Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Houston Rockets – Dallas Mavericks

Utrka na Zapadu za što bolju playoff poziciju trajala je do posljednjeg dana regularne sezone. Čak sedam momčadi u Zapadnoj konferenciji je uspjelo upisati 50 ili više pobjeda, a usporedbe radi, na Istoku su to uspjele ostvariti samo tri momčadi. Raspored momčadi nam je donio zanimljiv dvoboj između rivala iz Texasa, Houstona i Dallasa. Rocketsi su gotovo cijelu sezonu čvrsto držali treće mjesto, ali u posljednjih nekoliko kola je bilo nekoliko momčadi s istim omjerom. Porazom Spursa u zadnjoj utakmici, uspjeli su zauzeti drugo mjesto Zapadne konferencije s omjerom 56-26, te osvojiti Jugozapadnu diviziju, u kojoj su, iako nevjerojatno zvuči, svih pet momčadi ušli u playoff. Mavericksi su također gotovo cijelu sezonu čvrsto držali sedmu poziciju, što je u odnosu na prošlu godinu pomak za jednu poziciju, a ostvarili su omjer 50-32.

Naime, prošle godine u doigravanju su obje momčadi ispale u prvom krugu. Houston je izgubio prvu rundu od Portlanda, iako su ih svi smatrali kao favorite. Dallas je očekivano ispao od San Antonia, koji su na kraju i bili prvaci lige. Zanimljivo je da je jedino Dallas uspio namučiti prvake, i jedini odigrati s njima čvrstih sedam utakmica. Spomenut ću još samo i regularni dio sezone u kojemu su se ove dvije momčadi sastale četiri puta, a uspješniji su bili Rocketsi s omjerom 3-1.

Susret bi trebao biti dosta atraktivan. Obje momčadi su u samom vrhu po napadačkom rejtingu. Dallas je treći s prosjekom od 105,2 poena po utakmici, a Houston šesti sa 103,9 poena po utakmici. K tome treba još dodati da u ovom dvoboju igraju jedan od glavnih kandidata za MVP nagradu, glavna brada lige, James Harden i po mnogima jedan od najboljih krilnih centara u povijesti lige, bivši MVP i osvajač titule prvaka Dirk Nowitzki. Nakon ovog osvrta na momčadi ukupno gledano, vrijeme je da analiziramo igrače, prednosti, nedostatke, match-upove, ozljede itd.

Glavni igrač Rocketsa je svakako Harden. Dvije sezone za redom ispada u prvom krugu doigravanja, i on smatra da je dosta da playoff nakon prve runde gleda na televiziji. Ove se sezone istaknuo kao najbolji bek šuter lige, i drugi je najbolji strijelac nakon Westbrooka s 27,4 poena po utakmici. Prvi je igrač u povijesti koji je uspio u regularnoj sezoni ubaciti 200+ trica i čak 700+ slobodnih bacanja. U prosijeku po utakmici ima 10,2 slobodna bacanja, a ubaci ih 8,8 što je 86,8 %, te ga ta brojka svrstava u sami vrh lige u toj kategoriji. Postotak za tri mu je solidnih 37,5 %. Nakon ozljede Dwighta Howarda, Harden je jako dobro vukao svoju momčad ka samom vrhu. Uz sve već gore navedene brojke, imao je i 7 asistencija po utakmici uz 5,7 skokova.

Houston, za razliku od Dallasa, na ulasku u doigravanje muči dosta ozljeda. Na njihovu sreću, vratio se Howard nakon što je propustio veći dio sezone. Ozlijeđeni su prvi organizator igre Patrick Beverley i Donatas Motiejunas. Naime, obojica su od velike važnosti za Houston. Beverley se i ne može baš pohvaliti playmakerskom ulogom u momčadi, jer je lopta uglavnom u Hardenovim rukama. To pokazuje statistika i skromnih 3,4 asistencije po utakmici uz 10,1 poena. Međutim, nedostatak Beverlyja i njegove agresivne obrane će biti problem jer su na drugoj strani Ellis i Rondo. Motiejunas je bio zamjena za ozlijeđenog Terrencea Jonesa koji je također izgubio veliki dio sezone. On je igrao jako dobro na poziciji krilnog centra te je odlično nadopunio rupu zbog ozljede Dwighta Howarda uz vrhunsku igru u reketu. U prosjeku je ubacivao 12 poena uz 5,9 skokova po utakmici. Obojici je prognozirana ozljeda do kraja sezone, što znači da ih nećemo gledati u ovom dvoboju.

