Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Maurice Williams

Maurice ”Mo” Williams prije dolaska u NBA nastupao je za sveuèilište Alabama u èijem dresu je odigrao 2 sezone prije izlaska na draft. U obje sezone njegova momèad nastupala je na NCAA turniru, a Williams je sveuèilišnu karijeru završio nakon ukupno 64 odigrane utakmice u kojima je prosjeèno postizao 13,1 koš i 4,2 asistencije.

Iako je imao solidne brojke na poznatom sveuèilištu, Williams je pao jako nisko na draftu 2003. godine i tek 47. pickom izabrali su ga predstavnici Utah Jazza. Na tom istom draftu 1. pick bio je LeBron James, njegov buduæi suigraè. Dres Jazza nosio je samo jednu sezonu u kojoj je za nešto više od 13 minuta u prosjeku postizao 5 koševa po utakmici, a na kraju sezone kao free-agent potpisuje za Milwaukee Buckse.

U Buckse je stigao kao zamjena za ozlijeðenog T.J. Forda i odmah postavljen za startnog playa mlade momèadi koja nije imala što izgubiti. U prvoj sezoni u novom klubu postizao je 10,2 koša, 6 asistencija i 3 skoka u prosjeku, a brojke je još poveæao u ukupno 4 sezone koliko je proveo u Bucksima. Najuspješnija mu je bila sezona 2006-07 u kojoj je postizao 17,3 koša, 6,1 asistenciju i 4,8 skokova. Tijekom svoje karijere u dresu Milwaukeeja stekao je reputaciju igraèa koji voli imati loptu u rukama u odluèujuæim trenutcima, a puno puta je bio i blizu triple-double uèinka što je vrlo impresivno za igraèa njegove visine.

Odlièni nastupi u skromnoj momèadi Bucksa bili su izvrsna preporuka za nastavak njegove karijere i Williams u ljeto 2008. prelazi u Cleveland Cavalierse u tradeu u kojem su sudjelovale 3 momèadi. U novom klubu od njega se oèekivalo da bude odlièna potpora LeBronu Jamesu što je Williams i ostvario. Veæ u prvoj sezoni u novom klubu postizao je 17,8 koševa po uakmici, najviše u karijeri, a u utakmici protiv Sunsa postigao je rekordna 44 koša. Za odliène izvedbe nagraðen je nastupom na All-Star utakmici, a njegovi Cavsi ostvarili su rekordnih 66 pobjeda, ali u playoffu su zaustavljeni u finalu Istoka od Orlanda. U novoj sezoni Mo je nastavio gdje je stao u prošloj i opravdano uživa status drugog igraèa Cavsa iza nedodirljivog Jamesa. Trenutaèno je na prosjeku od 17,2 koša uz odlièan šut za tricu od 45 %.

Iako u NBA na poèetku nisu prepoznali njegov potencijal pa je ušao na mala vrata, Mo Williams u samo 6 sezona dokazao je da zaslužuje mjesto meðu zvijezdama najbolje košarkaške lige na svijetu. Uz aktualnog MVP-a lige pronašao je savršeno mjesto za pokazivanje svojih sposobnosti kojima iz utakmice u utakmicu doprinosi uspjehu Cavsa. Od njega svakako oèekujemo da nastavi biti druga violina ponajbolje momèadi u NBA i da u dresu Clevelanda doðe do prstena prvaka. Naravno, ukoliko James ne odluèi titulu tražiti u nekom drugom dresu…

Maurice  Williams (Cleveland Cavaliers)
Utakmice – 441
Koševi – 13,8
Skokovi – 3,2
Asistencije – 4,8

Latest Posts

NE PROPUSTITE