0

Latest Posts

NE PROPUSTITE