Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Joe Johnson

Veæ od poèetka svoje karijere Joe Johnson je imao neuobièajen košarkaški put pa je tako sveuèilišne dane proveo na sveuèilištu Arkansas iako je imao ponude velikana poput Dukea o kojima svi drugi srednjoškolci u SAD-u sanjaju.

Na sveuèilištu je proveo samo dvije godine tijekom kojih se isprofilirao kao odlièan tricaš (preko 40 %), a bio je i voða momèadi postižuæi u prosjeku 15 koševa uz 6.1 skok i 2.4 asistencije. Suigraè na sveuèilištu bio mu je još jedan buduæi NBA igraè, Jannero Pargo.

Johnson u NBA dolazi kao 10. pick na draftu 2001. godine i na poèetku uspijeva izboriti mjesto u petorci tada slabašnih Celticsa. Ipak usred sezone Celticsi ga mijenjaju u Phoenix gdje æe rookie poèeti stvarati svoju reputaciju u NBA ligi. Rookie sezonu završava sa 7,5 koševa u prosjeku što je bilo dovoljno za drugu rookie petorku na kraju sezone. U sljedeæe 3 sezone Johnson se razvija kao nezaobilazan èlan petorke Sunsa u kojoj, zajedno s Quentinom Richardsonom, èini dvojac vanjskih igraèa koje je Steve Nash redovito hranio loptama na liniji za tri poena. Diže svoje brojke do 17.1 koša i 5.1 skoka, a s postotkom ubaèaja od 47,8 postaje jedan od najubojitijih tricaša u NBA. Te brojke bile su dovoljne da GM Atlante Billy Knight u vrijednom šuteru run’n’gun Sunsa prepozna potencijalnog voðu novih Jastrebova.

U ljeto 2005. Johnson tako prelazi u Hawkse u zamjenu za Borisa Diawa. Veæ u prvoj sezoni postaje voða momèadi i predvodi je u koševima (20,2), asistencijama (6,5), ukradenim loptama (126)  i vremenu na parketu (40,7). Sljedeæe sezone sa 25 koševa u prosjeku jedan je od najboljih strijelaca u ligi i zaraðuje prvi od svoja tri uzastopna nastupa na All-Star utakmici dobivši poziv da zamijeni ozlijeðenog Jasona Kidda. Bila je to posljednja u nizu od 8 sezona bez playoffa za Hawkse koji su oko Johnsona polako slagali momèad za buduænost.

Na draftu 2007. Johnson napokon dobiva pomoæ u reketu dolaskom rookieja Ala Horforda, a u veljaèi dovode i Mikea Bibbya te napokon kompletiraju momèad na svim pozicijama. Sezonu završavaju s omjerom 37-45, a Johnson je s 21,7 koševa u prosjeku ponovo njihov najbolji strijelac. U playoffu ulaze u seriju s favoriziranim Celticsima koje muèe sve do posljednje 7. utakmice ne ispuštajuæi pritom niti jednu domaæu utakmicu. U sljedeæoj sezoni Johnson je ponovno najbolji igraè Hawksa koji bilježe prvu pobjednièku sezonu nakon 10 godina (47-35) i u prvom krugu izbacuju Miami Heat, ali ih u drugom krugu deklasira Cleveland (4-0).

Ove sezone od Johnsona se oèekuje da povede mlade Hawkse još jedan korak više. Momèad koja u sastavu ima Josha Smitha, Mikea Bibbya, Ala Horforda i Jamala Crawforda od njega svakako oèekuje da nastavi izrastati u još boljeg košarkaša i voðu nove NBA sile. Budite uvjereni da raspoloženi Joe Johnson ne bi imao ništa protiv toga da ove sezone povede svoje Hawkse prema vrhu i zagorèa život favoriziranim Celticsima koji su ga, sada veæ davno, otpisali još tijekom njegove rookie sezone.

Joe Johnson (Atlanta Hawks)
Utakmice – 630
Koševi – 17,2
Skokovi – 4,2
Asistencije – 4,4

Latest Posts

NE PROPUSTITE