Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Boston – Atlanta

Prvi krug doigravanja spojio je Boston i Atlantu, èetvrtoplasiranu i petoplasiranu ekipu na Istoku. Boston i Atlanta su 2008. godine takoðer igrali u prvoj rundi. Boston je završio sezonu kao najbolja ekipa na Istoku, dok su Hawksi ušli kao zadnja ekipa u doigravanje. Te sezone je bilo veoma uzbudljivo, u prve dvije utakmice Boston je odigrao odliènu obranu i lagano su došli do 2-0. No Atlanta se u sljedeæe dvije utakmice vraæa te izjednaèuje rezultat na 2-2. Peta utakmica ponovila je dominaciju Bostona za 3-2, a u šestoj utakmici Atlanta je slavila 103:100 te se tako morala odigrati sedma i odluèujuæa utakmica. Boston je uvjerljivo svladao 99:65 te prošao u drugu rundu gdje su ih èekali Cavsi s LeBron Jamesom. Boston je te godine osvojio naslov.

Jedina razlika u prvoj petorci Bostona od prije 4 godine je što nema Perkinsa, a njega je zamijenio Brandon Bass. Što se tièe Atlante, oni su dosta mijenjali, ali njihovi najbolji igraèi su još uvijek Smith i Johnson. Obje strane imaju problema s ozljedama, ali unatoè tome mogli bi gledati zanimljivu borbu kao i prije 4 godine.

Ekipa Bostona ima svoju veliku èetvorku, Rajon Rondo, Paul Pierce, Ray Allen i Kevin Garnett. Rajon Rondo nas je i ove sezone ostavio bez rijeèi. Bio je izabran u NBA All-Star momèad u zamjenu za upravo Atlantinog Joea Johnsona. Bilježio je prosjeèno 11,7 asistencija po utakmici, odnosno jednu asistenciju više od drugoplasiranog Stevea Nasha. Zabilježio je Rondo i nekoliko triple-double uèinaka, a u prosjeku na svakoj utakmici zabilježio double-double (11,9 poena i 11,7 asistencija). Kevin Garnett je odradio solidnu sezonu bilježeæi 15,8 poena te 8,2 skokova po utakmici. 19. svibnja napunit æe 36 godina i za njega bi ovo mogao biti jedan od posljednjih pohoda na naslov. Paul Pierce je popravio svoju igru u odnosu na prošlu sezone te je bilježio prosjeèno 19,4 poena uz 5,2 skoka i 4,5 asistencije. Ova èetvorica igraèa vjerojatno æe jednoga dana u Naismithovu dvoranu slavnih, ali ne prije nego što pokušaju još jednom doæi do naslova.

U ekipi Bostona vidjeli smo brojne promjene u odnosu na poèetak sezone. U doigravanju neæemo gledati Jermainea O’Neala koji je morao na operaciju ruènog zgloba te su ga Celticsi odluèili otpustit. Neæe biti ni Jeffa Greena radi srèanih problema, a problema sa srcem imao je i Chris Wilcox koji je takoðer otpušten iz ekipe. Ali najgore što se moglo dogoditi ekipi Bostona je ozljeda Raya Allena. Ray Ray je otputovao s ekipom u Atlantu, ali njegov gležanj æe vjerojatno morati na operaciju. Za sada je poznato da neæe igrati prvu utakmicu, a za ostale se još ne zna. Allenu je ovo bila statistièki najlošija sezona od njegove rookie godine. Zadnje èetiri utakmice koje je odigrao ulazio je po prvi puta u svojoj karijeri s klupe te je zabijao manje, 14,2 poena po utakmici, ali je imao najbolji postotak šuta za tri poena u svojoj karijeri, 45%.

Atlanta Hawksi ostali su bez svog prvog centra veæ u 11. utakmici sezone, ali uspjeli su biti jedna od devet ekipa koje su upisale više od 40 pobjeda. Joe Johnson (18,8 poena, 3,9 asistencije) je propustio 4 utakmice, ali je propustio i nastup na NBA All-Star vikendu u Orlandu. Zato je Josh Smith odigrao sve utakmice te prosjeèno bilježio 18,8 poena, 9,6 skokova, 3,9 asistencija te 1,7 blokadu po utakmici. Duže vrijeme spominje se moguæi povratak Horforda, a prema posljednjim informacijama on bi mogao biti spreman za igru ukoliko Hawksi izbore drugi krug doigravanja.

Hawksi ne mogu raèunati ni na svog drugog centra, Zazu Pachuliju (7,8 poena, 7,9 skokova). Njegov povratak je još uvijek moguæ, ali sigurno æe propustiti prvu rundu. U postavu æe se vratiti Jannero Pargo  koji je odradio trening u subotu i bit æe spreman za prvu rundu. U odnosu na Boston, Atlanti nedostaju samo dva igraèa, ali obojica su centri i to bi mogao biti najveæi problem.

Boston se sigurno nada dobrim igrama svog najboljeg igraèa Rajona Ronda. Atlanta æe morati pronaæi naèin da zaustave njega i njegova dodavanja. Ako Rondo odigra na razini triple-doublea svaku utakmicu Hawksima se loše piše. Umjesto Allena u prvoj petorci bi se mogao naèin odlièni Avery Bradley. On se dokazao ove sezone i donosio je svježinu u obranu s klupe, a pokazao je i da dobro èita igru i pravovremenim utrèavanjima postiže lagane koševe. Garnett i Pierce su sve stariji, ali vjerojatno imaju još dovoljno snage za snažno doigravanje.

Atlanta æe se najviše oslanjati na dvojac Johnson – Smith. Njih dvojica su sada glavni igraèi koji trebaju poduzeti sve kako bi zaustavili Boston. Kao zamjena za Zazu i Horforda spominju se Ivan Johnson i Vladimir Radmanoviæ, što je samo jedan od razloga za brigu navijaèima Hawksa. Oèekujemo i nastavak dobrih igra Jeffa Teaguea (12,6 poena, 4,9 asistencija i 1,6 ukradenih lopti) koji igra najbolju sezonu u svojoj karijeri. Na klupi Atlanta ima Kirka Hinricha (6,6 poena, 2,8 asistencije) kojemu su brojke pale u odnosu na prošlu sezonu, Marvina Williamsa (10,2 poena, 5,1 skok), Willieja Greena (7,6 poena) te nekada legendarne Tracy McGradyja (5,3 poena, 2,1 asistencija, 2,9 skokova) i Jerryja Stackhousea (3,6 poena).

Boston æe morati iskoristiti nedostatak Atlantinih centara te spuštati loptu za Garnetta i Bassa pod košem. To je nedostatak koji moraju iskoristiti jer im nedostaje glavni šuter. Rondo i Bradley uvijek mogu pokretati kontre svojom brzinom, a Pierce namuèiti protivnike tricama ako bude u formi. Moraju paziti i na minutažu Garnetta i Piercea jer im ozljeda kao Roseova ne treba. Atlanta s druge strane mora odigrati èvrstu obranu, najprije zaustavljati kontre i braniti reket. Smith i Johnson moraju zabijati i preuzeti glavnu rijeè na parketu. Najveæi problem im je definitivno pozicija centra. Klupa Hawksa bi trebala nadigrati klupu Bostona i tu bi Atlanta mogla tražiti pobjedu. Boston mora èuvati svoje glavne igraèe i paziti na minutažu, a moraju završiti ovu seriju što prije kako bi stigli odmoriti igraèe. Ako Boston proðe sa 4-3, imati æe velikih problema s pobjednikom dvoboja Chicago – Philadelphia.

Atlanta i Boston odigrali su 3 utakmice ove sezone. Boston je slavio dva puta, a Hawksi samo jednom. U prvoj utakmici u Atlanti Boston je okrenuo rezultat u zadnjoj èetvrtini te slavio 79:76. Sljedeæu utakmicu odigrali su u Bostonu. Utakmica je otišla u produžetak, ali na kraju je Boston jedva izvukao pobjedu. Bilo je 88:86, a Rajon Rondo je tu utakmicu zabilježio svojoj šesti triple-double u sezoni (10 poena, 20 asistencija, 10 skokova) te 16. utakmicu zaredom upisao dvoznamenkasti broj asistencija. U posljednjoj utakmici nije bilo velike èetvorke Bostona, a igralo se u Atlanti. Atlanta je uspjela slaviti s 97:92, a najbolji u redovima Atlante bio je Johnson s 30 poena. Josh Smith je pridodao double-double od 19 poena i  12 skokova.

Prognoza: Boston Celtics – Atlanta Hawks 4:1

Raspored odigravanja utakmica:

1. Atlanta Hawks – Boston Celtics, 30. travnja, 01.00h
2. Atlanta Hawks – Boston Celtics, 2. svibnja, 01.30h
3. Boston Celtics – Atlanta Hawks, 5. svibnja, 01.30h
4. Boston Celtics – Atlanta Hawks, 7.svibnja, 01.00h
5.* Atlanta Hawks – Boston Celtics, 8./9. svibnja, nepoznato
6.* Boston Celtics – Atlanta Hawks, 10./11. svibnja, nepoznato
7.* Atlanta Hawks – Boston Celtics, 12./13. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE