Tuesday, September 27, 2022

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Mike Bibby

Mike Bibby imao je poèetak sveuèilišne karijere iz snova jer je veæ kao freshman odveo je svoju Arizonu do titule NCAA prvaka. U finalnoj utakmici protiv Kentuckya postigao je 20 koševa i bio najbolji igraè svoje momèadi. Nakon druge sezone prijavio se na draft, a tijekom sveuèilišne karijere ukupno je odigrao 69 utakmica i prosjeèno postizao 15,4 koša, 5,4 asistencije i 2,3 ukradene lopte.

- Advertisement -

Bibby u NBA stiže kao 2. pick na draftu 1998. od strane Vancouver Grizzliesa i tijekom skraæene lock-out sezone postiže 13,2 koša uz 6,5 asistencija što je dovoljno za mjesto u najboljoj rookie petorci. U sljedeæe dvije sezone još poboljšava svoju igru i podiže brojke, ali momèad ne pokazuje neki znaèajniji napredak. Nakon sezone 2000-01 Grizzliesi sele u Memphis, a Bibby prelazi u Sacramento u zamjenu za Jasona Williamsa. Veæ u prvoj sezoni nametnuo se kao važan igraè Kingsa, posebno u play-offu u kojem su izbaèeni u finalu Zapada od Lakersa u jednoj od najzanimljivijih serija ovog desetljeæa. Iako su mu suigraèi bili vrhunski igraèi poput Webbera, Divca i Stojakoviæa, upravo se Bibby pokazao kao voða Kingsa u doigravanju za što je nagraðen dugogodišnjim ugovorom.

U sljedeæih nekoliko sezona Kingsi su sve lošiji i nikad više nisu ostvarili uspjeh iz prve Bibbyeve sezone. Zvijezde poput Webbera, Stojakoviæa, Divca i Christiea polako napuštaju klub i Bibby postaje glavni oslonac u napadu. Iz sezone u sezonu podiže svoj prosjek koševa, a najviše zabija u sezoni 2005-06 kad je postizao 21,1 koš po utakmici.

Tijekom sezone 2007-08 Kingsi kreæu u potpuni rebuilding i Bibby odlazi kao posljednji iz slavne generacije s poèetka tisuæljeæa. Sljedeæe odredište mu je Atlanta u koju stiže u zamjenu za 4 igraèa i pick druge runde. Nakon dolaska u Hawkse muèile su ga brojne ozljede, ali je ipak uspio s nepoznatom ekipom uæi u play-off što je bio prvi plasman Hawksa u doigravanje nakon gotovo 10 godina. Ispali su u prvog krugu od buduæih prvaka Celticsa iako su, na iznenaðenje svih, izborili 7. utakmicu.

- Advertisement -

Njegovim dolaskom klub iz Atlante dobio je upravo ono što je trebao, iskusnog playmakera sposobnog voditi momèad punu mladih i talentiranih igraèa predvoðenih Joeom Johnsonom. U njegovoj drugoj sezoni s Hawksima prošli su prvi krug playoffa pobijedivši Miami, ali u drugom krugu Cleveland je prejak.

Mike Bibby jedan je od onih igraèa koji su prošli sve u NBA. Dokazivao se kao sin trenera i postao sveuèilišna zvijezda, zaslužio visok pick i karijeru poèeo u klubu s dna NBA. Bio je u drugom planu jednog od tada najboljih klubova u NBA da bi s vremenom postao njihov glavni igraè, a sada kao veteran preuzima mjesto mentora mlaðih igraèa. Izvrsno se snašao u svakoj ulozi i zato uopæe ne sumnjamo da æe tako i nastaviti u dresu Hawksa ili negdje drugdje. Ostaje nam samo da vidimo hoæe li mu se posreæiti pa da do kraja karijere uzme i naslov prvaka što je po svojim predstavama, posebno u dresu Kingsa, i zaslužio.

Mike Bibby (Atlanta Hawks)
Utakmice – 828
Koševi – 16,2
Skokovi – 3,3
Asistencije – 6,0

Latest Posts

NE PROPUSTITE