Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Mike Bibby

Mike Bibby imao je poèetak sveuèilišne karijere iz snova jer je veæ kao freshman odveo je svoju Arizonu do titule NCAA prvaka. U finalnoj utakmici protiv Kentuckya postigao je 20 koševa i bio najbolji igraè svoje momèadi. Nakon druge sezone prijavio se na draft, a tijekom sveuèilišne karijere ukupno je odigrao 69 utakmica i prosjeèno postizao 15,4 koša, 5,4 asistencije i 2,3 ukradene lopte.

Bibby u NBA stiže kao 2. pick na draftu 1998. od strane Vancouver Grizzliesa i tijekom skraæene lock-out sezone postiže 13,2 koša uz 6,5 asistencija što je dovoljno za mjesto u najboljoj rookie petorci. U sljedeæe dvije sezone još poboljšava svoju igru i podiže brojke, ali momèad ne pokazuje neki znaèajniji napredak. Nakon sezone 2000-01 Grizzliesi sele u Memphis, a Bibby prelazi u Sacramento u zamjenu za Jasona Williamsa. Veæ u prvoj sezoni nametnuo se kao važan igraè Kingsa, posebno u play-offu u kojem su izbaèeni u finalu Zapada od Lakersa u jednoj od najzanimljivijih serija ovog desetljeæa. Iako su mu suigraèi bili vrhunski igraèi poput Webbera, Divca i Stojakoviæa, upravo se Bibby pokazao kao voða Kingsa u doigravanju za što je nagraðen dugogodišnjim ugovorom.

U sljedeæih nekoliko sezona Kingsi su sve lošiji i nikad više nisu ostvarili uspjeh iz prve Bibbyeve sezone. Zvijezde poput Webbera, Stojakoviæa, Divca i Christiea polako napuštaju klub i Bibby postaje glavni oslonac u napadu. Iz sezone u sezonu podiže svoj prosjek koševa, a najviše zabija u sezoni 2005-06 kad je postizao 21,1 koš po utakmici.

Tijekom sezone 2007-08 Kingsi kreæu u potpuni rebuilding i Bibby odlazi kao posljednji iz slavne generacije s poèetka tisuæljeæa. Sljedeæe odredište mu je Atlanta u koju stiže u zamjenu za 4 igraèa i pick druge runde. Nakon dolaska u Hawkse muèile su ga brojne ozljede, ali je ipak uspio s nepoznatom ekipom uæi u play-off što je bio prvi plasman Hawksa u doigravanje nakon gotovo 10 godina. Ispali su u prvog krugu od buduæih prvaka Celticsa iako su, na iznenaðenje svih, izborili 7. utakmicu.

Njegovim dolaskom klub iz Atlante dobio je upravo ono što je trebao, iskusnog playmakera sposobnog voditi momèad punu mladih i talentiranih igraèa predvoðenih Joeom Johnsonom. U njegovoj drugoj sezoni s Hawksima prošli su prvi krug playoffa pobijedivši Miami, ali u drugom krugu Cleveland je prejak.

Mike Bibby jedan je od onih igraèa koji su prošli sve u NBA. Dokazivao se kao sin trenera i postao sveuèilišna zvijezda, zaslužio visok pick i karijeru poèeo u klubu s dna NBA. Bio je u drugom planu jednog od tada najboljih klubova u NBA da bi s vremenom postao njihov glavni igraè, a sada kao veteran preuzima mjesto mentora mlaðih igraèa. Izvrsno se snašao u svakoj ulozi i zato uopæe ne sumnjamo da æe tako i nastaviti u dresu Hawksa ili negdje drugdje. Ostaje nam samo da vidimo hoæe li mu se posreæiti pa da do kraja karijere uzme i naslov prvaka što je po svojim predstavama, posebno u dresu Kingsa, i zaslužio.

Mike Bibby (Atlanta Hawks)
Utakmice – 828
Koševi – 16,2
Skokovi – 3,3
Asistencije – 6,0

Latest Posts

NE PROPUSTITE