Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Miami – Milwaukee

Ovo bi trebala biti najizvjesnija serija prvog kruga ovogodišnjeg playoffa. Momčad s najboljim omjerom u regularnoj sezoni (66-16), će snage odmjeriti s Milwaukee Bucksima koji su u playoff ušli sa samo četiri pobjede više od Philadelphije i Toronto Raptorsa, a znamo kakva je “krvna slika” tih momčadi.

Miami je u ovu sezonu ušao kao branitelj naslova, s gotovo identičnom momčadi. Najvažnija promjena u momčadi je dolazak jednog od najboljih šutera u povijesti lige, Raya Allena. Za njega je bez problema osmišljena uloga u momčadi, u kojoj on s lakoćom kažnjava protivnike nakon udvajanja neke od zvijezda Miamija. Pokazatelj toga je i drugo mjesto u ligi po postotku šuta za tri poena, odmah iza Golden Statea. Nakon prve polovice sezone i omjera 29-14, nisu oduševili svoje dežurne kritičare. No, nakon toga je krenula druga najduža pobjednička serija u povijesti NBA lige. Heat je nanizao čak 27 utakmica bez poraza, u kojima je redom s lakoćom uništavao svoje protivnike. Niz je prekinut u Chicagu, gdje su domaći Bullsi jednom čvrstom, nekad i pregrubom igrom, natjerali momčad Miamija na više krivih poteza tijekom utakmice.

LeBron James. Što reći o igraču koji deset sezona zaredom napreduje u svojoj igri? Nakon prošlogodišnjeg naslova, čini se da mu je s leđa pao ogroman teret i sada igra s mnogo više lakoće. Svoju igru je digao na još višu razinu, te je skoro svaku utakmicu na rubu triple-double učinka, što se mora priznati jednostavno impresivno. U ovoj sezoni je pokazao da će u neizvjesnim završnicama uzimati odlučujuće šuteve i time ušutkao kritičare, koji su mu taj nedostatak hrabrosti u dosadašnjim sezonama stalno “nabijali na nos”.

Dwyane Wade i Chris Bosh predvode ostatak momčadi koja trenutno funkcionira kao “švicarski sat”. Svatko zna što mu je zadatak raditi i momčad diše kao “jedan”. Wade je imao nekih sitnih problema s ozljedom tijekom sezone, no sigurni smo da će u playoffu dignuti razinu svoje igre iz regularnog dijela sezone. Trener Eric Spoelstra je pred kraj sezone, zadnjih desetak utakmica, rotirao momčad i neke utakmice odigrao bez Jamesa ili Wadea, a neke i bez cijelog tria. To se nije uopće osjetilo u igri Miamija i tu se vidi najjača snaga momčadi. Mike Miller, Shane Battier, Udonis Haslem, Mario Chalmers, Norris Cole, to su redom igrači koji nemaju veliki ego i poslušno odrađuju svoje minute na parketu. Jednostavno, Spoelstra trenutno ima slatke brige u slaganju momčadi.

Milwaukee Bucksi su dogurali do playoffa i svoj zacrtani cilj ostvarili. Tijekom sezone su svojom brzom igrom pokazali da mogu napraviti poneki veliki skalp, no to se ipak rijetko događalo. Bucksi su pobijeđivali momčadi koje su slabije od njih i tu su nabrali veliki broj pobjeda koji im je i donio taj priželjkivani nastup u playoffu. Momčad Bucksa će morati promijeniti stil svoje igre i početi igrati obranu, jer se s momčadi poput Miamija ne mogu natjecati u brzoj tranzicijskoj igri. Takav način igre bi bio samoubojstvo jer Heat ima uz Denver najbolji prijelaz iz faze obrana-napad.

Monta Ellis i Brandon Jennings su prve uzdanice navijača Bucksa, te jedina nada, ako ona uopće postoji, da se izbaci Miami. Ako imaju svoju večer, ovaj dvojac je sposoban napuniti koš svake momčadi u ligi. Najveći problem je što nemaju neku konstantu i već sljedeću utakmicu mogu završiti na jednoznamenkastom broju koševa.  Uz to što je dobar košarkaš, Jennings je u slobodno vrijeme i vidovnjak. Naime, u jednom intervjuu je kazao kako je imao vizije da prolaze Heat: “Jasno mi je da su nas svi prekrižili. Jasno mi je i da malo tko vjeruje u nas, ali ja vam poručujem da mi nismo za odstrel. Vidio sam da ih pobjeđujemo. Znam i kako, u šest utakmica.”

Pod košem bi borbu s Boshom i Haslemom trebali voditi Ersan Ilyasova i Larry Sanders. Sanders je najbolji obrambeni igrač Bucksa, koji ponekad zna biti nervozan, što je pokazao s nekoliko dobivenih tehničkih tijekom sezone.

Veliki problem Milwaukeeja je kratka klupa na kojoj svoju prigodu čekaju Mike Dunleavy i J.J.Redick. Redick je svoju prigodu ugrabio, te mu je trener dao dio Jenningsovih minuta na parketu. Ukoliko žele zaprijetiti Heatu, Redick će morati odigrati na visokoj razini i pogađati otvorene šuteve za tricu.

Na kraju kada se sve zbroji, dolazimo do zaključka da Milwaukee nema gotovo nikakve šanse da prije Miamija dođe do četiri pobjede i ode u drugi krug playoffa. Miamiju trenutno na Istoku mogu zaprijetiti tek Knicksi ili Pacersi, a Bucksi su dvije razine ispod tih momčadi. Večeras u prvoj utakmici možemo očekivati odličnu partiju LeBrona i društva, kojom će pokazati gostima kako nemaju šanse u ovoj seriji, koja bi mogla biti jedina “metla”u ovogodišnjem izjednačenom playoffu.

Prognoza: Miami Heat – Milwaukee Bucks 4:0

Raspored odigravanja utakmica:

1. Miami – Milwaukee, 22. travnja, 01.00h
2. Miami – Milwaukee, 24. travnja, 01.30h
3. Milwaukee – Miami, 26. travnja, 01.00h
4. Milwaukee – Miami, 28. travnja, 21.30h
5.* Miami – Milwaukee, 30. travnja, nepoznato
6.* Milwaukee – Miami, 2./3. svibnja, nepoznato
7.* Miami – Milwaukee, 4./5. svibnja, nepoznato

(Vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice označene sa * neće se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE