Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Gerald Wallace

Gerald Wallace imao je skromnu sveuèilišnu karijeru iako je stigao s reputacijom jednog od najboljih srednjoškolaca u državi. Tek jednu sezonu nosio je dres sveuèilišta Alabama u kojem je odigrao 36 utakmica i prosjeèno postizao 9,8 koševa i 6 skokova za 23 minute na parketu. Nakon te sezone odluèio se prijaviti na draft.

Na draftu 2001. godine Wallacea biraju Sacramento Kingsi kao 25. picka prve runde. U Kingsima se mladi Wallace zadržao 3 sezone uz mizernu minutažu i bez prave prilike da pokaže što zna. Brojke iz tog vremena uistinu nisu vrijedne spomena, ali tadašnji rookie se odmah istaknuo fantastiènim atletskim predispozicijama koje su mu donijele i 2. mjesto u natjecanju u zakucavanju 2002. iza Jasona Richardsona.

Ulaskom novog kluba Charlotte Bobcatsa u ligu Wallace završava u njihovom dresu zahvaljujuæi ekspanzijskom draftu i èinjenici da ga Kingsi nisu zaštitili. Veæ u prvoj sezoni s novim klubom pokazuje potencijal koji se 3 sezone skrivao. Za prosjeèno 30 minuta na parketu postizao je 11,1 koš uz 5,5 skokova, 2 asistencije, 1,7 ukradenih lopti i 1,3 blokade.

Napredak se nastavlja i sljedeæe sezone unatoè ozljedi i te sezone postaje prvi igraè nakon Davida Robinsona i Hakeema Olajuwona koji je imao više od 2 ukradene lopte i 2 blokade po utakmici. Veæ tada je postalo jasno da se radi o igraèu sposobnome da iz veèeri u veèer popunjava svih 5 statistièkih kategorija. Sezonu završava s prosjecima od 15,2 koša, 7,5 skokova, 2,5 ukradenih lopti i 2,1 blokade po utakmici.

U svim sljedeæim sezonama Wallace je zadržao sliène brojke i postao standardni èlan prve petorke Bobcatsa. Tijekom dosadašnje karijere ozljede su bile neizostavna pratnja energiènog i fizièki zahtjevnog naèina na koji je igrao od poèetka. Išèašenje ramena, potres mozga i fraktura rebara samo su neke na popisu ozljeda koje je skupio do sada.

Poèetkom sezone 2009-10 Gerald Wallacea postao je i kapetan Bobcatsa nakon odlaska Okafora u Hornetse, a vjerojatno ga je i ta èinjenica motivirala da u novu sezonu krene bolje nego ikada prije. U trenutku pisanja ovog teksta na prosjeku je od 18.1 koša i nevjerojatnog 12,1 skoka po utakmici što ga stavlja na treæe mjesto ljestvice najboljih skakaèa u NBA iza desetak centimetara viših Dwighta Howarda i Joakima Noaha. Zahvaljujuæi u prvome redu upravo njemu Bobcatsi se nalaze na 8. mjestu Istoka koje bi im na kraju sezone donijelo i nastup u playoffu.

Gerald Wallace veæ sada je opravdao svoj izbor na draftu, a nakon slabašnog poèetka karijere mnoge je iznenadio svojim napretkom u dresu Bobcatsa koji su s njim napravili pun pogodak. U sezonama koje dolaze i dalje æe biti voða momèadi iz Charlottea i nadati se da æe vodstvo kluba uspjeti pronaæi nekog Jordana kojem bi upravo Wallace bio savršeni Pippen. Igraè koji raspolaže tako jedinstvenim arsenalom poteza na obje strane parketa svakako zaslužuje više od nadanja da æe njegov klub jednom napokon nastupiti u playoffu.

Gerald Wallace (Charlotte Bobcats)

Utakmice – 494
Koševi – 12,6
Skokovi – 5,8
Asistencije – 1,9
Ukradene lopte – 1,5
Blokade – 0,9

Latest Posts

NE PROPUSTITE