Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Houston – Portland

Zapadna konferencija ove godine nije imala milosti. Čak sedam momčadi ima 50 ili više pobjeda, dok je Dallas, koji je uhvatio zadnje mjesto za doigravanje, stao na 49 pobjeda. Bit će tu sjajnih utakmica, a vjerujemo da će susret Houston Rocketsa i Portland Trail Blazersa biti također jedan od takvih, pošto se radi o dvije momčadi koje su u pet najboljih ekipa po napadačkom rejtingu (broju postignutih koševa po posjedu). Ovosezonsku seriju je dobio Houston, 3 naprema 1.

Houston Rocketsi su napravili ono što se od njih očekivalo prije početka sezone. Nakon akvizicije Dwighta Howarda, plasman među prve četiri ekipe Zapada je bio okvirni cilj. Rocketsi su krenuli sporije u sezonu, što je bila posljedica novog rostera, traženja identiteta momčadi, ali i sustava u kojem bi i Ašik i Dwight mogli funkcionirati. U drugoj polovici sezone stvari su se posložile i Rocketsi su dospjeli do omjera 54-28, koji im je donio 4. mjesto.

S druge strane, od Portland Trail Blazersa nitko ove sezone nije previše očekivao. Sami početak sezone su otvorili uraganski i zasjeli su na čelo Zapada. Mnogi analitičari su smatrali da to neće biti održivo (ponajprije zbog loše klupe) i imali su pravo. Nakon prve polovice sezone, bili su samo jednu utakmicu iza vodećih San Antonio Spursa, no otada su napravili omjer 23-18, završivši na 5. mjestu Zapada (54-28).

Houston je jedna od samo dvije momčadi koja je zabilježila pobjede protiv dvije vodeće momčadi Istoka i Zapada. U tri ovosezonske pobjede protiv Portland Trail Blazersa, prosječna razlika je bila 11 koševa, što nagovještava možda i ne toliko neizvjesne utakmice. Najveća snaga Houston Rocketsa je njihov izuzetno potentan napad, koji može sijevnuti gotovo sa svih pozicija. Fenomenalna su tricaška momčad, te su odlični u prodorima pod koš, gdje prednjače James Harden, Jeremy Lin i Chandler Parsons. Pod obručem imaju jednog od najboljih, ako ne i najboljeg centra lige u Dwightu Howardu, koji je ove sezone malo više razvio svoju post up igru, te im predstavlja veliki oslonac u napadu, a pogotovo u obrani. Velik dio napadačke igre Rocketsa je baziran na pick-and-rollu, i to u različitim kombinacijama; najčešće je lopta kod Hardena, Lina ili čak Parsonsa, dok su Howard ili Ašik ti koji postavljaju blok.

Dva najvažnija igrača za Rocketse su dakako Harden i Howard. Harden u četiri ovosezonska susreta protiv Portlanda bilježi prosječno 30,3 koša. Dvojicu igrača koje mu trener Portlanda, Terry Stotts, najčešće suprotstavlja su Wesley Matthews i Nicolas Batum. Iako se Batuma često hvali zbog njegove izvrsne obrane, njegova obrana i nije baš na pretjerano visokoj razini, barem ne protiv Hardena. U 10 minuta i 12 sekundi, koliko je ove sezone čuvao Hardena, Harden je zabio čak 23 koša, uz šut iz igre od 66%, od čega je trice gađao 4/4. U tih 10 minuta, Batum je zaradio 3 osobne pogreške, a Harden u tom periodu napravio 5 prodora pod koš. S druge strane, Wesley Matthews je ipak napravio nešto bolji posao. On je poznatog bradonju čuvao nešto manje od 30 minuta, a za to vrijeme je Harden ubacio 35 poena pogodivši 11 šuteva iz 19 pokušaja (5/9 za tricu). U tih pola sata Harden je samo osam puta jurnuo u reket što je zaista napredak s obzirom na Batumov učinak.

Penetracija Houstonovih bekova, vođenih Hardenom, će predstavljati velike probleme obrani Portlanda i tu će Lillard koji baš i nije vičan obrani, Batum i Matthews imati težak zadatak. Spomenimo da je Harden u utakmicama protiv Portlanda uzeo popriličan broj trica jer je jednostavno bio otvoren. U pick-and-roll igri s Howardom je često ostajao sam jer Robin Lopez voli održavati distancu, što je poslastica za šutera kakav je Harden. U igru jedan na jedan, malo tko ga može čuvati. Prvi je u ligi u koševima iz kontranapada (6,9 po susretu). Izuzetno je neugodan u prodorima pod koš, gdje ukoliko ne poentira, gotovo sigurno ide na liniju za slobodna bacanja. Na nevjerojatnom je drugom mjestu po broju slobodnih bacanja (9,1). Uz sve to, ima odličan skok-šut i može biti ubojit iza linije za tri poena.

Druga nevolja po Portland je Howard, koji je ove sezone u susretima protiv Trail Blazersa zabijao prosječno 25,5 poena (više nego protiv bilo koje druge momčadi sa Zapada), uz 13,5 skokova i čak 4 blokade. Vjerojatno najvažnije pitanje ove serije je – koliko će dominantan biti Howard? Ukoliko bude kontrolirao reket u obrambenom dijelu, a ujedno i konstantan strijelac, ishod bi mogao biti jasan. Također bi zbog svojih predispozicija trebao u barem dvije utakmice dovesti Robina Lopeza u nevolju s osobnim pogreškama što bi uvelike naštetilo planovima Trail Blazersa. Najveća sumnja u Dwightovoj igri su slobodna bacanja. Ubacuje 55% što je svakako napredak s obzirom na njegove prethodne dvije sezone kada nije ubacivao niti pola (49%). Ako utakmice budu dolazile do neizvjesne završnice, nesumnjivo je da će Portland koji put namjerno faulirati Dwighta da vidi hoće li podnijeti pritisak. Ako Howard i ne bude igrao na razini, Rocketsi i dalje imaju odličnog Ašika na klupi, koji kada uđe u igru, ne mijenja način na koji igra Houston. Zadnjih nekoliko utakmica sezone je odigrao na visokoj razini što bi mu moglo samo dodatno potaknuti samopouzdanje.

Klupa Rocketsa, vođena Ašikom i Linom, bi mogla igrati značajnu ulogu. Ponajviše jer je klupa Portlanda izuzetno tanka i tu bi se mogla napraviti dodatna razlika. Nedostatak dubine u Portlandu je glavni razlog zašto su doživjeli pad u drugom dijelu sezone. Služeći se popularnom +/- statistikom sve postaje jasno, početna petorka Blazersa je imala +36 u 72 minute provedene na terenu protiv Rocketsa ove sezone, dok su sve druge petorke Portlanda protiv Rocketsa imale -62 u 125 minuta.

Glavni problem Rocketsa u ovoj seriji će predstavljati mane u obrambenom dijelu igre. Iako imaju ne jednog, već dva odlična sidraša u Howardu i Ašiku, momčad kao da ne iskorištava svoj puni potencijal. Uz to, imaju čak 16,3 izgubljenih lopti po susretu po čemu su druga najgora momčad lige, te najgora među onima koje su izborila doigravanje. Ako Rocketsi odigraju čvrstu obrani i paze na posjed lopte, ova serija bi mogla kratko trajati.

Zahvaljujući sustavu koji je uveo Terry Stotts i dvojici svojih ponajboljih igrača, Damianu Lillardu i LaMarcusu Aldridgeu, Portland je nadmašio svačija očekivanja, osim vjerojatno svoja. Iako protiv svojih suparnika u prvom krugu doigravanja, Houston Rocketsa, imaju negativan omjer ove sezone (1-3), mladoj momčadi iz Portlanda željnoj dokazivanja to sigurno neće puno značiti. Kako i dolikuje mladim ekipama koje tek uče o sebi, eksplozivni su u napadu, no obrana im predstavlja problem, što zbog neiskustva, što zbog pada koncentracije.

nicolas-batum-lamarcus-aldridge

Glavna zadaća Trail Blazersa, ako žele izaći iz ovog susreta uzdignute glave, je da pod hitno pronađu obrambeni identitet. Tijekom cijele sezone su bili ispodprosječna obrambena momčad, a to su Howard i Harden jako dobro iskoristili u njihovim međusobnim dvobojima. Dwight Howard je dominirao pod obručem, pogotovo kad ga je čuvao Robin Lopez koji, iako se pokazao boljim igračem nego što je većina mislila, nije dorastao Howardu. Dwight je u tim trenucima šutirao 60% iz igre te je dovodio Lopeza u probleme s osobnim pogreškama. Blazersi nisu skloni udvajanju igrača u postu, ali Lopez ne može izaći sam na kraj s Dwightom. Ovo je vjerojatno ključni dvoboj cijele serije. Način na koji će se Portland nositi s Dwightom će odlučiti o pobjedniku. Ako ga i udvajaju, Rocketsi raspolažu s velikim brojem šutera koji bi mogli pokopati Portland.

Iako smo već spomenuli da je Houston druga najgora momčad po broju izgubljenih lopti, Portland će to teško znati iskoristiti. Zbog njihovog obrambenog sustava, koji se nimalo ne oslanja na krađu lopti i jaki pritisak na igrača s posjedom lopte, imaju jedan od najnižih rejtinga što se tiče ukradenih lopti (ne u ovoj sezoni, već u povijesti lige). Bilježe svega 12,2 ukradenih lopti po susretu. Moramo napomenuti da je Portland prije All-Star vikenda primao 105,7 poena po stotinu posjeda lopte (23. u ligi), a nakon All-Star pauze 103 poena (10. u ligi). Nijedna momčad nije napravila veći obrambeni skok nakon pauze od njih. Ukoliko Trail Blazersa još malo krenu u tom smjeru, i kao rezultat istrče nekoliko kontri i dobiju otvorene šuteve za tri poena, dinamika ovog dvoboja bi se mogla promijeniti.

Koliki god da im obrana predstavlja problem, još više su dobri u napadu. Nošeni novopečenim All-Starom Damianom Lillardom i jednim od najboljih visokih krila lige LaMarcusom Aldridgeom, predstavljaju opasnost po svaku obranu. No tu nije kraj njihovom napadačkom arsenalu. Tu su još Nicolas Batum, Wesley Matthews i Mo Williams. Sve odreda igrači koji mogu u trenutku zaredati nekoliko koševa, pogotovo Wesley i Mo. Podsjetimo da su sva trojica, poput Lillarda, odlični tricaši, što jako dobro funkcionira u sustavu s Aldridgeom, koji ima odličnu godinu iza sebe. U ovosezonskim susretima s Rocketsima, upravo je on zabijao najviše poena (26,8).

Aldridge će vjerojatno biti najvažnija točka Portlandova napada. Terrence Jones manjka visine i jačine kako bi se suprotstavio LaMarcusu, iako će Rocketsi najizglednije tako započinjati utakmice, ili barem prvu. Howard je najviše čuvao LaMarcusa kada bi se ove ekipe sukobile. Aldridge je protiv Dwighta pogodio 15 od 32 šuteva, dok je protiv Jonesa poentirao 8 puta iz 17 pokušaja. Iako Howard (kao i Ašik) zbog svojih predispozicija može čuvati Aldridgea jedan na jedan, Portland može Howarda uvući u pick-and-roll igru te tako neutralizirati njegove blokade. Iako Howard, baš poput Lopeza, ne voli predaleko izlaziti kada brani pick-and-roll, neće imati puno izbora jer Aldridge posjeduje sjajan šut s distance. Houstonu toliki problem ne predstavlja Portlandova pick-and-roll igra, koliko njihov pick-and-pop. Tu stvari postaju zanimljive. Rocketsi su dosada Aldridgea u postu najčešće čuvali jedan na jedan, no jesu li dvojica dovoljna da brane Portlandov pick-and-pop kada je Aldridge taj koji uzima šut. U slučaju da obrana Houstona pošalje i trećeg igrača u pokušaju da blokiraju Aldridgea, on jednostavno može dodati loptu jednom od brojnih šutera koji čekaju iza linije za tri poena.

S druge strane, tu je i Lillard koji je odličan u gađanju trica iz driblinga, što je još jedan razlog više zašto bi Dwight trebao izlaziti dalje od reketa. Drugi dvoboj koji će biti od velike važnosti za Portland je onaj između Lillarda i Beverleyja. Značajnu ulogu će ovdje imati zdravstveno stanje Beverleyja, nakon čije je ozljede značajno pala obrana Rocketsa. Beverley je pravi obrambeni buldog i on je jedini u momčadi Houstona koji je sposoban čuvati Lillarda, ne dopustit mu priliku za lagane trice i natjerati ga da se potrudi za svaki poen. Ako Beverley bude u potpunosti zdrav, Lillard će imati zaista težak zadatak. Lillardove ovosezonske brojke protiv Rocketsa pokazuju da Houston nije momčad koja mu leži. Zabija u prosjeku vrlo dobrih 18,8 koševa, ali uz slab šut od 38,6%. Portland ima još nekoliko oružja gdje se posebno ističe već spominjani Matthews koji igra najbolju sezonu karijere (16,4 koševa po susretu uz šut od 49%). On će zasigurno često ulaziti u post igru u dvoboju s Jamesom Hardenom, što je bio slučaj tijekom prijašnjih susreta. Još jedna pozitivna strana igre Trail Blazersa je njihovo skakanje u napadu, na čelu s Robinom Lopezom i LaMarcusom Aldridgeom. Je li to iz lijenosti ili nečeg drugog, ali Houston ponekad kao da dopušta suparnicima da dođu do lopte unatoč svoj skočnosti koju imaju na poziciji četvorke i petice. Ako to bude slučaj u prvoj rundi doigravanja, to bi Portland zaista trebao znati iskoristiti.

Jedna stvar je sigurna, gledat ćemo tricašku rapsodiju. S igračima poput Hardena, Parsonsa, Lillarda, Williamsa i Matthewsa vidjet ćemo puno dalekometne paljbe. Pred nama je jedna uzbudljiva serija u kojoj nas čeka mnoštvo zanimljivih dvoboja. Iako su obje momčadi napadački nastrojene, ona koja pokaže više koncentracije i konstantnosti u obrani će zasigurno odnijeti pobjedu. Za Houston su najvažnije dvije stvari: kako zaustaviti pick-and-pop i pick-and-roll akcije Lillarda i Aldridgea, koje oba igrača mogu završiti na različite načine (šutiranje, prodor, dodavanje…) i kako smanjiti broj izgubljenih lopti.

Što se tiče Portlanda oni će definitivno imati teži obrambeni zadatak od Houstona. Ako se Beverley u potpunosti oporavi, pitanje je koliko će Lillard imati mjesta da ostvari ono što želi. Sigurno je da mu Beverley neće dati ni centimetra ukoliko se Lillard za to svojski ne oznoji. Nadalje, bekovi Portlanda će se morati potruditi da zaustave prodore igrača Houstona, pogotovo Hardena, Lina i Parsonsa. Možda i najveći problem im je pronaći način na koji će čuvati Howarda, koji protiv Portlanda u pravilu odigra odličnu utakmicu. Prednost dajemo Rocketsima, koji su ipak zrelija momčad s boljim igračima i širom klupom.

Prognoza: Houston Rockets – Portland Trail Blazers 4:1

Raspored odigravanja utakmica:

1. Houston – Portland, 20.travnja, 03:30h
2. Houston – Portland, 23.travnja, 03:30h
3. Portland – Houston, 25.travnja, 04:30h
4. Portland – Houston, 27.travnja, 03:30h
5. Houston – Portland, 30.travnja, nepoznato*
6. Portland – Houston, 2.svibnja, nepoznato*
7. Houston – Portland, 4.svibnja, nepoznato*

(Vremena odigravanja utakmica izražena su po srednjoeuropskom vremenu. Utakmice označene sa zvjezdicom (*) neće se odigrati ako jedna od momčadi prikupi 4 pobjede)

Latest Posts

NE PROPUSTITE