Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvo slavlje rookieja nakon sedam godina

Rookie i sophomore igraèi oèekivano su odigrali utakmicu bez obrana u kojima je svatko mogao postiæi polaganje ili šutirati bez pritiska. Atraktivnih poteza je bilo, no možemo reæi kako se ipak više oèekivalo od ovih mladih buduæih NBA zvijezda.

Utakmica je zapoèela nizom dalekometnih šuteva Danila Gallinarija uz pokoji pokušaj atraktivnog poteza te oèekivano nevidljivu obranu. Sophomorei su odmah pokazali svoju premoæ na centarskim pozicijama uhvativši nekoliko skokova u napadu jer DeJuan Blair i Gallinari sigurno ne mogu visinom parirati Brooku Lopezu i Michaelu Beasleyu.

Rotacije igraèa poèele su oko pete minute prvog poluvremena kako bi svi dobili priliku zaigrati(utakmica se igra na dva poluvremena od 20 minuta). Glavna zanimacija sluèajnih prolaznika zasigurno su bile teško opisiva frizura Brandona Jenningsa te osebujna brada Jamesa Hardena. Jennings je na poèetku bio šuterski vrlo raspoložen ali je nakon nekoliko promašenih šuteva sredinom poluvremena ipak zasjeo na klupu. Oèito je odustao od nastojanja da postavi rekord po broju asistencija na utakmici rookiea i sophomorea što je najavio nekoliko dana prije utakmice. Treba spomenuti i Jonnya Flynna koji je unio malo živosti te lijepim asistencijama namještao lagane koševe svojim suigraèima. Šest minuta prije kraja prvog poluvremena rookie igraèi imali su prednost 46-39 zahvaljujuæi odliènim razigravaèima koji su bez problema probijali obranu igraèa kojima je ovo druga sezona u NBA ligi.

Buduæi da su rookieji malo podigli brzinu, Russell Westbrook odluèio je malo ubrzati igru te povuæi svoju ekipu. Gledatelji  su ustali na noge kada je Blair otrèao sam u kontru te si bacio loptu od tablu i snažno zakucao. Nakon toga odvažio se i uputiti tricu, ali ipak je malo pretjerao te promašio. Zatim je Tyreke Evans povukao te sam završio kontru lijepim polaganjem na drugi obruè. Prvo je poluvrijeme završilo vodstvom rookieja 67-55 jednostvno jer su igrali s više energije i želje dokazati se pokraj igraèa s godinu dana dužim iskustvom igranja u NBA ligi. Jennings i Evans postigli su po 14 poena dok je s druge strane najbolji bio Westbrook sa 11 poena.

Ne možemo ne spomenuti komentatore koji su se izvrsno zabavljali tijekom utakmice. Prvo poluvrijeme komentirao je èetverac u sastavu Kevin Harlan, Dwight Howard, Kenny Smith i Charles Barkley. Tijekom utakmice najviše su se zabavljali Jenningsovom zanimljivom frizurom kojemu su dali nadimak Gambi. Uz njega, svoje su nadimke dobili i Harden (Mojsije) te Marc Gasol (Mali Isus).

Tijekom poluvremena održalo se natjecanje u zakucavanju izmeðu DeMara DeRozana i Erica Gordona kako bi se dobio èetvrti natjecatelj za natjecanje u zakucavanju koje æe se odigrati sutra. Dvoboj je otvorio DeRozan koji je loptu provukao ispod noge i zakucao. Gordon je dobar dio svoje 2 minute koje ima na raspolaganju iskoristio bacajuæi loptu od pod kako si se odbila od tablu ali nije uspio zakucati. Kasnije se odluèio baciti loptu izravno od tablu i napraviti windmill zakucavanje. Drugu rundu otvara DeRozan koji se zatrèao i izveo windmill zakucavanje, ali opet se èinilo da on može i bolje od toga. Gordonu je oko drugog zakucavanja pomogao O.J. Mayo koji je bacio loptu iznad koša a Gordon je zakucao s okretom od 180 stupnjeva. No mora se reæi da ni jedan ni drugi nisu izveli ništa spektakularno, te kao što je komentator Howard rekao: “Ovo je bilo dobro, ali ne dovoljno za natjecanje u zakucavanju“. Glasovi sa internetske stranica NBA lige te sms poruka odluèili su da je pobjednik i 4. sudionik natjecanja u zakucavanju DeRozan koji je osvojio 61% glasova, a sigurni smo da æe izvesti bolja zakucavanja sutra, što je i sam priznao nakon objave rezultata.

Drugo poluvrijeme otvorili su Evans i Jennings laganim polaganjima. Stephen Curry odluèio je pokazati svoj šuterski potencijal pogodivši tri šuta za redom za vodstvo rookieja od 15 poena razlike. Westbrook je jedini od sophomorea nešto pokušavao te je držao svoju ekipu da ne potone polaganjima i skokovima u napadu. Ekipe nisu bile raspoložene iza linije za tri poena jer je sredinom drugog poluvremena kombinirani šut obje ekipe za tri iznosio 4-32. Èim bi sophomorei  nešto napravili, rookieji bi loptu prepustili Evansu koji je bez problema prolazio kroz protivnièku obranu. Westbrook je nastavio dominirati te je polaganjima vodio svoju momèad. U posljednijh 10 minuta utakmice ušlo se s vodstvom rookieja 98-84. Westbrook se nastavio poigravati s obranom postigavši nekoliko polaganja kojima je prešao 30 poena na utakmici. Zatim je postigao dvije trice za redom kako si približio svoju ekipu na 8 poena zaostatka, ali Evans je uzvratio košem uz faul.

Kako se utakmica polako približava kraju, nazire se neka obrana jer igraèima ipak nije svejedno hoæe li izgubiti ili pobjediti. No sophomorei nisu mogli zaustaviti polaganja rookieja kojima su oni stalno održavali prednost. Pred kraj Anthony Morrow se zagrijao te je s nekoliko uzastopnih koševa pokušao probuditi svoju ekipu, no to nije bilo dovoljno. U zadnjoj minuti gotovo se prestalo igrati, ali Blair je odluèio postiæi svoj 20. poen a to je i uspio 3 sekunde prije kraja. Na kraju Blairova je statistika iznosila 22 poena i 23 skoka, a rookie igraèi pobjedili su rezultatom 140-128 što je njihova prva pobjeda u posljednjih 8 godina.

Na kraju je popularni Craig Sager dodijelio nagradu za najkorisnijeg igraèa razigravaèu Sacramenta Evansu koji je postigao 26 poena, 6 skokova te po 5 asistencija i ukradenih lopti. Evans je odluèio svoju nagradu podijeliti sa Blairom koji je uhvatio svaku loptu koja se našla blizu njega, a i autor je sjajnog zakucavanja s poèetka utakmice.

Na pobjednièkoj strani najbolji su uz prije spomenute Blaira i Evansa bili Jennings i Harden sa po 22 poena. Poražene je predvodio nezaustavljivi Westbrook koji je htio oboriti rekord svog suigraèa Kevina Duranta od 46 poena, ali na kraju je stao s prodorima te je utakmicu završio sa 40 poena. Uz njega dobro su još odigrali Beasley sa 26 poena i 7 skokova te O.J. Mayo koji je uz 8 poena podijelio 10 asistencija, najviše na utakmici.

Latest Posts

NE PROPUSTITE