Howard je ove sezone ukupno odigrao pola utakmica, a prosječno je ubacivao 15,8 poena uz 10,5 skokova po utakmici. Na početku sezone je izjavio kako je dosta fizički ojačao i da je konačno spreman za osvajanje titule. On zasigurno predstavlja veliku silu u reketu, i nameće se kao jedan od najboljih centara lige. Također je jedan jako zahvalan obrambeni igrač, i uz kontroliranje obrane i konstantnosti u napadu može se iskazati kao velika opasnost za Dallas (prisjetimo se prošlogodišnje serije protiv Blazersa kada je Howard bio daleko najbolji igrač Rocketsa).

Da ekipa Houstona nije samo efikasan napad bez jake obrane pokazuje nisko krilo Trevor Ariza. On se ove godine pokazao kao vrlo dobro obrambeno oružje Rocketsa. Protivnike je jednostavno izluđivao, te svojom visinom jako dobro može igrati i u reketu. To je jako bitno za obranu Houstona, jer će u ovom match-upu Ariza više oslanjati na obranu Dirka Nowitzkog, nego li prošlogodišnjeg člana Rocketsa Chandlera Parsonsa. Uz sve već navedene pohvale u obrani, igra i dosta dobar napad s 12,8 poena, a i velika je prijetnja s linije za tri poena.

Što se tiče klupe Rocketsa, ona nije ni toliko loša. Ove godine im se pridružio Josh Smith iz Detroita i predstavlja im najjaču kariku s klupe. Igrač o kojemu se dosta pričalo, kako se ne uklapa niti u jedan sustav igre u NBA, kako je pomalo bahat i igra po svome. Igra na poziciji krilnog centra ili niskog krila. I on je ove godine također pod košem bio izuzetno zahvalan igrač dok nije bilo Howarda, te je u prosjeku hvatao 6,4 skoka uz 12,4 poena po utakmici. Drugi značajniji igrač s klupe je Corey Brewer. Ove godine je premješten iz Minnesote u Houston. Dosta dobro zamjenjuje Hardena, i daje tu koliko toliko bolju sliku obrane na poziciji beka šutera. U prosijeku ubacuje 11,5 poena i jako je slab što se tiče šuta za tri, ali se njegova igra bazira uglavnom na polaganje ili šuteve s poludistance.

Sezona je za Mavse počela s laganim rekonstruiranjem momčadi. Nakon dolaska Rajona Ronda iz Bostona, mnogi su vidjeli Dallas kao ekipu koja će se boriti za naslov s obzirom na to kako im izgleda početna petorka. I uistinu, kada pogledate sve pozicije, smatrate da je sve jako dobro izbalansirano i da je ekipa spremna za osvajanje. No ekipa u regularnoj sezoni je dosta razočarala. Održali su sedmo mjesto na Zapadu, ali od njih se očekivalo dosta više. Možda je ipak potrebno vremena za uigravanje momčadi.

Počinjem od gore spomenutog organizatora igre Ronda. Vjerojatno nezadovoljan igrom svojih Celticsa, i nemogućnost ulaska u playoff dolazi u Mavse. Mnogi su to vidjeli kao odličan potez Marka Cubana, jer je samo ta pozicija falila u ekipi. Iskustvo je tu neupitno. Rondo je osvojio naslov prvaka s Bostonom 2008. godine i naučio je kako igrati i ponašati se u playoffu. U Rondu svi vide klasičnog organizatora s puno atraktivnih asistencija i ne baš toliko šuteva. Rondo je u Bostonu imao preko 11 asistencija u prosijeku, i uvjerljivo držao prvo mjesto u toj kategoriji, ali je dolaskom u Mavse spao na svega 7,9 asistencija po utakmici. Razlog je jednostavan, više nije glavni igrač momčadi. Prednost Mavsa bi se mogla ostvariti ako Rondo počne igrati sebično. Na sebi ima prosječnog obrambenog igrača Jasona Terryja, gdje bi trebao lako ulaziti u reket, ali i šutirati s distance i tako otvoriti parket. Što se tiče njegove obrane, dosta dobro obavlja svoj posao. Tri puta u karijeri je izabran u neku od defenzivnih petorki, a i neće imati većih problema protiv Houstonovih playmakera, osobito zbog ozljede Beverleyja.

Monta Ellis se ove godine pokazao kao prva napadačka opcija u igri Dallasa. Zanimljivo je da je u match-upu s također prvom napadačkom opcijom Houstona. U ovoj sezoni je Rocketsima jednom ubacio 33 poena, što ukazuje na lošu obranu Hardena, ali i dosta dobar napada Ellisa. Prosječno ubacuje 18,9 poena po utakmici uz šut 44,5% i nevjerojatno lošem šutu za tri od 28,5%. Ovo je dakako ključni dvoboj između pojedinaca. Obojica pokazuju odličan napad s tek prosječnom ili čak lošom obranom. Ako Ellis održi svoju obranu, i pokuša zaustaviti MVP-a, to bi moglo biti ključno za Dallas. Ove sezone se ekipi priključio i Chandler Parsons. On je prošle sezone igrao u Houstonu. Zanimljivo će biti gledati njegovu igru protiv svoje bivše momčadi. Prosječno ubacuje 15,7 poena po utakmici uz šut za tri od 38 posto.

Dva igrača koji su uspjeli osvojiti naslov prvaka i to baš s Dallasom 2011. godine su Dirk Nowitzki i Tyson Chandler. Chandler se ove sezone vratio iz Knicksa kako bi pomogao Dallasu u što boljim igrama u playoffu. U prosjeku zabija 10,3 poena uz 11,5 skokova po utakmici. Njegov match-up s Howardom će biti veoma zanimljiv, jer su obojica igrača po igri dosta slični. Ono što je velika prednost Chandlera je visok postotak slobodnih bacanja. Popravljao se iz sezone u sezonu, a ove godine je na dosta visokih 72% što je jako dobro za centra. Ovdje je problem za Houston ako gube par razlike, teško se odlučiti na kome praviti faul, jer cijela ekipa šutira slobodna jako dobro. To mnoge ekipe danas koriste kao taktiku, a čisti primjer možemo uzeti centra Clippersa DeAndre Jordana koji zapravo u nekim trenucima daje prednost protivničkim momčadima.

Tu je naravno i dobri stari Nowitzki. O sedmom najboljem strijelcu svih vremena ne treba mnogo govoriti. Ako netko smatra da su godine za njega problem, ne bi se složio, jer kao i Tim Duncan može dosta dobro gurati svoju momčad naprijed. Dirk prosječno ubacuje 17,3 poena uz odličnih 38% za tricu.

Dosta neizvjesnosti u ovoj seriji će donijeti klupe jer su dosta slične kvalitete. Ključna imena kod Mavsa su Devin Harris, JJ Barea i novopridošlica iz Knicksa Amare Stoudemire. Amare se pokazao kao dobra zamjena za Chandlera, prosječno ubacuje 11,5 poena uz 5,6 skokova po utakmici. Harris je vjerojatno i najbolji igrač s klupe. Prosječno dobiva oko 22 minute, a za to vrijeme ubacuje 8,8 poena.

Prognoza: Houston – Dallas 4:2

Raspored odigravanja utakmica:

1. Houston Rockets – Dallas Mavericks, 18. travnja, subota, 03:30

2. Houston Rockets – Dallas Mavericks, 21. travnja, utorak, 03:30

3. Dallas Mavericks – Houston Rockets, 24. travnja, petak, 01:00

4. Dallas Mavericks – Houston Rockets, 26. travnja, nedjelja, 03:30

5. Houston Rockets – Dallas Mavericks, 28. travnja, utorak, nepoznato*

6. Dallas Mavericks – Houston Rockets, 30. travnja, četvrtak, nepoznato*

7. Houston Rockets – Dallas Mavericks, 2. svibnja, subota, nepoznato*

(Vremena odigravanja utakmica izražena su po srednjoeuropskom vremenu. Utakmice označene sa zvjezdicom (*) neće se odigrati ako jedna od momčadi prikupi 4 pobjede)

Latest Posts

NE PROPUSTITE