Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Monta Ellis

Monta Ellis došao je u NBA izravno iz srednje škole iako u svemu odudara od ostalih igraèa koji su se odluèili na takav potez. Dok su ostale srednjoškolske zvijezde poput Garnetta, Bryanta ili Howarda u ligu stigli jer su izmeðu ostaloga bili veæ i fizièki spremni za najviši nivo, Ellisova graða izazivala je podsmijeh èak i meðu srednjoškolcima. Unatoè slabašnoj graði njegova karijera u dresu srednje škole Lanier bila je popraæena statusom istinske zvijezde.

Dva puta odveo je svoju momèad do naslova prvaka, a usput je zasjenio brojne druge buduæe NBA igraèe poput Josha Smitha, Grega Odena i Louisa Williamsa. U 4 godine prosjeèno je postizao 28,9 koševa, 4,9 asistencija i 5,1 skok, a na zadnjoj godini zabijao je gotovo 39 koševa po utakmici. Iako je u poèetku namjeravao pohaðati sveuèilište Mississippi State ipak se odluèio na odlazak u NBA.

Ellisa su na draftu 2005. izabrali Golden State Warriorsi tek kao 40. pick što je bio dovoljan pokazatelj nepovjerenja u mršavog srednjoškolca unatoè njegovoj sjajnoj karijeri. U prvoj sezoni igrao je manje od 20 minuta po utakmici ulazeæi s klupe što je bilo dovoljno za 6,8 koševa po nastupu, a zbog ozljede koljena odigrao je tek 49 utakmica propustivši prvi dio sezone. Druga sezona bila je poèetak Ellisovog puta prema statusu istinske zvijezde jer je pod novim trenerom Donom Nelsonom dobio priliku za puno više igre i uèinak na njega bio je gotovo trenutaèan. Startao je u preko 50 utakmica te sezone i prosjek koševa podignuo na 16,5 uz 4,1 asistenciju i 3,2 skoka po utakmici. Iste sezone nastupio je u utakmici izmeðu Rookieja i Sophomorea, a na kraju je nagraðen i titulom Igraèa koji je najviše napredovao. Na kraju te sezone Warriorsi su se dokopali playoffa prvi put nakon 13 godina i izbacili prvoplasirane Maverickse u prvom krugu u nezaboravnoj seriji koja je šokirala košarkaški svijet.

Prije poèetka sezone 2007-08 Warriorsi su oslobodili poziciju beka-šutera za nadolazeæeg Ellisa tako što su mijenjali Jasona Richardsona u Bobcatse za rookieja Brandana Wrighta. Ellis je odgovorio još boljom igrom i te sezone sa svoja 20,2 koša po utakmici bio jedan od trojice igraèa Warriorsa s preko 20 koševa u prosjeku pridruživši se Baronu Davisu i Stephenu Jacksonu. Nisu se plasirali u playoff iako su imali bolji omjer nego sezonu prije (48-34). Nakon te sezone klub napušta Davis, a Ellis je promoviran u prvu zvijezdu potpisom novog ugovora u iznosu od 66 milijuna dolara za 6 sezona. Sljedeæu sezonu obilježila je ozljeda u lakšoj prometnoj nesreæi nakon koje su ga Warriorsi i suspendirali pa je zbog oba razloga propustio prve 43 utakmice te sezone. Na kraju je odigrao tek 25 utakmica i postizao 19 koševa u prosjeku, a Warriorsi su skupili samo 29 pobjeda iskoristivši sezonu za afirmaciju mladih igraèa poput Anthonya Morrowa i Anthonya Randolpha.

Monta Ellis na najboljem je putu da ostane zabilježen kao jedna od najveæih kraða drafta u povijesti. Iako i danas na svoj 191 centimetar ima tek 81 kilogram, dokazao je da u NBA još uvijek ima mjesta i za one koji ne provode veæi dio treninga u teretani. Zahvaljujuæi sposobnosti da igra na obje bekovske pozicije, nevjerojatnoj brzini i atletskim sposobnostima savršeno odgovara ”divljem” stilu košarke kojeg gaji trener Nelson. U buduænosti od njega oèekujemo da nastavi napredovati kao jedan od najboljih NBA strijelaca i da u paru sa super-talentiranim rookiejem Stephenom Curryem uskoro èini najbolji bekovski dvojac u ligi.

Monta Ellis (Golden State Warriors)
Utakmice – 27,3
Koševi – 17,5
Skokovi – 3,8
Asistencije – 3,8

Latest Posts

NE PROPUSTITE