Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Chicago – Philadelphia

Najbolja ekipa regularnog dijela sezone, Chicago Bullsi zapoèinju svoj put u doigravanju protiv Philadelphia 76ersa. Iako su 76ersi ozbiljna ekipa koja im sigurno može opasno priprijetiti, Chicago je veliki favorit i ne bi trebao imati previše problema protiv 76ersa.

Chicago æe u najveæoj mjeri ovisiti o aktualnom najkorisnijem igraèu lige, Derricku Roseu. Znaju da se mogu osloniti na njega kada bude najpotrebnije, ali ipak imaju i nešto razloga za zabrinutost. U posljednjih mjesec i pol dana Rose je odigrao samo 5 utakmica i pitanje je u kakvoj je formi na poèetku doigravanja. U tih 5 utakmica pokazao je da mu je nedostajalo igranje i vidjelo se da to nije onaj pravi Rose kojega je gotovo nemoguæe zaustaviti. Postotak šuta bio mu je veoma loš, protiv Miamija je gaðao samo 1-13, a protiv Indiane 3-11. Navijaèi Bullsa se nadaju da je Rose imao dovoljno vremena za treniranje i povratak u formu jer æe im on sigurno trebati.

Iako je Rose propustio velik broj utakmici Chicago se uspio zadržati na vrhu lige, a to je najviše zahvaljujuæi njihovoj vrhunskoj obrani i sjajnom uèinku igraèa s klupe. Imaju najbolju obranu lige i svi protivnici imaju velikih problema s time. Bullsi prosjeèno protivnicima dopuštaju samo 88,2 poena po susretu, što znaèi da æe ovaj dvoboj biti s malim brojem koševa jer i Philadelphia igra odliènu obranu i prosjeèno protivnicima dopuštaju 89,4 poena po utakmici, što je treæi najbolji rezultat u ligi.

Važnu ulogu imat æe Carlos Boozer i Luol Deng, od kojih se oèekuje da “uskoèe” ukoliko Rose ne bude na svojoj uobièajenoj razini. Od Denga se u ovom dvoboju neæe oèekivati da potroši svu svoju energiju u obrani jer 76ersi nemaju izrazitog individualca u napadu, što znaèi da æe Deng imati više snage za igru u napadu. Deng je ove sezone na prosjeku od 15,3 poena, a takve se brojke oèekuju i u doigravanju. Sliène brojke ostvaruje i Boozer, 15 poena po utakmici i bit æe veoma važno da njih dvojica zadrže svoje napadaèke brojke. Od Noaha se pak oèekuje “luðaèki” pristup obrani i zatvaranje svih rupa koje nastanu. On je pokazao da je to u stanju raditi i sigurni smo da æe svoj posao i više nego dobro odraditi i u ovom dvoboju. Trenutno je nepoznanica Richard Hamilton koji je veæi dio sezone proveo ozljeðen, a kada se vratio na parket ozljeðen je bio Rose tako da njih dvojica gotovo ni nisu igrali zajedno na parketu. Ipak, zna se što se može od njega oèekivati, solidna igra u obrani i pogaðanje otvorenih šuteva u napadu nakon protrèavanja kroz postavljene blokove.

Velika snaga Bullsa je u njihovim igraèima s klupe. Prije svih tu je rezervni razigravaè C.J. Watson koji se pokazao kao pouzdana opcija u napadu. On je zadužen za držanje ritma kada su igraèi s klupe na parketu kao i pogaðanje šuteva kada ekipa nema dobrih rješenja u napadu. Kyle Korver još uvijek je jedan od najboljih šutera u NBA ligi i iskoristit æe svaku pogrešku protivnièke obrane, dok su posebna prièa Taj Gibson i Omer Asik koji svojom energijom i sjajnom igrom èesto znaju biti prevaga na strani Bullsa. U obrani su sjajni, rijetko se tko naigrao pokraj njih, dok u napadu Gibson može pogoditi šut s poludistance i tako otvoriti reket za prodore Watsona ili Rosea.

