Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: LeBron James

O njegovim poèecima dovoljno govori èinjenica da nikada niti jednog sportaša u povijesti nije pratila takva fama od najranijih dana kao LeBrona Jamesa. Njegov put do zvijezda bio je strelovit.

Veæ na prvoj godini srednje škole najbolji je igraè svoje momèadi i prvak države, na drugoj osvaja titulu ‘Mr. Basketball‘ za državu Ohio kao najmlaði igraè ikada i istovremeno postaje najmlaði èlan All-USA petorke najboljih srednjoškolaca, na treæoj godini dodaje zbirci i titulu Gatoradeovog igraèa godine, pojavljuje se na naslovnicama ESPN-a, SLAM-a i Sports Illustrateda, a njegove utakmice postaju mamac za brojne poznate sportaše . Nakon još jedne titule prvaka na posljednjoj godini srednje škole osvaja MVP titulu na ‘McDonald’s All-American Game‘, a srednjoškolsku karijeru završava s 2657 koševa, 892 skoka i 523 asistencije.

James u ligu stiže kao 1. pick na draftu 2003. godine do kojeg su stigli Cleveland Cavaliersi tako što su 2 sezone namjerno upropaštavali vlastitu sezonu kako bi imali najveæe šanse da u svoje redove dovedu upravo njega. Od prve utakmice protiv Sacramenta LeBron je opravdao sve najave i rookie sezonu završio kao najmlaði Rookie godine u povijesti prosjeèno bilježivši 20,9 koševa, 5,5 skokova i 5,9 asistencija.

U drugoj sezoni postaje najmlaði igraè s triple-doubleom, najmlaði sudionik All-Star utakmice, najmlaði igraè koji je postigao 50 koševa (52 Bucksima) i najmlaði igraè izabran u All-NBA petorku. U sezoni 2005-06 James po prvi puta odvodi Cavse u playoff gdje izbacuju Wizardse uz njegovih 35,7 koševa prosjeèno u seriji. U drugom krugu gube od Pistonsa u 7. utakmici i završavaju sezonu u kojoj je James s 31,4 koša u prosjeku postao najmlaði igraè s više od 30 koševa po utakmici.

Sljedeæe sezone James je po prvi puta svoje Cavalierse odveo do NBA finala nakon što su redom izbacivali Wizardse (4-0), Netse (4-2) i Pistonse (4-2). Njegova izvedba u 5. utakmici protiv Pistonsa kad je ubacio 29 od posljednjih 30 koševa svoje momèadi zapamæena je kao jedan od najnezaboravnijih playoff nastupa ikada. U finalu su prejaki iskusni Spursi koji uništavajau LeBrona i Cavse 4-0.

Sljedeæe sezone James postaje najmlaði igraè u povijesti s 10 000 koševa te najbolji strijelac u povijesti franšize iz Clevelanda, još jednom dostiže granicu od 30 koševa po utakmici, ali u polufinalu Istoka Celticsi su prejaki. U posljednjoj sezoni, 2008-09, James je još pojaèao svoju dominaciju postavši tek èetvrti igraè u povijesti NBA koji je svoju momèad predvodio u svih 5 najvažnijih statistièkih kategorija (koševi, skokovi, asistencije, ukradene lopte i blokade). Cleveland je doveo do najboljeg omjera u povijesti momèadi 66-16, a nagrada je na kraju sezone stigla u obliku MVP naslova èime je postao najmlaði igraè s tom titulom. U playoffu su pomeli Pistonse i Hawkse, ali iznenaðujuæe ispali od Howardovog Orlanda.

U novu sezonu James ulazi motiviran da napokon stigne do najveæeg od svih trofeja – onog za naslov NBA prvaka. Uz pomoæ novopridošlog Shaquillea O’Neala želi napokon dokazati da najbolji igraè u NBA može i svoju momèad uèiniti najboljom. Osvajanje naslova samo je pitanje vremena, a budite uvjereni da se James neæe zaustaviti samo na jednome.

Jedino što nije sigurno je hoæe li naslove osvajati u dresu Clevelanda ili nekog drugog NBA kluba. I dok budemo gledali njegov pohod prema reputaciji jednog od najboljih košarkaša koji su ikada zaigrali budite uvjereni da æe onako usput pokupiti pravu kišu individualnih priznanja i prije nego se umirovi ugroziti ili srušiti impresivan niz NBA rekorda. Držite oèi širom otvorene i nemojte propustiti n jedan djeliæ stvaranja NBA povijesti.

LeBron James (Cleveland Cavaliers)
Utakmice – 489
Koševi – 27,6
Skokovi – 7,0
Asistencije – 6,7

Latest Posts

NE PROPUSTITE