Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Rudy Gay

Veæ s dvanaest godina Rudy Gay je poèeo igrati organiziranu košarku nastupajuæi u ligi za mlade igraèe države Maryland gdje je dobio priliku igrati protiv najboljih igraèa svoje generacije. Na kraju osmog razreda tražilo ga je više škola u SAD-u, a iako je zbog roditelja morao mijenjati srednju školu nakon drugog razreda ipak je nakon mature bio jedan od najtraženijih mladih igraèa u državi.

Plasman u All-American momèad donio mu je još veæu popularnost pa je na kraju izmeðu sveuèilišta Maryland i Connecticut izabrao UConn za koga je nastupao dvije godine osvojivši titulu najboljeg freshmana u diviziji, a na drugoj godini bio je jedan od kandidata za sveuèilišnog igraèa godine. U dresu UConn-a bilježio je 13,6 koševa uz 5,9 skokova.

U NBA Gay stiže kao 8. pick Houston Rocketsa na draftu 2006. te nakon tradea za Shanea Battiera debitira u dresu Memphis Grizzliesa. U prvoj sezoni momèad je završila sa samo 22 pobjede i najgorim omjerom u ligi, ali je Gay dobio priliku igrati èak 27 minuta po utakmici što je iskoristio za 10,8 koševa i 4,5 skokova. Na kraju sezone izabran je u najbolju rookie petorku.

Pravi napredak zabilježio je u svojoj drugoj sezoni kad, nakon odlaska Gasola u Lakerse na polovini sezone, preuzima ulogu voðe novih mladih Grizzliesa i prosjek koševa podiže na 20,1 po utakmici, ali momèad je opet zabilježila identièan omjer pobjeda i poraza.

Ni njegova treæa sezona nije donijela znaèajniji napredak za momèad iz Memphisa iako se Gay isprofilirao kao jedan od najboljih i najatraktivnijih mladih igraèa u ligi. U sezoni 2009-10 konaèno dobiva pomoæ u liku Zacha Randolpha koji ga je znaèajno rasteretio u napadu, a uz pomoæ sve boljeg Marca Gasola i jednog od najboljih rookieja iz 2009. O.J. Mayoa, Gay odvodi Grizzliese do 40 pobjeda u sezoni. Odlièna igra u dresu Memphisa donijela mu je ne samo respekt košarkaške javnosti nego i poziv u reprezentaciju SAD-a s kojom je proteklog ljeta u Turskoj osvojio naslov svjetskih prvaka.

U novoj sezoni od Rudya Gaya oèekujemo da svoju momèad odvede još jednu stepenicu više i da zakucaju na vrata playoffa nakon èetiri godine izbivanja. Upravo se ovaj mladi krilni igraè nameæe kao voða momèadi u kojoj nastupa èitav niz zanimljivih košarkaša u usponu. Do sada je Gay dokazao da je puno više od izvanrednog atlete koji podiže publiku na noge pa oèekujemo da nastupu na natjecanju u zakucavanju 2008. doda i onaj „pravi“ nastup na All-Star utakmici, po moguænosti veæ ove sezone u Los Angelesu.

Još jedna sezona igranja na visokom nivou u kontinuitetu osigurala bi mu ne samo odliènu pregovaraèku poziciju za potpisivanje ugovora nego i zanimanje brojnih klubova koji bi Gaya spojili s nekom od svojih zvijezda jer èini se da su ambicije kluba iz Memphisa ipak nešto niže od onoga što priželjkuje igraè koji je veæ s 24 godine više od polovice svog života proveo nastupajuæi za razlièite momèadi na parketima diljem SAD-a.

Rudy Gay (Memphis Grizzlies)

Utakmice – 353
Koševi – 17,8
Skokovi – 5,6
Asistencije – 1,8

Latest Posts

NE PROPUSTITE