Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prva braća s NBA naslovom bili su Hrvati

IAKO je cijeli svijet pomislio da su Marc i Pau Gasol postali prva braća s NBA prstenom, Twitter je reagirao s bizarnim podatkom, ali posebno zanimljivim za našu publiku jer se ispostavilo da prva braća koja su osvojila NBA titulu nisu Španjolci nego – Hrvati.

Barem podrijetlom. A i nije ih zapravo ni lako uvrstiti u tu šampionsku kategoriju. Radi se o Georgeu i Edu Mikanu, sinovima hrvatskih iseljenika.

George nije sporan. On je bio dominantni centar i prva velika zvijezda u američkoj profesionalnoj košarci. Najveći dio karijere proveo je u ondašnjim Minneapolis Lakersima koji su između 1949. i 1954. osvojili čak pet naslova prvaka.

U tih šest sezona jedini klub koji je prekinuo dominaciju Lakersa bili su Rochester Royalsi koji su 1951. u finalu pobijedili New York Knickse. U njihovu sastavu sezonu je započeo Ed Mikan, godinu dana mlađi i znatno manje talentirani Georgeov brat. Odigrao je samo 10 utakmica za Royalse, današnje Sacramento Kingse, prije nego što je prešao u Washington i završio sezonu u Philadelphiji.

Ed Mikan, dakle, nije vidio NBA finale, ali budući da je dio sezone proveo u redovima kasnijih prvaka, imao je pravo na šampionsku titulu.

Jučer su im se pridružila i španjolska braća Gasol. Stariji Pau bio je prvak s LA Lakersima 2009. i 2010., a Marc je s Toronto Raptorsima osvojio ovogodišnju titulu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE