Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Miami Heat-Charlotte Hornets

Regularna sezona je gotova, svi su odigrali 82 utakmice i sada kreće ono pravo, a to je playoff. Isprike više ne vrijede i samo će jedna od preostalih 16 momčadi pobijediti u zadnjoj utakmici sezone, odnosno u iduća dva mjeseca upisati 16 pobjeda.

Ne događa se često da 3. i 6. nositelj imaju isti omjer kao Heat i Hornetsi, ali i to je jedan od razloga zašto očekujemo dobru, napetu i dugačku seriju. Obje ekipe su na omjeru 48-34, kao i Hawksi i Celticsi. Hornetsi imaju nesreću da su tek treći u svojoj diviziji, sa istim omjerom kao i Heat koji je pobjednik divizije. Još jedna sličnost je ta da se obje ekipe vračaju u playoff nakon što su ga propustili prošle sezone. Dok je Heat u svojoj povijesti koja je počela u sezoni 1988/89 pet puta nastupio u NBA finalu uz tri naslova prvaka, Hornetsi još čekaju prvu playoff pobjedu. Ne računamo stare Hornetse, odnosno današnje Pelicanse, nego bivše Bobcatse koji su osnovani 2004 godine.

Heat

Heat je jedna od najiskusnijih ekipa cijele lige i da im je Chris Bosh zdrav možda bi se usudili prognozirati da će predstavljati Istok u finalu, ali ga nema pa to više nećemo spominjati. Heat je još uvijek ekipa Dwayne Wadea, koji iako je ušao u 35. godinu još uvijek postiže 19 poena po utakmici i relativno je zdrav. Imaju dobar balans između iskustva i mladosti. Mladi igrači poput Justise Winslowa, Josha Richardsona i Tylera Johnsona koji je nažalost ozlijeđen i neće igrati do kraja sezone su dobro odmarali veterane. Pitanje je koliko će im trener Erik Spoelstra vjerovati, koji inače više voli provjerene veterane.  Napadački je najveće pitanje kod Heata mogu li biti konstantni u napadu, zato što znaju ući u razdoblja kada ne mogu ništa pogoditi, kao protiv Celticsa u zadnjoj utakmici sezone kada su vodili 24 razlike na poluvremenu, da bi nakon toga u 3. četvrtini postigli samo 5 poena i izgubili utakmicu. Loši su u šutu za tri poena, tek su 28. s 498 pogođenih trica, ali su zato vrlo dobri u obrani, 7. po def ratingu. Petorka Goran Dragič, Wade, Joe Johnson, Luol Deng i Hassan Whiteside je jako iskusna i opasna i dobro se snalazi u small-ballu koji Hornetsi često igraju. Čak i Amar’e Stoudemire igra dobro i zdrav je. Dolazak Johnsona im je puno značio, zato što je jedini pravi šuter i otkad je došao napad im je napredovao. Dragič i Deng su također igrali sve bolje kako je sezona išla kraju, kao i Whiteside kojemu izgleda odgovara ulaziti s klupe.

Hornets

Hornetsi su odigrali najbolju sezonu u kratkoj povijesti kluba i njihov vlasnik Michael Jordan može biti ponosan. I njima kao i Heatu nedostaje jedan od najvažniji igrača, Michael KiddGilchrist zbog ozljede ramena. Kemba Walker je odigrao daleko najbolju sezonu karijere i postao je zvijezda, a napravljena mu je nepravda kada nije izabran na AllStar utakmicu. Također moramo pohvaliti Marvina Williamsa za vrlo dobru sezonu, pogotovo u šutu za 3 poena, zabija skoro dvije trice po susretu uz odličnih 40% uspješnosti. On je do sada bio poznatiji po tome što je na draftu 2005. biran ispred Chrisa Paula i Derona Williamsa. Jeremy Lin je tokom cijele sezone bio jedan od najboljih 6. igrača lige. Uz Walkera je najviše pokazao Nicholas Batum s odličnom all-around igrom. Petorku završavaju Courtney Lee i Cody Zeller, dok All Jefferson nakon starta sezone, kada je imao dosta ozljeda ulazi s klupe, kao i Jeremy Lamb i  Frank Kaminsky. Najopasniji su kada igraju sa small-ball petorkom Walker, Lin, Batum, Williams i Jefferson. Trener Steve Clifford je prihvatio moderan način košarke i to im daje rezultate. Puno su opasniji od Heata u šutiranju trica, imaju trojicu (Walker, Williams i Batum) koji su pogodili preko 130 trica, dok ih kod Heata nitko nije ubacio više od 88, a kao momčad su ih pogodili 873 i 4. su u cijeloj ligi. Treba još naglasiti da su Hornetsi 9. i po off i def ratingu.

Matchupovi

U regularnoj sezoni su odigrali četiri međusobna susreta i rezultat je bio 2-2. Obje ekipe su svoju najbolju košarku igrale u drugom dijelu sezone, pogotovo Hornetsi koji su 1. Veljače imali omjer 22-25, da bi do kraja sezone imali omjer odličnih 26-9. Ključ sezone za Heat je bio dolazak Johnsona, koji većinu vremena igra na poziciji 3, a u tom trenutku su stavili Denga na poziciju 4. Rookie Richardson je također dobro gađao tricu nakon dolaska Johnsona, pa je sve to dalo prostora da Dragič i Wade koji nisu pravi šuteri lakše ulaze pod koš, a Slovencu je lakše nabijati tempo i brže igrati što mu odgovara. Wade je cijelu sezonu zabio samo 7 trica. Unatoč svemu ako Wade ne bude igrao odlično i ako neće dosta vremena provesti na liniji slobodnih bacanja bit će im teško. Mi osobno se nećemo kladiti protiv Flasha u playoffu. Iako su stari Heatu odgovara dio utakmice igrati brzim tempom. Ovo će biti prve playoff utakmice Whitesidea koji je odličan rim protector i skakač pa im obrambeni skok ne trpi kada igraju small-ball, osim kada Whiteside ne poludi pa pokuša blokirati svaki šut i izgubi poziciju za skok, a kada se to krene dešavati tu je Stoudemire da odigra aktivno svojim 10-15 minuta. Dok je većina lige odustalo od napadanja napadačkog skoka Heat nije, pa su zato pri vrhu lige u napadačkom skoku.

Kod Hornetsa će puno toga ovisiti o njihovom šutu za 3 poena na koji su se jako puno oslanjali, pogotovo dvojac na krilima Batum i Williams koji su zajedno u regularnoj sezoni protiv Heata ispucavali 11 trica po utakmici. Problem je taj što je Heat jedna od najboljih obrambenih momčadi protiv šuta za tri, primili su najmanje trica u cijeloj ligi od Veljače, a uspijevaju protivnike natjerati da šutiraju dugačke dvice koje se smatraju neučinkovitima.  Samo protiv dvije ekipe se šutira više ”dugih dvojki,” a protivnici Heata ih šutiraju samo 38%. Tu dolazimo do Kembe Walkera koji je popravio šut, a i odgovara mu igrati u paru s Linom pa može igrati offball. Tu je i pitanje kako će se Hornetsi napadati Whitesidea koji je u stanju sam zatvoriti reket sa skokom i blokadama. Mogu probati sa Spencerom Hawesom koji ga može izvući van reketa ili da ga Jefferson proba napadati u tijelo u postu gdje je ranjiv i Big Al bi ga mogao dovesti u probleme s osobnim greškama. Ako se Whiteside razmaše šanse Stršljenova jako padaju. Nic Batum je zaista unaprijedio Hornetse, može pogoditi, čuvati i igrati point forwarda. Jedini problem mu je što nije 100% spreman zbog lakše ozlijede. Spomenut ćemo još da je klupa Hornetsa kvalitetnija, imaju više rješenja i trebali bi dati više poena ako misle proći prvi krug playoffa, prvi puta u svojoj kratkoj povijesti.

Zadnje pitanje je tko će koga čuvati? Ako smo zaključili da će biti puno small balla znači da će biti puno preuzimanja. Walker će krenuti na Dragiču, Lee na Wadeu, Batum na Johnsonu, Williams na Dengu i Jefferson ili Zeller na Whitesideu. Kada Lin bude u igri Wade će pokušavati svog čuvara (bio to Lin, Walker ili Lee) natjerati na obranu blizu koša, odnosno u post up gdje će pokušati dominirati snagom i svojom odličnom leđnom tehnikom.

Prognoza

Došli smo i do najzanimljivijeg dijela, a to je odrediti pobjednika. Ovo bi trebala biti jako napeta serija s puno dodavanja, preuzimanja i nesebične košarke. Ključne stvari su šut za 3 poena kod Hornetsa, i pitanje hoće li se moći nositi s pritiskom playoffa zato što malo imaju malo iskustva igrati u drugoj polovici Travnja, a kod Heata može li Wade nositi momčad kao nekada, da li će barem donekle parirati u šutu za tri i kako će odigrati Whiteside. Izreka koja vrijedi za playoff kaže: ako imate najboljeg igrača serije u svojim redovima imate dobre šanse za proći dalje. Mi vjerujemo da je taj igrač još uvijek Dwayne Wade i zato kažemo prolaz Heata.

Miami Heat – Charlotte Hornets 4-3

Latest Posts

NE PROPUSTITE