Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Tayshaun Prince

Tayshaun Prince je prije dolaska u NBA uspješno nastupao za slavno sveuèilište Kentucky što mu ipak nije donijelo visoku poziciju na draftu. U dresu Wildcatsa odigrao je 4 sezone i svaki put nastupao na glavnom NCAA turniru. Najbolja mu je bila treæa godina na sveuèilištu kad je izabran i za najboljeg igraèa svoje SEC konferencije, jedne od najjaèih u NCAA. Tijekom svog igranja na sveuèilištu nastupio je u 135 utakmica i prosjeèno bilježio 13,1 koš, 5,6 skokova i 1,9 asistencija.

Na draftu 2002. godine Princea su 23. pickom izabrali Detroit Pistonsi koji su tog ljeta doveli i dvojac Billups-Hamilton i time složili kostur buduæe šampionske momèadi. O tome koliko su pogriješili klubovi koji su birali prije dovoljno govori èinjenica da su zapaženije karijere meðu igraèima izabranima prije Princea napravili tek Ming Yao i Amar’e Stoudemire. U rookie sezoni nije uživao posebno povjerenje trenera Ricka Carlislea i nastupio je tek u 42 utakmice postižuæi prosjeèno tek 3,3 koša. No sve se promijenilo u playoffu kad je trener Pistonsa pritisnut omjerom 1-3 u seriji protiv Orlanda odluèio gurnuti do tada nepoznatog Princea u poèetnu petorku. Rookie mu je odgovorio izvanrednom igrom u 3 pobjede u nizu protiv Orlanda i u pobjedi nad Sixersima 4-2 u polufinalu Istoka. Pistonsi su zaustavljeni u finalu Istoka “metlom” Netsa, a Prince je postao jedini igraè u povijesti NBA lige koji je zabio više koševa u playoffu nego u regularnoj sezoni.

U svojoj drugoj sezoni Prince postaje redoviti èlan prve petorke Pistonsa i zapoèinje niz od nevjerojatnih 6 sezona bez ijedne propuštene utakmice. Po utakmici igra 3 puta više minuta nego u rookie sezoni, a statistièke pokazatelje podiže na 10,3 koša, 4,8 skokova i 2,3 asistencije. Pod vodstvom novog trenera, legendarnog Larrya Browna, Pistonsi bilježe 54 pobjede u sezoni i u playoff ulaze kao 3. momèad Istoka. Redom pobjeðuju Buckse (4-1), finaliste prethodne sezone Netse (4-3) i Pacerse (4-2) i plasiraju se u veliko finale protiv Lakersa. Iz finala Istoka ostala je upamæena Princeova nevjerojatna blokada na Reggieju Milleru pred sam kraj 2. utakmice. Iako su u finalu bili daleko od uloge favorita protiv Lakersa nakrcanih zvijezdama poput Bryanta, O’Neala, Malonea i Paytona, Pistonsi ratnièkom košarkom osvajaju naslov u 5 utakmica, a Prince izvanrednom obranom na Bryantu osvaja epitet ponajboljeg mladog obrambenog igraèa.

Sljedeæe sezone prosjek koševa podiže na 14,7 i odliènom igrom osigurava novi luksuzni petogodišnji ugovor. Pistonsi još jednom dolaze do velikog NBA finala u kojem su Spursi ipak prejaki. U sezoni 2005-06 nastavlja s konstantnom igrom i ponovo je jedan od najvažnijih igraèa Pistonsa koji su ovog puta zaustavljeni u finalu Istoka. Gotovo jednake brojke bilježi i u sljedeæe dvije sezone postavši sinonim za konstantnost i otpornost na ozljede, a Detroit je oba puta zaustavljen u finalu Istoka (Cleveland i Boston).

U sezoni 2008-09 Pistonse napušta kljuèni igraè Chauncey Billups umjesto kojega dolazi velika NBA zvijezda Allen Iverson. Iako veæ pomalo stari i istrošeni, te lošom atmosferom narušeni Pistonsi bilježe najneuspješniju sezonu otkad je Prince stigao u ligu, upravo je on u izostanku ozlijeðenih Richarda Hamiltona i Rasheeda Wallacea najzaslužniji što su se ipak dokopali 8. mjesta Istoka. U playoffu ih je pomeo Cleveland 0-4.

U aktualnoj NBA sezoni Prince je po prvi put postao žrtva svog naèina igre te je propustio polovicu utakmica zbog ozljede leða i koljena. Dok se njegovi Pistonsi nalaze u nekoj rupi izmeðu nekadašnje šampionske generacije i rebuildinga koji im slijedi buduænost Princea vrlo je neizvjesna. Ovaj igraè kojem su mnogi na poèetku karijere isticali samo mane veæ je zaslužio svoje mjesto meðu legendama kluba iz Detroita. Godinama je bio simbol za konstantnu i momèadsku igru unatoè svojoj mladosti, a i danas uživa reputaciju skromnog i korisnog igraèa koji je odlièan u obrani 1-na-1. Sigurno je da negdje u NBA ligi postoji zvijezda kojoj treba suigraè poput Princea, iskusan igraè u najboljim godinama, samozatajan, a opet spreman preuzeti igru u svoje ruke u kljuènim trenutcima, makar se radilo i o NBA finalu.

Tayshaun Prince (Detroit Pistons)
Utakmice – 561
Koševi – 12,6
Skokovi – 4,7
Asistencije – 2,6

Latest Posts

NE PROPUSTITE