Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: L.A. Lakers – Denver

U susrete treæe i šeste momèadi Zapadne konferencije sastaju se Los Angeles Lakersi i Denver Nuggetsi. Momèad iz Los Angelesa ove je sezone poznata ponajviše po nevjerojatnom forsiranju Kobea Bryanta (koje se pred kraj sezone ipak malo smanjilo), koji je ove sezone imao najlošiji postotak šuta otkada je postao starter (lošiji je imao tek prve dvije sezone u ligi, kada je ulazio sa klupe). S druge strane Denver je poznat po izrazito timskoj igri, i kvalitetnoj rotaciji, gdje je ponekada i po 7-8 igraèa zabijalo više od 10 poena. U takvoj situaciji nije lako prognozirati pobjednika jer u svakoj utakmici može “eksplodirati” netko drugi.

Lakersi su ove sezone igrali nikada èudnije. Odlaskom Lamara Odoma stvorena je jedna praznina, koju novi igraèi kao McRoberts, Murphy, Ebanks i Kapono nisu nikako mogli zatvoriti, a puno više ovlasti u igri, te slobodnije ruke, dobio je Matt Barnes. U takvom okruženju, koje je bilo na rubu kaosa, Kobe je poèeo igrati simultanke. I tako je bilo do povratka na parket i eksplozije Andrewa Bynuma. I tu je krenulo za Lakerse bolje razdoblje. Nakon nekih promjena, u kojima je ekipa došla do playmakera Ramona Sessionsa, te centra Jordana Hilla, Lakersi su konaèno uhvatili neke konture, te u playoff ipak ulaze kao ozbiljna momèad. Bitnih igraèa iz momèadi prvaka, kao što su Derek Fisher i Odom više nema, no u Sessionsu su dobili odliènog startnog razigravaèa, Hill je pred kraj sezone pokazao da može biti izrazita snaga pod košem, kada treba odmoriti ili zamijeniti Bynuma ili Gasola, a i sophomore Ebanks je pokazao da se na njega može raèunati. Jedino ostaje pitanje kakav æe u glavi biti Ron Artest odnosno Metta World Elbow. Ukoliko on smiri svoju glavu, Lakersi su ozbiljan kandidat za naslov. U dvoboju protiv Nuggetsa Artest æe igrati jedino ukoliko se bude igrala sedma utakmica jer mora odslužiti još 6 utakmica neigranja kazne zbog udaranja Jamesa Hardena. Kobe je svoje najbolje partije pružao uvijek u doigravanju, Bynum je spreman napraviti velike stvar, a Pau Gasol igra u formi kakva je bila u doigravanju 2010. godine, gdje su neki baš njega proglasili glavnim faktorom naslova prvaka.

Denver Nuggetsi su ekipa bez prave zvijezde. Možda malo iskaèe tek playmaker Ty Lawson, no što se igre tièe, nijedan igraè nema privilegije ispred ostalih. Tome u prilog ide i èinjenica da 6 njihovih igraèa u prosjeku upisuje preko 10 poena po susretu, a još dvojica su završila vrlo blizu tom broju. Startna petorka kroz sezonu se nije definirala, no nekako najbliže tome, gledajuæi na kraj sezone bi bila postava Lawson, Afflalo, Gallinari, Farried, Koufos. Bitni faktor sa klupe su im Al Harrington i Andre Miller, kao i JaVale McGee, koji u prosjeku upisuje više minuta od startera Koufosa. Veliki hendikep je ozljeda Wilsona Chandlera koji se vratio iz Kine kao veliko pojaèanje, no nakon samo 8 utakmica se ozlijedio i sezona je za njega gotova. Jedna od stvari koja je nejasna navijaèima Nuggetsa bila je zamjena u kojoj su odliènog centra Nenea (najbolji igraè lige po postotku šuta u prošloj sezoni) razmijenili za precjenjenog, fizièki fantastiènog, no košarkaškim znanjem i inteligencijom iznimno slabog centra JaValea McGeeja, koji je u Nuggetsima postigao upravo ono što se i pretpostavljalo, gotovo ništa. U ovoj momèadi ništa neæe ovisiti o inspiraciji jednog igraèa, nego je tu stvar cijele ekipe, i nerijetko ako igraju 2 ili 3 igraèa, povuku sa sobom cijelu momèad.

U globalu, Lakersi su favoriti u ovom dvoboju, kako zbog èinjenice da su jaèa momèad, iskusnija u playoffu, te u boljoj formi pred kraj sezone, tako i zbog toga da imaju prednost domaæeg terena, te više samopouzdanja. Kljuèni faktor bi trebali biti Kobe Bryant i Pau Gasol, odnosno njihov doprinos, jer ako budu na svojoj pravoj razini, Denver ne bi trebao imati šanse. S druge strane Denver æe ovisiti o šutu za tricu Gallinarija, Afflalovom èuvanju Kobea, te kolièini gluposti koje može napraviti JaVale McGee. Denver æe vjerojatno biti blizu, no neæe imati onu još jednu dozu više, koja im je potreba za nešto više u ovoj seriji.

Prognoza: Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 4:1

Raspored odigravanja utakmica:

1. Los Angeles Lakers – Denver Nuggets, 29. travnja, 21.30h
2. Los Angeles Lakers – Denver Nuggets, 2. svibnja, 04.30h
3. Denver Nuggets – Los Angeles Lakers, 5. svibnja, 04.30h
4. Denver Nuggets – Los Angeles Lakers, 7. svibnja, 03.30h
5.* Los Angeles Lakers – Denver Nuggets, 8./9. svibnja, nepoznato
6.* Denver Nuggets – Los Angeles Lakers, 10./11. svibnja, nepoznato
7.* Los Angeles Lakers – Denver Nuggets, 12./13. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE