Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Dallas – Portland

Dvoboj Dallasa i Portlanda je onaj koji æemo možda s najveæom pažnjom pratiti. Jedan od najzanimljivijih dvoboja prvog kruga, i vjerujemo sa minimalno šest utakmica u seriji.

Sve do posljednjeg dana regularne sezone Zapad je bio pun misterija. Niti jedan dvoboj doigravanja nije bio poznat. Meðutim, o neèemu se ipak prièalo.

Prve tri ekipe Zapada željele su izbjeæi Portland. Posljednje tri ekipe koje su ušle u doigravanju su željele Dallas.

Zašto izbjeæi Portland? Razlog? Vrlo jednostavan. To je ekipa koja se bez ikakvih problema može upustiti u borbu za naslov. Naslov? Da, dobro ste vidjeli. Portland Trail Blazersi su ekipa koja može pobijediti bilo koga. O tome je bilo govora još prije poèetka sezone. Brandon Roy, Greg Oden i LaMarcus Aldridge su imena koja mogu voditi bilo koju ekipu, te su ih kao takve proglasili kao pritajene favorite za naslov. Meðutim, kao i mnogo puta prije, ozljede su uèinile svoje. Ekipa koja je možda pretrpjela najviše štete sa ozljedama posljednjih sezona, i to je glavni razlog zašto nisu prošli prvi krug doigravanja od 2000. godine. Ove godine prièa za sada ide svojim tokom. Brandon Roy i Greg Oden mogu zahvaliti svojim staklenim koljenima zašto nisu izrasli u status megazvijezde, u koje su ih mnogi s razlogom proglašavali da æe stiæi.

Portland je ponovno zahvaljujuæi ozljedama vrlo loše krenuo u sezonu, ali su se polako izdizali i uhvatili doigravanje treæu sezonu za redom. To mogu zahvaliti ponajprije treneru Nateu McMillanu, te LaMarcusu Aldridgeu koji je postao predvodnik ove ekipe, te Portland sa šestog mjesta Zapada ulazi u doigravanje, sa ukupnim omjerom 48–34.

Kako pak objasniti da ekipu koja je ostvarila 57 pobjeda u sezoni, ekipa koja 11 sezona zaredom ostvaruje 50 i više pobjeda (Lakersi i Spursi jedini kojima je to isto uspjelo poæi za rukom), ima odliène igraèe koji ulaze s klupe, te ima jednoga od najboljih igraèa posljednjeg desetljeæe, postane ekipa protiv koji svi žele igrati u doigravanju. Dirk Nowitzki, koji je u svakoj od posljednjih 11 sezona ubacio 1500 i više koševa, je na to odgovorio : “Mnoge ekipe žele igrati protiv nas, i svi æe dobiti šansu, jedna po jedna. Naslov je jedino što dolazi u obzir, kako za mene, tako i za moje suigraèe. Fokusiram sam jedino na to, jer veæ sam 13 godina u ligi, te iako sam imao uspona i padova, naslov je jedino što mi nedostaje.”

Od Finala 2006., kada su izgubili od Miamija, Dallas je dobio nadimak ”mekani”. Dallas je vodio 2-0 u seriji, te imao 13 poena prednosti šest minuta prije kraja treæe. Nakon toga, ništa. Sljedeæe godina još gori scenarij. Dallas završava regularnu sezonu na prvom mjestu sa 67 pobjeda, ali u prvom krugu gube seriju od Golden State Warriorsa.

Èvrstina je ono što pobjeðuje u doigravanju. Doigravanje je mjesto gdje obrana pobjeðuje, a Dallas prethodnih godina obranu nije igrao. Meðutim, sada je tu Tyson Chandler, igraè koji je dobio mnogo pohvala od mnogih struènjaka, te nije bez razloga meðu kandidatima, i za najboljeg obrambenog igraèa, i za igraèa koji je najviše napredovao. Dallas je i tokom regularne sezone pokazao da nije više ekipa koja æe postizati 115 koševa za pobjedu, veæ je postala ekipa koja æe primiti 90 koševa za pobjedu. Da nije bilo ozljede Nowitzkog, kada su ostvarili omjer 2-7, Dallas bi vrlo vjerojatno ponovno imao najbolji omjer u ligi. Svi hvale njihovu igru u regularnoj sezoni, a vrijeme da i u doigravanju budu pravi.

S posebnim razlogom u prvom dijelu nisam spomenuo Geralda Wallacea. Èovjek je ipak i došao u drugom dijelu sezone, ali je s njime igra Portlanda podignuta za tri stepenice gore. Igraè koji s jednakim intenzitetom igra na obje strane terena, koji može igrati èetiri pozicije, koji može pogoditi tricu, igrati leðno protiv nižeg igraèa ili probiti sporijeg. Bez sumnje igraè koji æe igrati jednu od glavnih uloga u ovoj seriji. Gerald postiže 15,8 koševa uz 7,6 skokova po utakmici od kada je došao u Portland, a s njime u postavi Portland ima omjer 6-2 protiv top èetiri ekipe zapadne konferencije.

