Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Miami – New York

Jedan od najzanimljivijih dvoboja prvog kruga doigravanja sigurno je onaj izmeðu Miami Heata i New York Knicksa. Obje ekipe ušle su u sezonu s viskom ambicijama i niti jedna od njih ne planira okonèati sezonu veæ nakon prvog kruga doigravanja, ali ipak æe samo jedna momèad proæi dalje. Miami je favorit, ali sami pogled na listu igraèa New Yorka pokazuje kako ih nikada ne treba otpisati.

Miami je od sastavljana “velike trojke”, odnosno dovoðenja LeBrona Jamesa i Chrisa Bosha u svoje redove dobio breme favorita u svakoj utakmici koju igraju i od njih se oèekuje osvajanje naslova prvaka. Oèekivalo se to i prošle godine, ali u velikom finalu bolji od njih bili su igraèi Dallas Mavericksa. Od poèetka ove sezone ponovno je u ulogu prvog favorit stavljen Miami, njihovi igraèi to i sami priznaju i eventualni neuspjeh u osvajanju titule prvaka bio bi veoma razoèaravajuæ. Imaju više iskustva zajednièkog igranja nego prošle sezone, nemaju problema s ozljedama i zaista se postavlja pitanje ako neæe sada osvojiti naslov hoæe li ikada.

O LeBronu Jamesu ne treba trošiti previše rijeèi, èovjek igra na MVP razini cijelu sezonu i preuzeo je glavnu rijeè u ekipi. Još uvijek ima problema u završnicama susreta i ovo æe bili veliki test za njega da pokaže može li konaèno osvojiti naslov prvaka. Ukoliko on zakaže tu je Dwyane Wade koji je pokazao više puta da voli imati loptu u svojim rukama kada se susret rješava i uspješan je u tome. Wade je ove sezone 6 puta šutirao loptu za izjednaèenje rezultata ili prelazak Miamija u vodstvo u posljednjoj èetvrtini ili produžetku s 20 sekundi ili manje ostalih do kraja igre. LeBron je to uèinio samo dva puta, a pogodio je jednom, dok je Wade pogodio 3 puta. Njih dvojica su nezaustavljivi u tranzicijskoj igri, svaku izgubljenu loptu protivnika kažnjavaju brzom kontrom i èesto spektakularnim alley-oop zakucavanjem. Glavni zadatak njihovih protivnika bit æe smanjivanje izgubljenih lopti na najmanju moguæu mjeru jer Miami svaku grešku protivnika vrlo lako kažnjava.

Moramo spomenuti i Chrisa Bosha, koji je pokazao kako kritike usmjerene prema njemu nisu opravdane, igra na visokoj razini i napadaèkoj igri Heata daje dodatnu dimenziju. Svojim šutem s poludistance otvara reket za LeBrona i Wadea, a ukoliko se nekog od njih dvojice udvoji, uvijek postoji opcija povratne lopte na Bosha koji to najèešæe uspješno “posprema”. Možda bi on trebao nešto više igrati pod košem, možda se ipak previše izvlaèi van na šut, ali to nije toliki problem jer ove sezone LeBron sve èešæe igra leðima prema košu i odgovara im da Bosh igra nešto dalje od koša.

Od ostatka ekipe protivnici uvijek trebaju paziti gdje je Mike Miller, sjajni šuter koji igra po principu toplo-hladno, u moguænosti je pogaðati veliki broj trica u serijama, ali ima i utakmica kada ne može ništa pogoditi. Ove sezone šut za tri poena uvelike je popravio i prvi razigravaè ekipe Mario Chalmers koji takoðer veoma dobro koristi slobodan prostor koji nastaje fokusiranjem protivnièke obrane na LeBrona i Wadea. Od njega se oèekuje da pogaða otvorene šuteve i drži visoki tempo igre Heata. U održavanju brze igre ulogu æe imati i Norris Cole, brzi rookie razigravaè koji je odlièno otvorio sezonu, ali kako je ona odmicala i njegove igre su opadale i upitno je kakav uèinak èelnici Heata mogu oèekivati od njega. Imaju još jednog sjajnog tricaša u momèadi, Jamesa Jonesa koji je uvijek spreman uæi s klupe i iskoristiti otvorene šuteve koje mu kreiraju suigraèi. Udonis Haslem takoðer æe biti važna karika ekipe, prvenstveno u obrambenom dijelu gdje æe biti zadužen za hvatanje skokova i iznuðivanje prekršaja u napadu, što odlièno radi. Slaba karika u ekipi ponovno je pozicija centra gdje je napadaèki beskoristan Joel Anthony koji svoj kruh zaraðuje igrom u obrani i blokiranjem protivnièkih šuteva.

New York Knicksi su odigrali veoma promjenjivu sezonu. Loše su krenuli u sezonu, imali su velikih problema s igrom, na oba kraja terena, ali tada se ukazao Jeremy Lin koji je preokrenuo sezonu Knicksa u pozitivne vode. Prije njega èinilo se da æe Knicksi teško ostvariti doigravanje, ali on im je vratio nadu i za vrijeme trajanja “Linsanityja” Knicksi su upisali 7 uzastopnih pobjeda i vratili navijaèima vjeru u svoju momèad. Nakon toga ponovno je uslijedio period nešto lošije igre, nakon èega se ozlijedio Amare Stoudemire što je znaèilo da Carmelo Anthony mora stvari preuzeti u svoje ruke. Izostankom Stoudemirea Anthony je mogao igrati na poziciji krilnog centra što mu je i više nego odgovaralo te je pokazao zašto svi o njemu prièaju kao o jednom od najboljih igraèa u fazi napada.

Tijekom sezone prikljuèio im se nakon povratka iz Kine J.R. Smith, od ozljede se opravio Baron Davis, “otkrili” su sjajnog šutera Stevea Novaka i na draftu uzeli obrambeno sjajnog igraèa Imana Shumperta. Imaju velik broj oružja i Miami æe sigurno imati težak posao sve ih zaustaviti. Najvažnije za Knickse je da oni otkriju naèin na koji trebaju igrati, da otkriju petorku s kojom najbolje igraju i da se bore od prve do posljednje minute svake utakmice. U fazi obrane kljuènu ulogu imat æe Tyson Chandler, jedan od vodeæih kandidata za titulu najboljeg obrambenog igraèa sezone. Njegov posao bit æe onemoguæiti igraèima Miamija lagana polaganja i zatvaranje rupa koje nastaju slabijom igrom suigraèa u obrani, prije svega Stoudemirea koji ima velikih problema u obrambenom dijelu igre, što æe biti veliki problem u doigravanju kada se svaka greška kažnjava. Shumpert æe imati zadatak zaustaviti Wadea, a Fields i Anthony æe bitku voditi protiv Jamesa. Bit æe to sjajni dvoboji vrhunskih napadaèkih i obrambenih igraèa.

Prvi zadatak koji æe Knicksi imati je ogranièiti svoj broj izgubljenih lopti kako bi smanjili broj lakih koševa Miamija iz tranzicije. U regularnom dijelu sezone prosjeèno su gubili 16 lopti po utakmici, više izgubljenih lopti od njih imala je samo Oklahoma, što je veoma loš znak jer Miami takve stvari rado kažnjava. Osim toga trebaju pronaæi naèin kako Anthony i Stoudemire mogu zajedno funkcionirati u napadu, jer do sada to nije bio sluèaj, a bit æe im potrebne odliène igre obojice ukoliko misle imati šanse protiv Miamija. Bit æe zanimljivo i za vidjeti mogu li igraèi Knicksa preuzeti prevlast u kontroli skoka, jer Miami je “tanak” na centarskoj poziciji i mogli bi imati problema s napadaèkim skokom Knicksa.

Ove sezone Heat i Knicksi susreli su se tri puta, a sva tri puta uspješnija je bila floridska momèad. Prvo je Miami slavio kod kuæe 99:89, ali u toj utakmici za Knickse nije igrao Anthony. Zatim je Miami slavio 102:88 na svome parketu, ali ovoga puta protiv punog sastava Knicksa, igrali su i Anthony i Stoudemire i Lin. Lina nismo previše spominjali jer je najavljeno da on neæe igrati u prvom krugu doigravanja, veæ bi se ekipi mogao prikljuèiti tek u drugom krugu, naravno ukoliko za Knicksi uspiju izboriti. Treæa meðusobna utakmica ovih ekipa igrala se u Madison Square Gardenu i ponovno je Miami znao pronaæi put do pobjede. Slavili su rezultatom 93:85, a za Knickse ovoga puta nije igrao Stoudemire.

Miami je u ovom dvoboju favorit, iako Knickse ne treba otpisati jer probuðeni Anthony i brojni šuteri s klupe Knicksa daju naslutiti da æe ovo biti sjajan dvoboj i vjerojatno æe se odužiti, moguæe èak i do sedme utakmice. Smatramo da su James, Wade i Bosh ipak prevelika prepreka Knicksima u ovome trenutku i da ih neæe uspjeti zaustaviti da ostvare 4 pobjede.

Prognoza: Miami Heat – New York Knicks 4:2

Raspored odigravanja utakmica:

1. Miami Heat – New York Knicks, 28. travnja, 21.30h
2. Miami Heat – New York Knicks, 1.svibnja, 01.00h
3. New York Knicks – Miami Heat, 4. svibnja, 01.00h
4. New York Knicks – Miami Heat, 6. travnja, 21.30h
5.* Miami Heat – New York Knicks, 09./10. svibnja, nepoznato
6.* New York Knicks – Miami Heat, 11./12. svibnja, nepoznato
7.* Miami Heat – New York Knicks, 13./14 svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE