Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvaci NBA lige pred novinarima: Popovich o novom naslovu i sreći

San Antonio Spursi su se prije nešto više od tri mjeseca popeli na tron NBA košarke, po 5. puta u svojoj bogatoj povijesti su se okitili naslovom, al nijednom do sada nisu uspjeli vrh planine dosegnuti dva puta zaredom.

Zašto je tome tako odgovorio je trener prvaka Gregg Popovich na jučerašnjem ”media dayu” San Antonio Spursa.

Popovich je započeo u svom poznatom stilu: ”Zašto nismo nikada osvojili naslov dva puta zaredom? Zato što nismo. Kada bi to učinili bilo bi super, kada ne bi, život ide i dalje i sve je u redu.”

Međutim, na pitanje se na kraju vratio i odgovorio dosta opširno spominjući sreću: ”Iako mi ljudi ne vjeruju, mnogo puta osvajanje naslova je stvar sreće, uz talent naravno. Ekipa koja zadnja stoji na tronu jest najbolja, ali sreća igra veliku ulogu. Što je dobra sreća? Kada ti igrač s klupe odigra vrhunsku seriju doigravanja, kada jedna sudačka odluka može promijeniti sve. To može biti i ozljeda, ima tu dosta različitih stvari.”

”Kada smo 2006. godine izgubili od Dallasa u sedmoj utakmici kod kuće, bili smo prokleto dobra ekipa koja je mogla do kraja. Jedne godine nam je Derek Fisher pogodio šut za pobjedu s 0,4 desetinke na satu i tada smo mogli do kraja. Te momčadi su svoje stvari osvojile jer je sreća imala drugu stranu, to je jednostavno tako.”

”U drugom poluvremenu 6. utakmice prošlog doigravanja protiv Oklahoma City Thundera, nitko nije mogao predvidjeti da ćemo dobiti tu utakmicu. Na poluvremenu smo gubili devet razlike i ostali smo bez Tonya Parkera. No, pobijedili smo jer je to igra i ništa nije unaprijed određeno. Osvajanje naslova ima veze sa srećom, a nama je sreća okrenula leđa kod svakog pokušaja za ponavljanje naslova.”

Tim Duncan, igračka legenda kluba koji je jezgra momčadi kod svih pet naslova, ima iskustva sa sezonom nakon osvajanja naslova i koliko je teško nositi se s tim na leđima.

”Najviše se sjećam koliko je svaka utakmica velika, gdje god igrali i protiv koga god igrali. Za tvog protivnika je to velika utakmica i na kraju sezone se skupi umora. Mislim da moramo naći ritam i konstantu da na kraju sezone ne budemo umorni”

Duncanu je prošla sezona bila čak 17. u karijeri, s tim da nikada do sada nije propustio doigravanje. Kilometraže se nakupilo, ali Duncan je i prošlu sezonu odigrao na fenomenalnom nivou. Igrao je prosječno 29 minuta, a zabijao je 15 poena, uz 10 skokova i 2 blokade; nevjerojatne brojke za 38-godišnjeg igrača.

Timmy je čak i sam priznao da je promislio o mirovini nakon petog naslova, a za konačnu odluku je imao vremena razmisliti samo devet dana, jer je nakon osvajanja titule 15. lipnja ostalo točno toliko vremena do roka za objavu.

”Bilo je malo razmišljanja oko odluke. Na kraju je zaključak bio da neću imati novu priliku za ovako nešto, tako da dok mogu igrati i osjećati se dobro, ovo je mjesto gdje želim biti.”

Kawhi Leonard, MVP finala koji je oduševio svojom igrom u zadnje tri utakmice (23.7 poena, 9,3 skoka, 68 posto ukupan šut iz igre, 53 posto trica), ima dobru ideju kako ponoviti prošlogodišnji uspjeh.

”Svi znamo kako smo osvojili naslov.Trebamo ponoviti isto i igrati malo jače zato što je sada meta na našim leđima.”

Popovich je na kraju dana imao daleko najbolju izjavu te se šaljivo osvrnuo na Borisa Diawa koji odmara negdje u Europi nakon polufinala Svjetskog prvenstva s Francuskom: ”Boris trenutno negdje pije ‘pina coladu’. Imamo anketu o pogađanju njegove težine kada se vrati, a najniža granica je 125 kilograma. Ne smijete ići ispod te težine, samo preko.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE