Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prohorov kupio Netse i seli ih u Brooklyn

Najbogatiji ruski tajkun, 44-godišnji Mihail Prohorov, poslao je ponudu od 200 milijuna dolara za kupovinu 80% dionica NBA momèadi New Jersey Netsa, koju je vodstvo tog kluba i prihvatilo.

“Cijeli život osjeæem veliku strast prema košarci i razvoju sporta u Rusiji. Želio sam postati dio NBA lige, djelomièno i zato da ruskim trenerima metode rada i treninga u Netsima budu pristupaènije, nadohvat ruke” poruèio je 206 centimetara visoki Prohorov, koji je u mlaðim danima i sam bio amaterski košarkaš. Od ranije posjeduje dionice moskovskog košarkaškog giganta CSKA.

Prohorov formalno još nije postao vlasnik Netsa. Za taj status, treba mu povjerenje i potvrda od 75% vlasnika ostalih NBA klubova. No, to ne bi trebao biti problem, sudeæi po mnogim reakcijama.

“Zanimanje za košarku i NBA ligu u rapidnom je rastu na svjetskoj razini. Jako nas raduje ulazak gospodina Prohorova u NBA ligu i New Jersey Netse. Njegovo prisustvo u Netsima sigurno æe biti dodatni poticaj za razvoj košarke u Rusiji” poruèio je glavni komesar NBA lige David Stern.

Dobrodošlicu svom novom kolegi poželio je i vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban.

“Sviða mi se ova novost. Prohorov æe sigurno donijeti nove ideje i nove naèine razmišljanja u NBA ligu. Nadam se da je ovo samo poèetak trenda ulaska stranih investitora u NBA klubove. Osim toga, uèio sam ruski u srednjoj školi, sada æu imati priliku osvježiti znanja koja sam stekao” pronašao je Cuban prostora i za šalu.

Prohorov bi, dakle, trebao postati prvi vlasnik nekog NBA kluba koji nije Amerikanac. Ulazak njegovog kapitala u Netse pokrenut æe i izgradnju nove dvorane u Brooklynu, njujorške èetvrti koja nema svoju momèad u nekom od najveæih amerièkih sportova još od 1957. godine, kada su se bejzbol momèad Dodgersa preselila u Los Angeles 1957. godine.

Prema tome, još samo sljedeæe sezone æe Netsi igrati u New Jerseyju, a završetkom izgradnje nove dvorane u Brooklynu, preselit æe se u New York, u kojem su igrali još dok su bili èlanovi ABA lige. No, ulaskom u NBA ligu preselili su se u obližnji New Jersey…

Latest Posts

NE PROPUSTITE