Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Lakers – Thunder

Jednom je najveæi trener svih vremena u mojim oèima, Red Auerbach izjavio: “Pobjeðivati nikada ne dosadi. Jedino se možda mijenjaju razlozi.” Ta izjava sada veæ pokojnog Reda najbolje opisuje Kobea Bryanta. Rekli bi da je osvojio sve, dokazao je da može sam do titule, no roðeni se pobjednici nikada na zasite pobjeda. Prošle godine je imao razlog u tome da potvrdi da može bez O’Neala, ove godine æe biti želja potvrditi da je rijeè o jednom od najveæih koji su ikada kroèili NBA parketima.

Mladost protiv iskustva:
No, ovakav uvod o jednom od najveæih košarkaških umjetnika u ovom desetljeæu mogao bi brzo pasti u vodu. A možda i ne? Noæas su Lakersi poveli u doigravanju protiv Oklahome, no èetiri pobjede su ipak puno dalje nego to izgleda na prvi pogled. Pogotovo kada ti na drugoj strani stoji najbolji strijelac regularnog dijela sezone, Kevin Durant.

Mogli bi slobodno zapisati da je sve u rukama aktualnih prvaka, drugi najtrofejniji klub ima sve da ponovi prošlu godinu. Ima voðu, ima maðionièara na klupi koji je prošle godine po titulama nadmašio u uvodu spomenutog Reda, imaju pod košem najkvalitetniji i najširi spektar igraèa, a što je najbitnije imaju i iskustvo. Upravo to, fali igraèima Oklahome koji na krilima Kevina Durnata ove godine ruše sva oèekivanja, ali kada pogledamo malo dublje vidimo ipak da je rijeè o ekipi koja je buduænost lige i ekipi koja bi mogla biti glavni krivac za moj možda i presubjektivan uvod o Kobeu Bryantu, ali u svemu tome imaju i jednu veliku manu – neiskustvo!.

O Kevinu Durantu se ovih dana pisalo više nego u prethodnih tri godina što je igrao u NBA. I zaslužio je. No, pobjede, lepršavost, i sve ostale ljepote koje su pružili ove godine ipak nisu u najveæoj mjeri zasluga samo jedne osobe. Uz Kevina bilo bi nepošteno kada se ne bi uz njega, èak u istu reèenicu napisao i Russell Westbrook. Rijeè je o igraèu koji je jednako godište kao Kevin Durant, ali rijeè je o vrsnom organizatoru igre. U doba kada u NBA ligi na njegovoj poziciji dominiraju razigravaèi poput Chrisa Paula i Derona Williamsa, Russell je usprkos svojoj mladosti sigurno veæ došao blizu njihovog nivoa. Veæ u svojoj prvoj utakmici u doigravanju zabio je 23 poena te uz to dodao 8 asistencija, 4 skoka i 2 ukradene lopte. Oklahoma ima mladost, ima znanje, ali kao što smo veæ prije napisali nema iskustva, ali uz to nema i pravog centra. Na beku su odlièno pokriveni sa Thabom Sefoloshom koji æe ovih dana biti zadužen za Kobea i za zaustavljene njegovog napadaèkog arsenala. Njegova zamjena je još jedan talent lige, James Harden koji polako dokazuje i opravdava svoj visoki izbor na ovogodišnjem draftu. Pod košem je ipak najveæi problem. Prvi centar je Srbin Nenad Krstiæ koji je daleko iz forme koju je pokazivao u Netsima prije nekoliko godina. Krstiæ se nije najbolje uklopio u tu mladu momèad te sigurno ima još puno rezerve, no još veæi je problem što Nenad nema adekvatnih zamjena koje bi mogle pružiti otpor centrima Lakersima. Tu su Nick Collison koji je u ovoj sezoni napravio korak naprijed, ali i dva unazad. Igraè koji je mora se nametnuti za prvog centra ekipe, ali nije opravdao oèekivanja Thundersa. Serge Ibaka je ipak mladiæ èije vrijeme tek dolazi, no sa svojim iskustvom teško æe se nositi sa dvojcem Gasol-Bynum.

U predstavljanju momèadi Thundera smo u biti veæ spomenuli glavnu prednost Lakersa. To su dvojac Gasol-Bynum. Pau je regularni dio završio nevjerojatno, a tu formu je zadržao i u doigravanju. Zajedno su Bynum i Gasol veæ na prvoj utakmici uhvatili èak 25 lopti. Svakako æe rezultat Lakersa najviše ovisiti upravo o zdravlju Bynuma, ali i Bryanta te ostalih starijih igraèa. Ron Artest je na prvoj utakmici pokazao da je roðen za doigravanje, da je jednostavno roðen za prljav posao i da je došao u Lakerse, samo sa jednom namjerom, osvojiti naslov. Kvalitetnom, prljavom, i koliko god tu na prvi izgled djelovalo ludom, dapaèe pametnom obranom Ron æe uništavati glavne protivnièke napadaèe. Prošle godine je bio tu Trevor Ariza koji je bio zadužen za taj posao, istina je da je Trevor prošle godine puno puta tricama vraæao Lakerse u život, ali ni Artestovo znanje u napadu se neæe samo tako odbaciti. Na kraju kada dodamo motor ekipe, iskusnog Dereka Fishera, imamo spoj mladosti, i iskustva, širinu igre pod košem i opasnost sa distance, imaju široku klupu, i imaju istinskog voðu, Kobea Bryanta.

Puno je lakše pisati nakon prve utakmice koja je otkrila puno toga. Potvrdila je ono što smo se najviše bojali, a to je da to neæe biti izravni dvoboj dvojice vizionara, Kobea i Kevina. Više bi mogli nazvati dvoboj Artesta i Sefoloshe, odnosno tko æe bolje zaustaviti protivnièku zvijezdu. No na kraju krajeva ipak se bojim da bi se ova serija mogla kudikamo prije rasplesti nego što bi svi mi voljeli. Srce mi je nekako više na strani mladosti, mlade ekipe koja je vjerujem osvojila srca mnogih, Oklahome. No, znanje i iskustvo je svakako na strani Lakersa te mislim da æe se zbog toga ovdje stvar puno prije riješiti nego što mnogi predviðaju. Na službenoj stranici su zapisali da æe se stvar riješiti u šest utakmica, ja bi volio da oni budu u pravu, ali mislim da Thundersi sa svojom mladošæu, neæe znati odgovoriti na iskustvo Lakersa koji ukoliko budu imali problema sa raspoloženjem Kobea moæi spustiti loptu pod sam obruè, dok na drugoj strani Thundersi nemaju tu širinu odnosno bolje reèenu dubinu u samoj igri.

Pravo finale bez Kobea si ove godine ne mogu zamisliti, ali isto tako mi je žao da Thundersi nisu mogli upisati pobjedu više i izbjeæi odmah izravni dvoboj sa najboljima na Zapadu, no svi navijaèi Oklahome sigurno nemaju puno razloga za strah, jer imaju ekipu, voðu, imaju talent i mladost i njih æemo još sigurno puno puta gledati u doigravanju.

Prognoza: Lakersi prolaze rezultatom 4-1

Meðusobni dvoboji u sezoni 2009/10:
Thunder – Lakers 98:101
Thunder – Lakers 85:101
Thunder – Lakers 108:111
Lakers – Thunder 75:91

Latest Posts

NE PROPUSTITE