Thursday, May 2, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvaci se poigrali s Bullsima

Košarkaši Miami Heata na najbolji su mogući način otvorili novu NBA sezonu. Sjajnom predstavom na domaćem parketu svladali su Chicago Bullse rezultatom 107:95 i poslali poruku da svi znaju tko je prvi favorit lige.

Prekrasna predstava igrača Heata u sinoćnjoj utakmici. Trebali im je malo vremena da dođu sebi nakon podjele prstena i dizanje bannera, te su malo opuštenije ušli u utakmicu. Puno su im pomogli Bullsi s izgubljenim loptama u prvoj četvrtini, imali su ih pet, dok je Heat igrao jako dobar presing na vanjske igrače, njihov zaštitni znak. Nakon početne solidne igre Bullsa i prednosti od 9:2 igrači Miamija su se probudili, Chris Bosh je počeo pogađati šuteve s poludistance, a Ray Allen i Shane Battier su namjestili nišanske sprave. Odmah u prvoj četvrtini povratnik na parkete, Derrick Rose, pokazao je zašto je propustio cijelu prošlu sezonu te je eksplozivnim prodorima pod koš stvarao velike probleme Miamiju i još jednom pokazao da je ozljeda koljena u potpunosti zaliječena.

U drugoj četvrtini je u redovima Heta sve sjelo na svoje mjesto, obrana je funkcionirala besprijekorno, a u napadu su sijevale trice sa svih strana. Zanimljivo da je Allen bio taj koji je ulazio u reket i slao povratne lopte na otvorene šuteve. Kada su se njima pridružili Dwyane Wade i LeBron James nastao je kaos, Heat je napravio seriju 17-0 i otišao na prednost od 21 poena četiri minute prije kraja druge četvrtine. Bullse je pokušao nositi Carlos Boozer s 11 poena u ovom dijelu, ali je to bilo sve od njihove cijele igre. Igra u oba pravca se raspala, obrambeno nisu mogli odgovoriti svim zahtjevima jer su Luol Deng i Jimmy Butler imali problema s osobnim pogreškama, a Joakim Noah je bio lakše ozlijeđen i imao je limitiranu minutažu. U napadu su nastavili gubiti lopte, skupili su ih šest i nikako nisu imali odgovor na Heatov presing koji bi uslijedio čim su stupili na njihovu polovicu. Heat je na kraju prvog poluvremena imao prednost od 21 poena.

Nastavak utakmice su Bullsi otvorili identično kao drugu četvrtinu, puno promašaja i totalna bezidejnost u napadu, te su uz sve to radili jako glupe prekršaje u obrani i dopuštali Heatu lagane poene s linije slobodnih bacanja (pogodili su ih deset samo u ovoj četvrtini). Igra im se u napadu stabilizirala poslije prve dvije minute i dobili su nekoliko lakih poena iz kontre (Butler je ukrao dvije lopte), dok su na postavljene napade većinu akcija su igrali preko Boozera koji je bio jako raspoložen, te su kroz pick ana roll igru uspjeli napad održavati kvalitetnim. Utakmici se nisu mogli nikako priključiti jer su uvijek u važnim trenucima hvatanja momentuma radili jako glupe greške, gubili lopte, te nisu uspjeli smanjiti zaostatak i u posljednju dionicu su ušli s minus 20.

Bullsi se nisu predavali, povezali su nekoliko odličnih napada, ubacili tri uzastopne trice i prisilili trenera Heata, Erika Spoelstru na minutu odmora i morao je vratiti James i Bosha u igri jer su Bullsi uhvatili ritam. Bikovi nisu posustajali i odličnom igrom dolaze dvije i po minute prije kraja na zaostatak od samo osam poena. Momentum je bio na njihovoj strani, bili su agresivni u napadu, izborili nekoliko slobodnih bacanja, te ih je šut za tri poena napokon krenuo zahvaljujući odličnom protoku i kontroli lopte. No tada na scenu stupa James, preuzima odgovornost i u zadnje dvije minute zabij četiri poena i asistira dva puta na otvorenu tricu koju pogađaju Wade i Battier, te utakmica završava pobjedom Heata 107:95.

Najveći razlog poraza Bullsa su izgubljene lopte, imali su ih 11 u prvom poluvremenu i tada je Heat napravio nedostižnu seriju, te totalna bezidejnost i izgubljenost kada je na scenu stupila druga postava koju je trebao predvoditi Mike Dunleavy, ali on je bio indisponiran. Pozitivno je zatrpavanje reketa Heata s 50 poena iz tog područja i maestralna igra Boozera. Heat ih je uništio već spomenutim presingom na igrača s loptom kojeg su često udvajali, te brzom tranzicijom jer su nakon izgubljenih lopti Bullsa zbili 30 poena što im je uz odličnu realizaciju za tri poena bilo dovoljno za laganu pobjedu.

Najbolji igrač bio je Boozer s 31 poenom i 7 skokova, te Butler s 20 poena i 5 ukradenih lopti. Rose šuterski nije bio raspoložen te je ubacio 12 poena (šut 4/15, trice 1/7) uz 4 asistencije. Heat je imao puno više raspoloženih igrača, njih sedam je imalo dvoznamenkasti broj poena, a predvodio ih je James sa 17 poena, 6 skokova i 8 asistencija, dok je Wade pridodao 13 i Bosh 16 poena. Posebno treba pohvaliti igrače s klupe, a to su Battier s 14 poena uz 4/4 za tri poena, Allen s 11 poena i 7 asistencija, Norris Cole s 11 poena i 7 skokova, te borbeni Chris Andersen sa 6 poena, 8 skokova i po dvije ukradene lopte i blokade.

Latest Posts

NE PROPUSTITE