U to spadaju i dvije pobjede nad Dallasom, obje u Portlandu sa ukupnih 11 poena razlike. Ipak treba odmah naglasiti kako za Dallas u obje utakmice nije nastupio Tyson Chandler. Prve dvije u Dallasu u prvom dijelu sezone, dakle bez Wallacea, su dobili Mavericksi sa ukupno 8 poena razlike. Dakle, možemo oèekivati vrlo guste utakmice, u kojoj bi prednost domaæeg terena mogla biti presudna.

Uz Wallacea Portland najviše oèekuje od Aldridgea, jer ipak, ovo je sada njegova ekipa. Aldridge je ove sezone protiv Dallasa na prosjeku od 27 koševa i 8,5 skokova uz 50% ubaèaja iz igre. Sada treba potvrditi tu igru, napadati što više reket te probati iznuditi što više prekršaja Chandlera, te svima još jednom dokazati kako je nezasluženo propustio All-Star.

Po meni, kljuèni faktor igre Portlanda je Andre Miller, jedan od najpodcjenjenijih razigravaèa lige. Andre je igraè koji voli imati loptu u svojim rukama, ne ustruèava se postizati odluèujuæe koševe, ali isto tako voli podijeliti i asistenciju. Vjerojatno æete vrlo èesto gledati njega i Jason Kidda kako pokušavaju leðnom tehnikom ”pobijediti” jedan drugoga, a Miller je ove sezone na prosjeku od 12,7 koševa i 7,0 asistencija.

Wesley Matthews je iz potpunog anonimca i nedraftiranog igraèa odjednom postao jedan od boljih šutera lige, sa prosjekom od 42% šuta iza linije za tri poena. Marcus Camby je Portlandov igraè za prljave poslove, te iako nema veliku minutažu, njegova skakaèka uloga æe zasigurno doæi do izražaja.

Brandon Roy je sada igraèa koji svoj doprinos daje ulaskom s klupe. Ne, nije to zato što Roy radi ozljede ne može igrati. To je sada njegova uloga u ekipi. A to je sada ipak plus, jer Roy je igraè koji radi razliku i koji nije zaboravio igrati košarku. Nicolas Batum i Rudy Fernandez su još dva igraèa koji s klupe mogu puno pripomoæi (Batum i Matthews se mijenjaju u startnoj postavi).

O Dirku ne mislim trošiti previše rijeèi. Svi znamo kakav je Dirk igraè, kojeg krasi odlièan šut sa svih pozicija. Pitanje je samo da li æe Dirk biti pravi.

O Chandleru smo takoðer dosta toga rekli, ali ulogu Jason Kidda i nismo baš spominjali. Treæi na listi po broju triple–double uèinaka u povijesti, iza Magica Johnsona i Oscara Robertsona, drugi u povijesti po broju asistencija, pa dalje da ne nabrajam (ostatak ovdje). Za Kidda je ovo možda i zadnja sezona da osvoji naslov, jer Kidd ipak ima 38 godina, a više nije tako lako nositi se sa mladim deèkima. U seriji æe se suprotstavljati sa Millerom, takoðer veteranom, koji ga je pristojno namuèio u dvobojima u regularnoj sezoni.

Jason Terry je Dallasov džoker s klupe. Ali, svi odavno znamo kako Terry nije klasièni igraè s klupe. On je taj koji završetak utakmice doèekuje na parketu, a ne na klupi. On je uz Nowitzkoga glavna opcija u napadu i navijaèi Dallasa bi voljeli viðati njegov let aviona nakon pogoðenih šuteva u ovoj seriji (nadimak Jet). Terry je ove sezone na prosjeku od 15,8 koševa i 4,7 asistencija.

Dallas je momèad koja možda ima najširu klupu u NBA ligi. Shawn Marion, Peja Stojakoviæ, Rodrigue Beaubois, J.J. Barea, Corey Brewer, DeShawn Stevenson, Brendan Haywood, sve odreda igraèi koji se mijenjaju na dvije startne pozicije (malo manje Haywood i Brewer), a ostatak ulazi s klupe. Svaki od njih ima svoju ulogu te je svaki sposoban imati svoju veèer koja može Dallasu donijeti pobjedu.

Možda ipak kljuèni faktor koji Dallasu nedostaje je Caron Butler, igraè koji se ozlijedio sredinom sezone i èiji bi koševi mogli nedostajati Dallasu. Butler je prije dva mjeseca izjavio da æe biti spreman za doigravanje, ali posljednje informacije ipak ne sugeriraju to. Ako se vrati, biti æe veliki plus, a ako ne možda i karika koja nedostaje.

Nema sumnje da æe se ovdje voditi prava playoff bitka, sa nekoliko velikih dvoboja na obje strane terena.

Mislim da je Gerald Wallace kljuèni faktor za Portland. Vjerujem da æe u kljuènim trenutcima zaustaviti Dirka, a ostatak društva pokazati zašto su ih se svi bojali. Posebice Wes Matthews.

Prognoza: Dallas Mavericks – Portland Trail Blazers 2:4

Raspored odigravanja utakmica:

1. Dallas – Portland, 17. travnja, 03.30h
2. Dallas – Portland, 20. travnja, 03.30h
3. Portland – Dallas, 22. travnja, 04.30h
4. Portland – Dallas, 23. travnja, 23.00h
5.* Dallas – Portland, 25./26. travnja, nepoznato
6.* Portland – Dallas, 28./29. travnja, nepoznato
7.* Dallas – Portland, 30. travnja/1. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE