Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prva All-Star utakmica

Ideja za All-Star utakmicu došla je krajem 1950. Haskell Cohen, NBA publicist i glasnogovornik lige, idejni je zaèetnik All-Star utakmice. On se potkraj 1950. sastao s tadašnjim komesarom NBA lige Mauriceom Podoloffom i Walterom Brownom, predsjednikom Boston Celticsa, željelo se unijeti živost u profesionalnu košarku.

Ali prva All-Star utakmica zamalo je otkazana. Nekoliko dana prije All-Star utakmice komesar lige Maurice Podoloff nazvao je Waltera Browna i zatražio od njega da otkaže utakmicu. I neki NBA vlasnici su bili protiv All-Star utakmice, bojali su se da æe biti promašaj, da æe osramotiti NBA ligu. Brown nije poslušao Podoloffa i organizirao je All-Star utakmicu. Besplatno je ustupio dvoranu Boston Garden i o svom trošku organizirao utakmicu.

“Bilo je to loše vrijeme za košarku, vrijeme velikih skandala”, prisjetio se Brown. “Stvari su bile toliko loše da se nitko nije htio ozbiljnije baviti košarkom. No smatrao sam da je All-Star susret dobra stvar i rekao sam èelnicima lige da æu sve troškove organizacije preuzeti na sebe.”

Tako je 2. ožujka 1951. odigrana prva All-Star utakmica, tek nešto više od deset tisuæa (10.094) gledatelja nazoèilo je prvoj All-Star utakmici, ali i to je bio uspjeh. Istok je odnio pobjedu rezultatom 111-94, a najkorisnijim igraèem od 20 sudionika proglašen je Ed Macauley iz Boston Celtica. Postigao je najviše poena na utakmici, 20, ali je i ogranièio tada vjerojatno najveæu zvijezdu lige, Georgea Mikana na samo èetiri ubaèaja iz igre. Na Zapadu najbolji igraè bio je Alex Groza, igraè Indianapolisa, koji je postigao 17 poena i uhvatio 13 skokova.

All-Star je nakon povijesne utakmice 1951. organiziran i dalje, i da nije bilo lockouta u sezoni 1998/99. kada se nije igrala imali bi neprekidni niz All-Star utakmica od 1951. do danas.

Latest Posts

NE PROPUSTITE