Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Cleveland – Boston

Cleveland Cavaliers (2); omjer 52-29, ofenzivni rejting (111,1 – 3. u ligi), defenzivni rejting (106,3 – 16. u ligi)

Boston Celtics (7); omjer 40-42, ofenzivni rejting (104,7 – 18. u ligi), defenzivni rejting (104,5 – 12. u ligi)

Serija koja će se popratiti s užitkom zbog borbenih Boston Celticsa koje je trener Brad Stevens genijalnim vođenjem odveo do sedmog mjesta Istoka i doigravanja. Malo tko je od ovosezonskih Celticsa očekivao doigravanje; na samom startu sezone spominjalo se tankiranje i hvatanje što boljeg izbora na draftu, ali playoff je pred vratima, a u prvom krugu ih čekaju favoriti Cleveland Cavaliersi.

(najbolju analizu sezone Celticsa i borbe za doigravanje pročitajte u ovoj kolumni Tonija Lazarušića). 

Celticsi su tijekom sezone izgubili Rajona Ronda (Dallas Mavericks) i Jeffa Greena (Memphis Grizzlies), ali su svejedno bez dva nosioca igre konstantno bili na diobi osmog mjesta, da bi dolaskom Isaiaha Thomasa iz Sunsa sve kliknulo; Brad Stevens je dokazao da se radi o najboljem mladom treneru lige, Celticsi su na kraju sezone ostvarili šest pobjeda zaredom i ušli među 16 najboljih NBA ekipa. Celticsi su od All-Star pauze ostvarili omjer 20-11, drugi najbolji omjer Istoka nakon Cavaliersa. Eto još jedan razlog za ispratiti ovu seriju.

Igrajući razne varijacije pick’n’rolla i hand-offa, Celticsi su napadački milina za gledanje; nesebična košarka im često donese i preko 30 dodavanja u utakmici, a po prosjeku asistencija su u vrhu lige s 24,5 po susretu. Ako takav napad zašteka, uvijek se mogu osloniti na majstora izolacije i probijanja obrane Isiaha Thomasa koji ih je nebrojeno puta izvukao u zadnjim četvrtinama (odličan potez Celticsa koji su u Sunse poslali Marcusa Thorntona i izbor prve runde 2016. godine, a u momčad doveli fantastičnog scorera koji ulazi s klupe i predvodi drugu postavu. Možda je pretjerano, ali možemo reći da je baš Thomas razlog ovog preporoda Celticsa).

Kompletna postava Boston Celticsa na papiru izgleda solidno, ali nažalost po navijače sedme ekipe Istoka ne dovoljno solidno da parira favoriziranim Cavaliersima.

Ako su se Boston Celticsi digli nakon All-Stara, onda su Cavaliersi već u dalekoj galaksiji. LeBron James i talentirana družina ih Ohija je, uz neprikosnovene Warriorse, najbolja momčad lige u zadnja tri mjeseca. Od sredine siječnja do kraja regularne sezone, Cavaliersi su zabilježili omjer 34-9 uz nevjerojatnu igru u napadu i respektabilnu igru u obrani.

(obzirom na to da smo ove sezone na portalu imali pregršt izvanserijskih kolumni o većini zbivanja u ligi, najbolji opis preporoda Cavaliersa možete pročitati u ovom tekstu)

Trade deadline tijekom kojeg su u Cleveland sletjeli Timofey Mozgov, J.R. Smith i Iman Shumpert, donio je treneru Davidu Blattu mogućnost da malo promijeni startnu postavu. Tada se rodila petorka ”Irving-Smith-James-Love-Mozgov”, startna postava koja suparničke momčadi uništava s 19 poena razlike dok je na parketu, što je naravno sami vrh lige.

Brad Stevens će gotovo sigurno Cavaliersima uzvratiti sa startnom petorkom ”Smart-Bradley-Turner-Bass-Zeller” u kojoj Evan Turner većinom ima ulogu razigravača (koja mu stoji najbolje), dok ispod koša ima razbijača Brandona Bassa i Tylera Zellera, oba sposobni pogoditi šut s poludistance i malo otvoriti reket za ulaze bekova (čitaj Isaiah Thomas). Thomas je od dolaska u Boston odigrao 21 utakmicu u zelenom dresu; prosječno igra 26 minuta, a bilježi 19 poena i 5 dodavanja.

Kyrie Irving je ove sezone napadački u vrhunskoj formi, ali serija protiv Celticsa mu neće biti otvoren put jer će Stevens na njega poslati ili Smarta ili Bradleya, oba sjajni obrambeni igrači. LeBrona Jamesa će sigurno čuvati Jae Crowder (možda na trenutke i Avery Bradley) koji jedva čeka dvoboj protiv Cavaliersa. Kada su na parketu zajedno Thomas i Smart, protivnici Celticsima zabijaju samo 97,7 poena na 100 napadačkih pozicija, što je fantastična brojka, tako da očekujte pravi obrambeni masakr od strane mladog rookie igrača Celticsa.

(na YouTubeu je prije mjesec dana osvanuo video od devet minuta u kojem su prikazane samo obrambene majstorije Smarta, momak je zvijer u obrani, budući DPOY i najbolji obrambeni bek lige)

Najveći problem u obrani će za Celticse biti nedostatak pravog rim protectora koji će zaustaviti hrpu ulaza od strane Irvinga i Jamesa; Zeller, Bass, Olynyk i Sullinger zajedno imaju samo 2,3 blokade po utakmici, što je nedovoljno dobro protiv majstora kao što su Irving i James. Cavaliersi i Celticsi su podijelili seriju regularne sezone (2-2), a Celticsi su u svim utakmicama switchali kod gotovo svakog pick’n’rolla da zatvore te ulaze pod koš kojih se najviše boje, tako da se takva obrana očekuje i kroz prvu seriju doigravanja.

S klupe će Stevens koristiti Jareda Sullingera koji, ako bude na sto posto, može napraviti popriličan nered u napadačkom i skakačkom dijelu. Prisjetimo se, Sully je zbog ozljede stopala propustio 24 utakmice nakon All-Star pauze, ali se iznenada vratio početkom travnja da uhvati formu za doigravanje, tako da bi u playoffu trebao dobiti solidnu minutažu. Sullinger je prije ozljede, u 51 odigranoj utakmici, prosječno bilježio 14 poena i 8 skokova.

Jonas Jerebko će šutirati trice iz kuta, Kelly Olynyk će nas uveseljavati s dalekometnim tricama i frizurom iz kasnih 60-ih, dok bi starac Gerald Wallace možda mogao završiti na kojem ”top tenu” i malo odigrati obranu na LeBronu ako mu Stevens da zapaženu minutažu.

Prva postava Cavaliersa je ubojita, jedna od boljih u ligi, ako ne i najbolja, ali s klupe, osim Shumperta i Thompsona, nemaju nekih jačih oružja.

Prvu petorku smo već spomenuli, pa se idemo malo dotaknuti klupe Cavaliersa. Na poziciji razigravača tu je Matthew Dellavedova (40 posto s trice), J.R. Smitha će mijenjati bivši suigrač iz Knicksa Iman Shumpert (odličan obrambeni igrač koji može zaustaviti i frustrirati Isaiaha Thomasa), na poziciji ”trojke” su dva klasna spot-up šutera, gospodin Mike Miller i James Jones koji ove sezone minutažu dobivaju na kapaljku, 36-godišnji  ”Matrix” Shawn Marion je ove sezone odigrao 57 utakmica i bliže je mirovini nego ozbiljnoj košarci, dok su na centarskim pozicijama Tristan Thompson i Kendrick Perkins koji će mijenjati Mozgova.

Kada se pogleda klupa Cavsa, jasno je da od svih ozbiljnih izazivača na naslov oni imaju najgore opcije (usporedite ovu klupu Cavsa s klupom Warriorsa, Hawksa, Spursa ili Bullsa i sve je jasno), ali zato je ta prva petorka stroj koji će protivnike dovoditi do ludila, a u doigravanju većina glavnih zvijezda ionako igra preko 40 minuta u prosjeku, tako da se taj nedostatak oružja s klupe može pokriti, samo je pitanje koliko dugo. Ako žele osvojiti naslov ili uopće doći do finala, od LeBrona Jamesa, Kyrieja Irvinga i posebno Kevina Lovea će se očekivati košarkaška na najvišem mogućem nivou.

Prognoza: Cavaliersi prolaze s ukupnim rezultatom 4-1, Celticsi će sigurno u Bostonu odigrati jednu vrhunsku utakmicu koja bi im trebala donijeti pobjedu, ali više od toga iluzorno je očekivati.

Raspored odigravanja utakmica:

1. Cleveland Cavaliers – Boston Celtics, 19. travnja, nedjelja, 21:00

2. Cleveland Cavaliers – Boston Celtics, 21. travnja, utorak, 01:00

3. Boston Celtics – Cleveland Cavaliers, 23. travnja, četvrtak, 01:00

4. Boston Celtics – Cleveland Cavaliers, 26. travnja, nedjelja, 19:00

5. Cleveland Cavaliers – Boston Celtics, 28. travnja, utorak, nepoznato*

6. Boston Celtics – Cleveland Cavaliers, 30. travnja, četvrtak, nepoznato*

7. Cleveland Cavaliers – Boston Celtics, 2. svibnja, subota, nepoznato*

(Vremena odigravanja utakmica izražena su po srednjoeuropskom vremenu. Utakmice označene sa zvjezdicom (*) neće se odigrati ako jedna od momčadi prikupi 4 pobjede)

Latest Posts

NE PROPUSTITE