Philadelphia je zanimljiva momèad koja svoju igri temelji na sjajnoj obrani i timskoj igri u napadu. Mogli bi reæi dosta slièno kao i Chicago, samo što nemaju veliku zvijezdu kao što je to Rose kod Bullsa. Imaju petoricu igraèa s preko 10 poena u prosjeku, a još su dvojica veoma blizu toj brojci. Prvi strijelac je Lou Williams koji ulazi s klupe i daje dodatnu energiju ekipi kada starteri odu na odmor. S klupe takoðer ulazi i njihov treæi najbolji strijelac, Thaddeus Young koji prosjeèno ubacuje 12,8 poena po utakmici. Kod 76ersa se èesto ne zna koja petorka æe završiti utakmicu, veæ to ovisi o njihovim igrama tijekom prve tri èetvrtine, što omoguæuje treneru Dougu Collinsu da na parket stavi najraspoloženije igraèe.

Mnogo æe toga ovisiti i o nominalno dvojici glavnih igraèa, Andreu Iguodali i Eltonu Brandu. Iguodala je prihvatio svoju ulogu timskog igraèa, daje sve od sebe u defenzivnom dijelu igre i namuèit æe svakog protivnièkog igraèa koji doðe kraj njega. U napadu može igrati više pozicija i njegovu raznovrsnost ocrtava i statistika, 12,4 poena, 6,2 skoka i 5,5 asistencija po susretu. Elton Brand mora momèad voditi iskustvom i “podmetnuti leða” kada ga ekipa bude najviše trebala, a to æe biti završni trenutci utakmica. Veliku ulogu u ovoj seriji imat æe Spencer Hawes koji æe se morati suprotstaviti iznimno aktivnim visokim igraèima Chicaga. Teško æe mu biti zabijati koševe, ali on ima i odlièan pregled igre tako da od njega možemo oèekivati i sjajne povratne lopte na otvorene šuteve. Još jedno ime moramo spomenuti, to je Evan Turner koji kada dobije minutažu pokazuje da je jedan od napadaèki najboljih igraèa ekipe. Odlièan je i u skakaèkom dijelu igre i 76ersi æe tražiti njegov puni angažman u kontroli skoka ukoliko misle parirati Chicagu.

Ove ekipe dva puta su se susrele ove sezone, a uspješniji su Bullsi s dvije pobjede. 76ersi su slavili na domaæem parketu, dok je Chicago jednom pobijedio kod kuæe a jednom u gostima. Ono što može brinuti navijaèe Philadelphije je da su doživjeli poraz kada je Rose bio ozljeðen, a kada su svi glavni igraèi 76ersa bili na raspolaganju treneru.

Iako su obje ekipe obrambeno orijentirane i posjeduju sjajnu širinu, odnosno igraèe s klupe, Chicago je u prednosti jer se u napadaèkom dijelu igre mogu osloniti na Derricka Rose da iz izvuèe iz teških situacija, dok 76ersi nemaju tog igraèa koji æe povuæi kad bude najpotrebnije. Ovo æe biti dvoboj s iznimno malo postignutih koševa i sporim ritmom, a u takvoj situaciji bolje æe se snaæi Bullsi i predviðamo im siguran prolazak u drugi krug doigravanja.

A ukoliko nešto poðe po zlu Bullsi na svojoj klupi imaju uvijek spremnog Briana Scalabrinea koji æe iskoristiti svaku priliku koju dobije na najbolji moguæi naèin.

Prognoza: Chicago Bulls – Philadelphia 76ers 4:1

Raspored odigravanja utakmica:

1. Chicago Bulls – Philadelphia 76ers, 28. travnja, 19.00h
2. Chicago Bulls – Philadelphia 76ers, 2.svibnja, 02.00h
3. Philadelphia 76ers – Chicago Bulls, 5. svibnja, 02.00h
4. Philadelphia 76ers – Chicago Bulls, 6. svibnja, 19.00h
5.* Chicago Bulls – Philadelphia 76ers, 8./9. svibnja, nepoznato
6.* Philadelphia 76ers – Chicago Bulls, 10./11. svibnja, nepoznato
7.* Chicago Bulls – Philadelphia 76ers, 12./13 svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE