Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Memphis – L.A. Clippers

Dvoboj Memphis Grizzliesa i Los Angeles Clippersa je na papiru možda i najneizvjesniji od svih parova prvog kruga doigravanja u Zapadnoj konferenciji. Dok smo Grizzliese poèeli shvaæati ozbiljno tijekom prošlogodišnjeg playoffa, kada su nakon izbacivanja prvih nositelja San Antonio Spursa u prvom krugu, zamalo prošli preko Oklahoma City Thundera u finale konferencije (izgubili u izvrsnoj seriji u 7 utakmica), na isto su nas dovoðenjem prije svega Chrisa Paula, te igrama u regularnom dijelu sezone natjerali i vjeèiti “luzeri” L.A. Clippersi.

Memphis je unatoè problemima s ozljedama (najbolji igraè prošle sezone Zach Randolph propustio više od polovice utakmica) ostvario respektabilan omjer na Zapadu od 41 pobjede i 25 poraza, što im je bilo dovoljno za èetvrto mjesto u konferenciji i prednost domaæeg terena u prvom krugu doigravanja. Momèad je kroz sezonu predvodio trojac GayGasolConley. Rudy Gay je bio prvi strijelac kluba s 19 poena u prosjeku, èemu je dodao i 6,4 skoka i 1,5 ukradenu loptu. Mlaði Gasol je bilježio 14,6 poena, 8,9 skokova i 1,9 blokada, dok je odlièni play Mike Conley uz 12,7 koševa i 6,5 asistencija u prosjeku bio i jedan od najboljih “kradljivaca” lige s 2,2 ukradene lopte po utakmici.

Meðutim, velika snaga Memphisa leži u njihovoj izbalansiranosti, gdje uz navedeni trojac prevagu u korist svoje momèadi u bilo kojoj utakmici mogu napraviti i veæ spomenuti Randolph (11,6 poena, 8,0 skokova), te O.J. Mayo (12,6 poena) i odlièni obrambeni igraè Tony Allen (9,8 poena, 4,0 skoka, 1,8 ukradena lopta). Kao dobar pogodak se pokazao i trade tijekom sezone u kojem su kao “osiguraèa” za ozlijeðenog Randolpha doveli iz 76ersa krilnog centra Marreesea Speightsa (8,8 poena, 6,2 skoka). Tu je i sjena nekada sjajnog Gilberta Arenasa, koja još uvijek može iznenaditi ako uðe u dobar šuterski ritam.

Momèad iz Los Angelesa je u regularnom dijelu sezone ubilježila tek jednu pobjedu manje od Memphisa, èime su osigurali petu poziciju za doigravanje. Unatoè odliènom i atraktivnom Blakeu Griffinu (20,7 poena, 10,9 skokova), Clippersi su postali momèad Chrisa Paula. Kada nema kroniènih problema s ozljedama, Paul je definitivno još uvijek jedan od najboljih razigravaèa lige (ako ne i najbolji). Statistièki pokazatelji ukazuju na brojke (19,8 poena, 9,1 asistencija, 2,5 ukradene lopte) koje su na tragu onih iz njegovih najboljih dana u razdoblju od 2007. do 2009. u New Orleansu. Uz ubojiti tandem Paul – Griffin, treba istaknuti mladog centra DeAndrea Jordan (7,4 poena, 8,3 skoka, 2,1 blokada), te iskusne Carona Butlera (12,0 poena), Randyja Foyea (11,0 poena) i Moa Williamsa (13,2 poena, 3,1 asistencija), koji imaju kvalitetu bilo kome zabiti 20+ poena ako imaju “svoju” veèer. Clippersi su takoðer napravili jedan bitan trade sredinom sezone u kojem su iz Washington Wizardsa doveli šutera Nicka Younga kako bi popunili prazninu nastalu ozljedom Chaunceya Billupsa, kojeg neæemo ove sezone više vidjeti na parketima. Young je prilièno nekonstantan igraè, ali i jedan od onih koji su nezaustavljivi kada uðu u šuterski ritam.

Najbitnija stvar za Memphis je da u ovogodišnji playoff ulaze zdravi što se tièe bitnih igraèa, a što nije bio sluèaj prošle godine kada nisu mogli raèunati na Rudyja Gaya. Velika snaga Memphisa leži i u odliènim defenzivcima na “perimetru” (prije svih Conley i Allen), koji bi mogli stvarati velike probleme mozgu igre Clippersa, Chrisu Paulu. Na visokim pozicijama æe se takoðer odigravati zanimljivi duel izmeðu dva mlada i izuzetno atletski nadarena igraèa, Griffina i Jordana, i tandema Grizzliesa Randolph – Gasol, èiji stil igre je potpuno drugaèiji i više se, u nedostatku vanserijskih atletskih sposobnosti, oslanja na tehniku i iskustvo. Klupe za rezerve obje momèadi imaju svoje adute, te æe prevaga na tom polju najvjerojatnije ovisiti o trenutnoj formi i inspiraciji pojedinaca s obje strane.

U regularnom dijelu sezone su ove dvije momèadi odigrale ukupno tri utakmice. Clippersi su dobili dvije na svom terenu, dok je Memphis takoðer obranio domaæi teren u njihovom treæem dvoboju. Ostaje dojam da je igra Memphisa ipak prikladnija playoff košarci od lepršavosti i letaèkih ekshibicija ekipe iz Grada anðela. Memphis je bolja obrambena ekipa (a u doigravanju veæinom obrana osvaja naslove), te su u gotovo nepromijenjenom sastavu od prošle godine, što daje po pitanju kompaktnosti i uigranosti još jednu prevagu na njihovu stranu. Takoðer, ne treba zaboraviti ni prednost domaæeg terena na strani “grizlija”. Clippersi svakako imaju najboljeg igraèa u ovoj seriji (možda i drugog najboljeg), no Grizzliesi odaju dojam momèadi koja u optimalnoj formi ulazi u doigravanje (završili sezonu sa skorom 8-2), te koja je spremna pomrsiti raèune najveæim favoritima i uèiniti korak više u odnosu na prošlogodišnje doigravanje.

Prognoza: Memphis Grizzlies – L.A. Clippers  4:2

Raspored odigravanja utakmica:

1. Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers, 30. travnja, 03.30h
2. Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers, 3. svibnja, 03.30h
3. Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies, 5. svibnja, 22.30h
4. Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies, 8./9. travnja, nepoznato
5.* Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers, 9./10. svibnja, nepoznato
6.* Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies, 11./12. svibnja, nepoznato
7.* Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers, 13./14. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE