Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Boston – New York

Prvi krug istoène konferencije ove godine na prvi pogled izgleda nevjerojatno nezanimljivo, jedini dvoboj koji odskaèe od svega toga je okršaj Celticsa i Knicksa, uz Lakerse, dvije “najopjevanije” franšize NBA lige. Dvije ekipe koje su dijametralno suprotne – dok jedni gaje totalno napadaèku i brzu igru, drugi se u potpunosti oslanjaju na svoje obrambene sposobnosti.

Dvoboji izmeðu Knicksa i Celticsa uvijek su bili puni tenzija, èak i kad nema nikakvog znaèaja. Razbijene glave, išèašeni zglobovi, gležnjevi i ko zna kakve sve ozlijede normalne su na njihovim utakmicama, ništa manje ne oèekujemo ni sada.

New York Knicksi su nakon dugo vremena dobili svoju novu zvijezdu u liku Amarea Stoudemirea, prvog igraèa New Yorka nakon Patricka Ewinga za kojeg su fanovi osigurali mjesto u poèetnoj petorci na All-Star utakmici. Uz njega je doveden i Raymond Felton, a ono što je prije poèetka sezone izgledalo kao odlièni novi dvojac Knicksa nije tako djelovalo prvih par tjedana sezone (2-8). Takav rasplet oèito je “razljutio” Amarea koji vodi svoju ekipu na pravi put, a Knicksi se prvi put nakon dugo vremena vraæaju u pozitivu (16-9). Tijekom tog uspješnog niza Amare je postavio novi klupski rekord sa 9 uzastopnih utakmica sa 30+ postignutih koševa.

Kljuèni dio sezone i toèka na i Donnieja Walsha u transformaciji Knicksa je dovoðenje Carmela Anthonyja i Chaunceyja Billupsa mjesec i pol prije kraja regularnog dijela sezone. Iako ih taj potez nije pretvorio u instantne konkurente za naslov, èak nije ni drastièno promijenio pobjednièke navike ekipe (omjer 14-14 od njihovog dolaska), ali je ulio nadu fanovima Knicksa u bolju buduænost i zagolicao maštu svima koji prate NBA

Ostatak sezone prolazi u stilu toplo-hladno što je bilo dovoljno da Madison Square Garden nakon 7 godina pauze ponovno ugošæuje utakmice doigravanja.

Malo sjevernije od njih, u saveznoj državi Massachusetts, pripremali su se Celticsi za novu sezonu. Nakon srcedrapajuæeg poraza u finalu protiv Lakersa Kelti su odluèili pojaèati pozicije za koje su vjerovali da su ih koštale novog prstena, pa su tako dovedena tri nova veterana. Centarsku liniju su pojaèali Shaquille O’Neal i Jermaine O’Neal, a Delonte West je došao kao pojaèanje Rondu i Ray Allenu.

Na papiru su Celticsi izgledali jaèe nego pobjednièke 2008. godine, no sumnje u nove veterane i njihove zdravstvene predispozicije pokazale su se opravdanima. Jermaine i Delonte su odigrali svaki po 24 utakmice, a Shaquille 37. No bez obzira na to Kelti su odlièno igrali i jako dugo držali prvo mjesto na Istoku.

Èetvrtak 24. veljaèe, fanovi Celticsa u šoku, igraèa kojeg se prozivalo kao obrambeni bedem i zaštitni znak obrane Boston Celticsa, Kendrick Perkins, iznenada je poslan u Oklahomu u razmjenu za Jeffa Greena i Nenada Krstiæa. Iako ove sezone Perkins nije nešto naroèito doprinjeo odliènim rezultatima Bostona, zbog ozlijede, njegov je odlazak poprilièno prodrmao svlaèionicu Celtics što je u konaènici rezultiralo njihovim naglim padom na treæe mjesto u konferenciji.

U ovom playoff okršaju vidjet æemo par jako zanimljivih pozicijskih dvoboja. Garnett protiv Stoudemirea, Pierce protiv Anthonyja no kljuèni dvoboj æe vjerojatno biti izmeðu Ronda i Billupsa.

Za glavnu manu Rajona Ronda – njegov šut – znaju svi i veæ mu par godina protivnièki obrambeni igraèi ostavljaju širom otvorene šuteve izvana, ništa drugaèije neæe biti ni u ovoj seriji. Jedina stvar koja se promijenila je Rondov napadaèki mentalitet. U zadnjih mjesec-dva Rondo je poèeo šutirat svaki put kad ostane sam na poludistanci i èudnog li èuda taj šut je poèeo ulazit. Ukoliko Rondo odigra na svojoj razini Knicksi neæe imati niti najmanje šanse za prolazak dalje.

Ovosezonske meðusobne utakmice

U èetiri meðusobna susreta ove sezone Celticsi su slavili svih 4 puta. Meðutim, dvije pobjede su se zbile prije dolaska Anthonyja i Billupsa, a zadnja je bila ove srijede kada su obje strane odmarale svoje kljuène igraèe a glavnu ulogu su preuzeli igraèi koji inaèe veæinom borave na klupi.

105-101 | 118-116 | 96-86 | 112-102

Prognoza: Boston Celtics – New York Knicks 4:1

Raspored odigravanja utakmica:

1. Boston – New York, 18. travnja, 01.00h
2. Boston – New York, 20. travnja, 01.00h
3. New York – Boston, 22. travnja, 01.00h
4. New York – Boston, 24. travnja, 21:30h
5.* Boston – New York, 27. travnja, nepoznato
6.* New York – Boston, 30. travnja, nepoznato
7.* Boston – New York, 1. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE