Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Profil: Isaiah Thomas

Ovog mladića će rijetko tko smatrati svojim uzorom ili ga uspoređivati s najvećima ovoga sporta, ali on je tu i u ovu sezonu je ušao na “velika“ vrata NBA lige noseći na leđima najtrofejniju franšizu. On je Isaiah Thomas, drugi igrač u povijesti od 175cm ili niži koji je u selekciji za All-Star utakmicu u NBA ligi.

Isaiah Thomas rođen je u Tacomi, Washington 2. veljače 1989. godine. U mladim danima svoga života naišao je na raskrižje koje prođe skoro svaki mladi Amerikanac. Okrenuti se košarci ili pak američkom nogometu, naravno odabrao je košarku za koju kaže da mu je jednostavno bila zabavnija. Dobio je ime po slavnom članu Bad Boysa i to zato što mu je otac izgubio okladu u lokalnom baru. Majka mu je tu malo “odmogla” zato što je htjela kršćansko ime, pa umjesto Isiah postao je Isaiah.

Pohađao je  Curtis Senior High School u University Placeu, Washington do 11. razreda, ali onda se prebacio u South Kent School u Kentu, Connecticut gdje je ponavljao 11. razred radi razlike u programima. U svojim srednjoškolskim danima je bio košarkaško čudo i jedna od glavnih zvijezda srednje škole, imao je prosjek od 31,2 poena po utakmici. Pri odabiru fakulteta bio je rangiran kao 14. razigravač i kao 92. igrač države od strane Rivals.com.

Za svoju sljedeću rezidenciju odabrao je University of Washington. Dodijeljen mu je broj 2, za koji je dobio dopuštenje od legende Washington Huskiesa Natea Robinsona. Kao freshman je napravio puno za svoju ekipu i imao prosjek od 15,5 poena, 2,6 asista i 3,0 skoka po utakmici. Njegova igra je rasla sljedećih godina, povećao je svoje brojke na 16,9 poena, 3,2 asistencije i 3,9 skoka po utakmici, a te je godine zasluženo izabran u All-Pack-10 ekipu. Dan 12. ožujka 2011 mu je najdraži dana sveučilišne karijere, kada je svoje Huskiese predvodio s 28 poena i pogodio šut za pobjedu s istekom vremena u produžetcima protiv Arizone u finalnoj utakmici Pack-10 turnira. Odabir u finalnih 10 igrača za Bob Cousy nagradu mu je još jedna od mnogih postignuća u sveučilišnoj karijere.

 

 

31. ožujka 2011 Isaiah je objavio da će se prijaviti na NBA draft, s college prosjekom od 16,8 poena, 3,5 skokova , 6,1 asistencijom i 1,3 ukradenom loptom po utakmici biva biran kao 60. pick (zadnji) druge runde. Razlog tome je bila njegova visina, tj. upitne obrambene sposobnosti. Kasnije će se tek ispostaviti da je to bilo veliko podcjenjivanje od strane draft scouta. Izabran je od strane Sacramento Kingsa, a čim je dobio priliku za igranje Isaiah je počeo s dokazivanjem i u ožujku 2012. godine dobiva nagradu za NBA rookieja mjeseca. Prvi igrač koji je dobio tu nagradu, a da je izabran kao zadnji pick na draftu. U travnju 2012. godine dobiva istu nagradu, dva mjeseca za redom je izabran kao rookie mjeseca s prosjekom od 13,6 poena i 4,9 asistencije po utakmici. Odlična suradnja s jednim od najdominantnijih centara NBA lige DeMarcusom Cousinsom ga dovodi do mogućnosti osvajanja mnogih nagrada vezanih uz rookie igrače. Tu godinu zaključuje selekcijom u NBA-All rookie second team i plasmanom kao sedmi u NBA Rookie of the year glasanju, poprilično fascinantno za zadnji pick drafta. U Kingsima je ima odličnu minutažu (30 minuta po utakmici) te je našao svoje mjesto u rotaciji. Svoj prvi triple-double u karijeri postiže 18. ožujka protiv Washington Wizardsa u napetim produžetcima gdje Kingsi izvlače pobjedu i s tim postaje najniži igrač u povijesti NBA lige koji je ostvario triple-double učinak.

12. srpnja 2014 godine Isaiahu Thomasa dovode Phoenix Sunsi preko sign-and-tradea za Alexa Oriahkia. Isaiah je prvo morao operirati zglob lijeve ruke koji ga je mučio cijelu prošlu sezonu i prvim povratkom na parket u utakmici otvaranja sezone za svoju ekipu upisao je 23 poena, 3 asistencije i 1 skok protiv LA Lakersa. Trener Jeffu Hornacek je odmah shvatio da je napravio dobar posao i od prvog dana je vidio da može računati na njega. Sunsi su imali sjajnu sezonu iza sebe i to su htjeli ponoviti. Talentirana ekipa na čelu sa slovenskim virtuozom Goranom Dragićem, braćom Morris, atletom Geraldom Greenom i bekom Ericom Bledsoeom zvuči doista fascinantno. Završavaju s omjerom 39-43 koji ih ne vodi u doigravanje što je jako frustrirajuće za cijelu ekipu, te dolazi do raspada i odlaska većeg dijela ekipe.

Novi početak za Isaiahu kreće u Boston Celticsima u koje je tradean za Marcusa Thorntona i pick prve runde 2016. godine. U dresu Celticsa kao i u dresu Sunsa svoju debi utakmicu otvara protiv LA Lakersa kojima s klupe zabija 21 poen i hvata 5 skokova, nažalost tu utakmicu su izgubili u produžetku. U ožujku 2105. godine dobiva nagradu za igrača tjedna Istočne konferencije, imao je ulogu prvog igrača s klupe i svoju funkciju je obavljao odlično. Na parket bi “donosio“ poene i razigravačku sposobnost koja im je falila nakon odlaska All-Star razigravača Rajona Ronda. Sjajna predstava 8. travnja protiv Detroit Pistonsa gdje svoju ekipu vodi do pobjede s 34 poena i osvaja još jednu individualnu nagradu za igrača tjedna Istočne konferencije. Boston je te sezone bio u rebuilding sezoni i nitko nije vjerovao u ulazak u doigravanje, osim mladog trenera Brada Stevensa i igrača. Kao sedmoplasirani u Istočnoj konferenciji susreli su se s favoritima za osvajanje naslova Cleveland Cavaliersima i superstarom LeBronom Jamesom. Tu playoff rundu su izgubili s 4-0, ali viđeni otpor koji su pružili favoritima bio je značajan. Isaiah Thomas je imao prosjek od 17,5 poena, 7 asistencija i 3 skoka po utakmici. Tada je Isaiah bio u utrci za Sixth man of the year award, ali tu nagradu odnosi sjajni Louis Williams iz Toronto Raptorsa. Te sezone su Celticsi postigli više od očekivanog i zadovoljni se spremali za sljedeću sezonu gdje su ciljevi još viši.

Sezona 2015/16 dosta obećava, potpisuju free agenta Amira Johnsona. Uz mladu snagu Marcusa Smarta, Jae Crowdera, Avery Bradleya i Evana Turnera, te veterana s prstenom Davida Leeja napadaju gornji dio tablice istočne konferencije i zasad im ide odlično. Na početku sezone Isaiah je rekao: “Znao sam da ova prilika s Celticsima, s načinom na koji su mi dali da igram svoju igru, znao sam da je napokon moguće.” Do ovoga trenutka imaju omjer 29-22 (.569), koji ih rangira kao 4. na istoku. Isaiah se od prvog igrača s klupe probio u startnu petorku i glavna je scoring opcija Celticsa. Odlična pick and roll igra iz koje poentira i razigrava, mogućnost svakog igrača Celticsa da pogodi otvoreni šut mu olakšava posao. Trener Stevens je ugradio ove igrače u moderni sistem košarke koja se bazira na tranziciji, trenutno su 6. ekipa lige u poenima po utakmici. Isaiah Thomas je treći po prosjeku u napadima na koš u NBA ligi sa 11.3 pokušaja po utakmici. Svoj odabir za nadolazeću All-Star utakmicu opravdava s brojkama od 21,5 poena, 2,9 skokova i 6,6 asistencija po utakmici.

Isaiah Thomas je jedan od mnogih igrača koji nije rođeni superstar, ali je dokaz da u jednom košarkaškom sistemu gdje vlada red, rad i disciplina može ekipi dati svoj maksimum i zbog ekipnog uspjeha izdvojiti se kao All-Star igrač. Prema mom viđenju košarke Brad Stevens u puno segmenata kopira Gregga Popovicha i sigurno nema većeg trenera na kojeg se možeš ugledati ako želiš dovesti svoju ekipu do pobjedničkih sezona bez oscilacija. Sadašnji Boston Celticsi zahtijevaju još puno znoja i rada da bi dostigli besmrtne Spurse, ali nadajmo se da će na leđima ovogodišnjeg All-Stara ustrajati i da će im se taj trud jednoga dana isplatiti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE