Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Los Angeles – Golden State

Doigravanje na Zapadnoj obali starta s vjerojatno najzanimljivijim i najneizvjesnijim dvobojem u prvom krugu. Udarce koje će ove dvije ekipe izmijeniti u ovoj seriji mogli bi nam se dugotrajno urezati u pamćenje, stoga prijateljski savjet: Ne propuštajte utakmice iz ove serije.

Clippersi su u potpunosti opravdali očekivanja s početka sezone i završili su kao treća ekipa Zapada s omjerom 57-25. U Staples Centru nisu lijepo dočekivali protivnike jer su im u sezoni dopustili svega sedam pobjeda, te su jedino Pacersi bili negostoljubiviji domaćin. Momčad je bila posebno raspoložena oko All–Star perioda kada su od 23. veljače pa do 17. ožujka ostvarili 11 pobjeda u nizu.

Ekipa Golden Statea u ovoj godini je napravila bitan iskorak i to u obrambenom dijelu što ih je dovelo do 51 pobjede, te im je to prvi put nakon sezone 1993/94 da su došli do te magične brojke od 50 i više pobjeda. Najraspoloženiji su bili tijekom blagdanskih-slavljeničkih dana, te su od 23. prosinca do 07. siječnja nanizali deset uzastopnih pobjeda od kojih je čak sedam bilo na gostujućim terenima. Uz ovaj niz možemo spomenuti da su sudionici najljepše i najšokantnije utakmice sezone kada je Andre Iguodala preko Kevina Duranta sa zvukom sirene poništio tricu Russella Westbrooka za konačni rezultat 116:115.

Ove sezone smo gledali četiri njihova međusobna susreta jer se nalaze u istoj diviziji, te su bratski podijelili utakmice i svakome su pripale po dvije pobjede. Redovno raspoloženi bili su glavni igrači momčadi, te su tako Chris Paul (sam je dobio prvi meč s 42 poena, 15 asistencija i 6 ukradenih lopti) i Blake Griffin (zabijao je 25 poena u prosjeku) predvodili Clipperse, a Warriorse su vodili Stephen Curry (22 poena i 9 asistencija u prosjeku) i David Lee s 22 poena u prosjeku.

Što to krasi Clipperse? Imaju najbolji napad lige s prosjekom od 112 poena na 100 posjeda, te su prva momčad lige u poenima iz pick igre s prosjekom od 0,91 poena po posjedu zahvaljujući Paulu, prva ekipa lige s prosjekom od 0,96 poena po posjedu izolacijskih akcija koje predvode Jamal “Crossover” Crawford – Paul – Blake Griffin, a uz sve to su prva momčad s 1,23 poena po posjedu iz tranzicije za što su najviše zaslužni DeAndre Jordan i trener Doc Rivers koji je dopustio Griffinu da se u potpunosti razmaše kao vođa tih kontranapada uz naravno fenomenalnog Paula. Ovome svemu još dodamo Jordana koji je jedan od najboljih ofenzivnih skakača lige s prosjekom od 4 uhvaćene lopte, te J.J. Redicka koji se odličnu priviknuo na novu momčad i odlično koristi pravovremena dodavanja za Paula te je najbolji šuter momčad s 40% za tricu i tako dolazimo do gotovo savršenog napada kojemu je jedina mana Jordan zbog svojih 42,8% realizacije s linije slobodnih bacanja. Obrambeno su iznenađujuće odlični u branjenju spot up šutera protivnika i tu su najbolji u ligi jer protivnicima dozvoljavaju svega 33% realizacije za tri poena, te primaju samo 0,87 poena po posjedu, a tome dodamo standardno vrhunsko branjenje pick igre jer su im oba visoka Jordan – Griffin izrazito pokretni uz Paula koji već dugi niz godina odlično brani taj segment igre.

Gdje su problemi? Krenut ćemo od zadnje spomenutog igrača, Jordana i njegovih 42,8%. Usporedbe radi, Curry šutira tricu 42,4%. Mislim da dalje ne treba objašnjavati koliki je ovo problem za momčad Clippersa jer je Jordan u hack a Shaq zoni. Jordan će vjerojatno zbog ovoga imati poprilično limitirane minute što u slučaju Clippersa znači da moraju posezati za Glenom Davisom, Ryanom Hollinsom ili small ball petorci s Griffinom na petici. Uz to imaju velikih problema kada protivničke ekipe imaju dobro kretanje lopte jer se Jordan i posebno Crawford vrlo lako pogube u rotacijama, pomaganju suigračima i u Jordanovom slučaju zatvaranju reketa. Također, na bočnim pozicijama im je Matt Barnes najbolji obrambeni igrač što nikako nije dobro za momčad koja misli napraviti ozbiljan iskorak u doigravanju jer je jako loš u jedan na jedan obrani, te nije u stanju igrati visoko krilo u small ball petorkama (pretpostavka jer se Davis nije pokazao u regularnom dijelu, a koristiti Turkoglua ili Grangera u toj ulozi nije baš za očekivati jer su obojica imali problema s povredama i fizičkom pripremljenošću) jer će ga protivnici pošteno namučiti pod košem.

Warriorsi su doživjeli veliki udarac prije ulaza u doigravanje jer su ostali bez startnog centra, Andrewa Boguta koji je slomio rebro, te će vjerojatno njegovo mjesto zauzeti veteran Jermaine O’Neal.

Najveća snaga Warriorsa? Nevjerojatno ali istinito, to je obrana koju su podignuli ove sezone na elitnu razinu i primaju 102,6 poena na 100 posjeda što ih svrstava na četvrto mjesto u ligi, a još bolje izgleda podatak da protivnicima dozvoljavaju svega 47,7% efektivnog šuta (ukupni postotak šuta za dva i tri poena) što ih svrstava odmah iza Pacersa i Bullsa. Posebno se ističu u jedan na jedan obrani jer primaju svega 0,8 poena po posjedu, te obrani kontri i polukontri iz kojih dopuštaju 1,08 poena po posjedu, a ne treba smetnuti niti obranu spot up i off screen akcija gdje su također rangirani u top 5 lige (protivnici šutiraju 37% za dva i 35% za tri). Napadački protivnike uništavaju sa Splash braćom (ulogu kreatora preuzima Iguodala, Lee ili Green s vrh lakta) koji su gotovo nebranjivi nakon izlaska iz bloka i stavljanja u catch and shoot akcija ili spot up situacija (Klay Thompson je pogodio 150/345 trica iz tih situacija, a Curry je još ubojitiji sa 66/147 realizacijom). Također, Curry je nevjerojatan iz pick igre koja mu je 37,5% njegovih akcija iz kojih zabija 0,95 poena po posjedu (problem su izgubljene lopte jer uvijek traži dodavanje koje će publiku dignuti na noge), a uz to je fenomenalan jedan na jedan igrač i rijetko tko ga može zaustaviti u tim situacijama.

Slabosti Golden Statea? Obrambeno se jedini mali problemi vide u obrani post up situacija jer Lee je imao tešku zadaću na Zapadnoj konferenciji se boriti s toliko vrhunskih i ispoliranih post igrača koji su znali iskoristiti njegovu mekšu igru u obrani, a sada su ostali još bez Boguta koji je odlično zatvarao obrambeni skok i hvatao gotovo 30% promašenih lopti. U početku je rečeno da će ga O’Neal najvjerojatnije zamijeniti u petorci. In donekle može odraditi solidnih 10-15 minuta, ali očekujemo veću all-round prisutnost Draymonda Greena. Daleko veći problem je napadačka ovisnost o Curryju i njegovoj inspiraciji, te prevelik broj izolacijskih akcija što nam ukazuje na nedostatak trenerske vizije Marka Jacksona što se najviše vidi u drugoj postavi kojoj napad u većini slučajeva završava jedan na jedan situacijom (krvna slika se malo poboljšala od kada je došao veteran Steve Blake jer on ima potrebno iskustvo i mirnoću u kreaciji napada u odnosu na mlade nade Jordana Crawforda i Harrisona Barnesa).

Uglavnom, prednosti i mane ove dvije momčadi se gotovo poklapaju. Clippersi su fenomenalni u obrani akcija gdje su Warriorsi najubojitiji, a to su spot up i catch and shoot akcije, dok su Warriorsi elitni defenderi u jedan na jedan situacijama i tranzicijskoj obrani što su ujedno i najveće snage Clippersa uz Paul – Griffin kombinaciju na pick igri. Ovdje možemo očekivati igru s puno niskih petorki jer je momčad iz Los Angelesa osuđena na to zbog manjka tijela pod košem, a u toj situaciji prednost je na strani Warriorsa čija petorka s Greenom na visokom krilu (odigrala je ukupno 105 minuta) je najefikasnija petorka u ligi s net ratingom (razlika napadačkog i obrambenog ratinga) od plus 34. Međutim, kako nema Boguta tako će do izražaja doći loše branjenje napadačkog skoka Warriorsa jer u Jordanu Clippersi imaju strašnu neman pod protivničkim košem kojeg O’Neal niti Lee ne vjerujemo da će moći odgurati od napada na obruča.

Možemo konstatirati da momčad koja će bolje iskoristiti svoje najefikasnije akcije, Clippersi svoju pick igru Paula – Griffina koju će Warriorsi najvjerojatnije braniti s Iguodalom kao svojim najbolji obrambenim igračem posebni u tim situacijama gdje protivničkog igrača s loptom drži na svega 0,71 poena po posjedu i Leeom ili Greenom  na Griffinu gdje očekujemo da Lee bude češće u borbi s Blakeom jer se jako dobro snalazi kada brani roll igrača nakon picka i dopušta svega 0,79 poena po posjedu. S druge strane Clippersi tj. Paul će se pobrinuti za Curryja i time prisiliti Iguodalu da organizira i vodi napade što nije kraj svijeta jer je Iggy jedan od najboljih distributera na poziciji niskog krila u ligi što je odlična vijest za Thompsona i Barnesa jer će na jednom od njih dvojice biti Jamal Crawford iliti najgori obrambeni bek lige. Ovdje vidimo veliku šansu Warriorsa i stoga mislimo da će oni u ovoj seriji nezahvalnoj za prognoziranje proći dalje.

Prognoza: Los Angeles Clippers – Golden State Warriors 2:4

Raspored odigravanja utakmica:

1. Los Angeles – Golden State, 19.travnja, 21:30h
2. Los Angeles – Golden State, 21.travnja, 04:30h
3. Golden State – Los Angeles, 24.travnja, 04:30h
4. Golden State – Los Angeles, 27.travnja, 21:30h
5. Los Angeles – Golden State, 29.travnja, nepoznato*
6. Golden State – Los Angeles, 1.svibnja, nepoznato*
7. Los Angeles – Golden State, 3.svibnja, nepoznato*

(Vremena odigravanja utakmica izražena su po srednjoeuropskom vremenu. Utakmice označene sa zvijezdicom (*) neće se odigrati ako jedna od momčadi prikupi 4 pobjede)

Latest Posts

NE PROPUSTITE