Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prva ekipa Zapada dočekuje prvu ekipu Istoka

Večeras nas očekuje pet novih susreta u NBA ligi. Derbi večeri svakako je susret između Portlanda i Indiane, vodećih ekipa Zapadne, odnosno Istočne konferencije.

Washington Wizards (8 – 9) – Orlando Magic (6 – 10) 01.00

Wizardsi su u studenome ostvarili šest pobjeda iz osam utakmica, te će i prosinac pokušati započeti u pozitivnom ritmu. Posljednjeg dana u studenom, Wizardsi su igrali u Verizon Centru protiv Hawksa i pobijedili su 108:101. Najbolji pojedinac u redovima Washingtona bio je John Wall s 26 poena, 6 skokova, 12 asistencija i 5 ukradenih lopti. Wall je u odličnoj formi, te bilježi 25,3 poena uz 51% šuta u prosjeku i tri puta je išao preko 30 poena, protiv Raptorsa, Knicksa i Lakersa. Osim Walla, svi igrači iz startne petorke su zabili preko 10 poena, a istaknut ćemo Trevora Arizu s 24 poena i Martella Webstera s 19 poena. Ekipa Magica igra jako loše na gostovanjima i imaju samo jednu pobjedu iz šest utakmica. Orlando je imao težak raspored pred kraj mjeseca, igrali su pet utakmica u sedam dana, a u zadnjem susretu u Amway Centru su poraženi od Spursa rezultatom 109:91. Cijela startna petorka je odigrala jako lošu utakmicu, a najbolji strijelci su bili Arron Afflalo sa 17 poena (ujedno i najbolji strijelac ekipe s prosjekom od 21 poena po utakmici) i Victor Oladipo s 15 poena.

Prednost dajemo domaćinima koji su u odličnoj formi, posebno Wall, te imaju izrazito kvalitetnu petorku (jedna od najboljih u ligi).

San Antonio Spurs (14 – 3) – Atlanta Hawks (9 – 9) 02.30

Utakmica u kojoj se sastaju učitelj protiv učenika. Naime, trener Hawksa, Mike Budenholzer je do ove sezone bio pomoćni Gregu Popovichu. U igri Atlante se vidi Popovichev utjecaj, pardon Budenholzerov koji je praktički preslikao napadačku igru Spursa (puno pick and rolla, cutova, kretanja bekova, te korištenje Ala Horforda i Jeffa Teaguea u ulozi mini Tonyja Parkera i Tima Duncana). Momčad Hawksa je doživjela poraz 108:101 u posljednjoj utakmici koju su igrali u Washingtonu. Kroz cijelu utakmicu su lovili prednost Wizardsa, ali nisu uspjeli preokrenuti 10 poena zaostatka s poluvremena. Najbolji igrač u njihovim redovima bio je Paul Millsap s double double učinkom od 23 poena i 10 skokova. Spursi su doživjeli prvi poraz 112:106 pred svojim navijačima, a krivci su bili igrači Rocketsa. Nisu imali lijeka za raspoloženog Jamesa Hardena i Chandlera Parsonsa koji su zabili pola koševa svoje momčadi. Dobru utakmicu odradio je Tim Duncan s 20 poena i 8 skokova, te je pokazao s a svojih 37 godina da se još uvijek može nositi s jednim od najboljih centara u ligi, a uz njega su dobro reagirali Tony Parker s 27 poena, 6 skokova i 8 asistencija, Manu Ginobili s 9 poena i 11 asistencija, te Marco Belinelli s 18 poena. Hawksi su poraženi u 15 uzastopnih utakmica na gostovanju kod Spursa s prosječnom razlikom od 17,5 poena.

Mislimo da će se Spursi vratiti na pobjednički kolosijek jer ne vidimo kako bi to Hawksi mogli zaustaviti trojac Parker – Ginobili – Belinelli koji zadaju glavobolje i puno boljim obranama od ove Atlantine.

Utah Jazz (3 – 15) – Houston Rockets (13 – 5) 03.00

Dvoboj dna i vrha Zapadne konferencije, a ovo će im biti drugi međusobni susret. Prva utakmica je bila nevjerojatno zanimljiva, a pobjedu su izvukli Rocketsi odličnom predstavom u drugom poluvremenu koje su dobili s 27 razlike za konačni rezultat 104:93. Odlično je odigrala vanjska linija, James Harden je zabio 23 poena, Chandler Parsons je pridodao 24 poena, 12 skokova i 6 asistencija, Jeremy Lin se pridružio s 20 poena, a s klupe je Francisco Garcia ubilježio 12 poena. Kod Jazza je najviše zabio Richard Jefferson, 18 poena, Enes Kanter je zabilježio 16 poena i 8 skokova, a po 15 poena su zabili Gordon Hayward i Alec Burks. Rocketsi su trenutno u pozitivnom nizu i imaju pet uzastopnih pobjeda, a posljednja je bila u San Antoniju kada su Spurse na krilima Hardena pobijedili 112:106 i nanijeli im prvi domaći poraz. Najbolji strijelac susreta bio je Harden s 31 poenom, a odličan je bio Parsons s 25 poena, dok su Terrence Jones i Dwight Howard ubilježili double double učinke. Momčad Jazza je nakon uvodnih osam poraza napokon pronašla kakav takav pozitivan ritam i u idućih deset utakmica su ostvarili tri pobjede, a zadnja je došla na gostovanju kod Sunsa koje su dobrom napadačkom igrom porazili 112:104. Imali su sedam igrača s dvoznamenkastim brojem poena, a najviše je zabio rookie, Trey Burke, njih 20, dok su po 14 poena pridodali Marvin Williams i Derrick Favors.

Očekujemo utakmicu s jako puno poena jer su Rocketsi u zadnjih sedam gostovanja prosječno primali 111,7 poena, a malu prednost dajemo gostima zbog odlične forme.

Chicago Bulls (7-8) – New Orleans Pelicans (8-8) 02.00

Bullsi i Pelicansi imaju jedno zajedničko obilježje a to je da su obje ekipe večeras bez svojih najboljih igrača, Derrick Rose odnosno Anthony Davis. Dok se Chicago u takvoj situaciji nikako ne snalazi i u zadnjih šest utakmica tj. gostovanja ima omjer 1-5, New Orleans tek mora pokazati što može bez Davisa a čini se da itekako mogu jer su sinoć bez njega (igrao je samo 10 minuta), pobjedili New York u Madison Square Gardenu. Najbolji je bio Ryan Anderson sa 31 poenom i šest skokova s klupe a dobro ga je pratio Tyreke Evans sa 24 ubačaja i sedam asistencija. Upravo od Andersona se puno očekuje, pogotovo nakon ozljede Davisa. Momčad Toma Thibodeaua se još uvijek nije navikla na igranje bez svoje glavne zvijezde. Isti problem su imali i u prošloj utakmici protiv Cleveland Cavaliersa koju su izgubili rezultatom 97-93. Najbolji u redovima Bullsa je bio Luol Deng sa 27 koševa i 11 asistencija(!). Deng  je uz Carlosa Boozera ponajbolji igrač ekipe iz Chicaga ove sezone, Luol prosječno postiže 18,2 poena za 37,2 minute po susretu uz 7,1 skok i 3,9 asista. Boozer za 30,2 minute postiže 15,7 poena i hvata 8,9 skokova.

Teško je procijeniti pobjednika u večerašnjoj utakmici koja će najviše ovisiti o obrani Bullsa. Zna se da oni igraju odličnu trapping obranu, koja se temelji na pomoći, uglavnom visokog igrača a to je u većini slučajeva Joakim Noah. Agresivno igraju obranu cijele 24 sekunde pokušavajući protivnika dovesti u što lošiju poziciju za šut. Najbitniji dio obrane Chicaga je skok koji odrađuju odlično i tu smatram da su Bullsi u prednosti pogotovo kad Pelicansima ne igraju dva centra Davis i Stiemsma, to bi mogao biti ključ pobjede.

Portland Trail Blazers (14-3) – Indiana Pacers (16-1) 04.00

Derbi se večeras igra u Portlandu, gdje domaći Blazersi dočekuju Pacerse. Portland ove sezone igra iznad svih očekivanja i ima na kontu samo tri poraza. Zadnja `žrtva` ove momčadi su bili Lakersi koji su izgubili 114-108 u svom Staples Centeru. Kod Blazersa su se istaknuli Aldridge i Lillard koji zajedno kombiniraju odlično te su ubacili 27 odnosno 26 poena. Momčad Terrya Stottsa igra odlično u napadu i prosjek ubačenih trojki po utakmici im je 41,3 posto. Taj podatak govori koliko oni zapravo ovise o šutu sa perimetra i koliko to uvjetuje njihovoj igri. Pacersi dolaze u Portland povodom pet gostujućih utakmica zaredom. Prvu su odradili dobro i pobjedili Clipperse rezultatom 105-100. Odličan je bio Paul George 27 poena, pet asista i šest skokova, David West je imao double-double večer sa 24 poena i 12 skokova. Indiana je u sjajnoj formi i imaju najbolji ulaz u sezonu u povijesti franšize. George i Hibbert igraju na All-Star razini i to je jedan od razloga zašto igraju tako dobro. Ali razloge treba tražiti i u obrani gdje protivnike ostavljaju na samo 39 posto šuta iz igre po utakmici a poznata je izjava mnogih trenera kako obrane osvajaju naslove.

Večeras očekujemo utakmicu kao i sinoć, a to je izjednačena utakmica sa konačnim pobjednicima Pacersima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE