Wednesday, May 1, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Kevin Garnett

Kevin Garnett je prije dolaska u NBA iskustvo skupljao samo na srednjoškolskim utakmicama na kojima je izgradio reputaciju jednog od najboljih mladih igraèa u SAD-u. Zbog povezivanja s tuènjavom u srednjoj školi koju je pohaðao odluèio je završnu godinu provesti na Farragut Career Academy u Chicagu gdje je jednostavno eksplodirao bilježivši 25,2 koša, 17,9 skokova, 6,7 asistencija i 6,5 blokada uz šut 66 % . Nakon osvojenog naslova najboljeg igraèa na McDonald’s All-American utakmici za mlade igraèe Garnett se odluèio na izlazak na draft.

Momèad s dna NBA, Minnesota Timberwolvesi odluèili su riskirati i 5. pickom na draftu 1995. uzeli su Kevina Garnetta koji je time postao prvi igraè nakon Darryla Dawkinsa 1975. koji je stigao izravno iz srednje škole. Nakon poèetnog ulaženja s klupe, Garnett dolaskom trenera Flipa Saundersa veæ u rookie sezoni postaje starter i na kraju sezonu završava s dvoznamenkastim prosjekom koševa i plasmanom u drugu rookie petorku.

Veæ sljedeæe sezone Garnett postaje All-Star i voða momèadi u koju je doveden rookie Stephon Marbury da s Garnettom èini dvojac buduænosti, a Wolvesi po prvi puta u povijesti ulaze u play-off gdje su odmah poraženi od Rocketsa. Tada poèinje niz od sedam sezona u kojima je Garnett s Wolvesima ispadao u prvom krugu, a meðuvremenu se od mršavog srednjoškolca razvio u jednog od najsvestranijih igraèa lige, moænog skakaèa i najboljeg asistenta meðu visokim igraèima za što je nagraðen do tada nezamislivim ugovorom od 126 milijuna dolara za 6 sezona. Wolvesi postaju ‘‘one-man show”, a u ulogama Garnettovih pomoænika mijenjali su se Marbury, Brandon, Szczerbiak i drugi.

Tek u sezoni ’03-’04 Garnett, uz pomoæ pojaèanja Sama Cassella i Latrella Sprewella,  uspijeva proæi prvi krug doigravanja. Padaju Nuggetsi (4-1) i Kingsi (4-3), ali u finalu Zapada bez ozlijeðenih Cassella i Hudsona gube od Lakersa (4-2). U toj sezoni Garnett ih je odveo do rekorda kluba od 58 pobjeda, a sebi priskrbio MVP naslov.

Veæ sljedeæe sezone Garnettov san o naslovu u dresu Minnesote se raspada, momèad je razbijena uèestalim svaðama, a usred sezone trenera Saundersa mijenja Kevin McHale. Rezultat je propuštanje play-offa i raspad ekipe iz koje tijekom sljedeæe tri sezone odlaze Cassell, Szczerbiak, Olowokandi i Sprewell. Na draftu 2006. rade grešku slanjem Brandona Roya u zamjenu za Randya Foyea i nakon treæe uzastopne sezone u kojoj, unatoè sjajnih Garnettovim brojkama Wovesi propuštaju play-off, Garnett se odluèuje na odlazak iz kluba kojem je bio vjeran od poèetka karijere.

U ljeto 2007. prelazi u Boston gdje zajedno s Piercom i Allenom u veæ puno puta opjevanom pohodu na naslov prvaka napokon dolazi do svog cilja pobjedom nad Lakersima u velikom NBA finalu. Garnett sezonu završava naslovom obrambenog igraèa godine. U sljedeæoj sezoni upravo ozljeda Garnetta nakon All-Star utakmice pokazala se kao nepremostiva zapreka novom pohodu na titulu prvaka koji završava porazom od Orlanda.

U novoj NBA sezoni Celticsi æe se nadati da Garnett ostane zdrav i da ih još jednom povede u borbu za naslov prvaka. Igraè koji je revolucionizirao poziciju krilnog centra postavivši nove kriterije skoènosti, brzine, baratanja loptom i pregleda terena ne mora više ništa nikome dokazivati. Naslov prvaka okrunio je njegovu karijeru u kojoj je prošao sve od tinejdžera u kojeg su sumnjali do MVP-a i najdominantnijeg igraèa lige, a sada je na njemu da podeblja svoje nasljeðe još kojim prstenom na ruci.

Kevin Garnett (Boston Celtics)

Utakmice – 1075
Koševi – 20,1
Skokovi – 11,0
Asistencije – 4,3

Latest Posts

NE PROPUSTITE