Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Miami – Philadelphia

Subota nam donosi poèetak doigravanja, pa æemo tako veæ prvog dana moæi uživati u  atraktivnoj utakmici izmeðu Miami Heata i Philadelphia 76ersa, dvije ekipe koje su otvorile sezonu ispod oèekivanja, ali kako se bližio kraj regularnog djela njihove igre bile su sve bolje.

Miami Heat, momèadi kojoj se nakon LeBronovog ”The Decisiona” pridavalo puno medijske pažnje katastrofalno je ušla u sezonu. Omjer 9-8 sve je iznenadio i došlo je vrijeme za sastanak u svlaèionici nakon kojeg je velika trojka napokon proigrala te ostvarila pobjede u dvadeset jednoj od dvadeset dvije odigrane utakmice. Do kraja sezone imali su još jedan niz lošije odigranih utakmica, te su vezali pet poraza od pet respektabilnih protivnika, a nakon jednog poraza trener Spoelstra rekao je kako su neki momci plakali u svlaèionici. Sezonu su završili kako se od njih oèekivalo te ostvarili omjer 58-24 koji im je donio drugo mjesto na Istoku što im je ujedno i treæi najbolji omjer u povijesti franšize.

Philadelphia 76ersi imali su drugi izbor na draftu i izabrali Evana Turnera, te se od poèetka sezone postavljalo pitanje kako æe se Turner snaæi u momèadi u kojoj igra Andre Iguodala. Poèetak sezone bio je katastrofalan i 76ersi su u dvadeset tri utakmice upisali èak osamnaest poraza. Tada je doigravanje izgledalo kao nemoguæa misija, no 76ersi su proigrali te su pred kraj sezone držali šesto mjesto na Istoku, no jedna pobjeda u posljednjih šest utakmica regularnog dijela nije im bila dovoljna, te su ih na tablici preskoèili New York Knicksi. Sezonu su završili s omjerom 41-41, te tako izjednaèili omjer koji su ostvarili prije dvije sezone kada su u prvom krugu doigravanja ispali od Orlando Magica.

Miami je slavio u sva tri ovosezonska susreta  s prosjeènom razlikom preko deset koševa, no treba uzeti u obzir da su dva od tri poraza došla u poèetku sezone kada su 76ersi bili u katastrofalnoj formi.

Miami Heat gotovo cijelu sezonu igra bez Udonisa Haslema koji æe propustiti i prvi krug doigravanja, te koji je važna karika u pohodu Miamija prema naslovu i sigurno je da bi Heat s njim pod košem bio puno jaèa ekipa. Mike Miller, koji je ozlijedio zglob u  utakmici protiv Atlante, trebao bi biti spreman za doigravanje. S druge strane najvažniji igraè s klupe 76ersa Lou Williams nije igrao u posljednjih pet utakmica regularnog djela sezone, no u utorak se vratio treninzima te je njegov nastup, kao i onaj Andrea Iguodale koji je  propustio posljednje dvije utakmice kako bi odmorio koljeno, vjerojatan u subotnjem okršaju.

Kvaliteta je svakako na strani Miamija na gotovo svim pozicijama. Loptu æe preko centra uglavnom prevoditi LeBron James, ponajbolji igraè današnjice koji æe zabijati dobar broj poena po utakmici, te asistencijama hraniti Wadea te tricaše koji æe èekati loptu na otvorenom šutu, Mikea Millera, Mikea Bibbyja, Jamesa Jonesa, Maria Chalmersa i Eddieja Housea. Dwyane Wade, uz LeBrona glavna opcija u napadu takoðer æe zabijati koševe, te publiku dizati na noge atraktivnim kontrama i zakucavanjima u kombinaciji s LeBronom. Chris Bosh, koji prvi puta u posljednjih šest sezona postiže manje od 20 koševa u prosjeku, takoðer æe dobiti svoj dio kolaèa u zabijanju te hvatanju skokova. Pod košem se nalaze iskusni centri Juwan Howard, Zydrunas Ilgauskas, Erick Dampier, te Joel Anthony.

S druge strane 76ersi imaju mladu ekipu koja takoðer igra atraktivnu košarku i puno æe ovisiti o igri u obrani svog voðe Andrea Iguodale, toènije o njegovoj sposobnosti zaustavljanja LeBrona. Bit æe zanimljivo vidjeti kako æe svoje prve playoff minute odigrati mladi dvadesetogodišnji Jrue Holiday, Jodie Meeks koji prerasta u pouzdanog šutera iza linije za tri poena te rookie Evan Turner koji se nije naigrao u regularnom djelu sezone. Sixersi æe ovisiti i o igrama pod košem Eltona Branda koji nije isti kao prije, no zasigurno može namuèiti visoke igraèe Miamija. Startni centar za Philadelphiju je Spencer Hawes koji ne bi trebao predstavljati veæi problem za deèke s Floride. Dva jako bitna kotaèiæa s klupe o kojima æe ovisiti igra 76ersa su odlièni tricaš Lue Williams, te visoko krilo Thaddeus Young koji daje momèadi dosta energije s klupe.

Miami Heat, momèad koja se petnaest puta pojavljivala u doigravanju, samo jednom je igrala Finale (2006.), te ga osvojila predvoðena kapetanom Dwyaneom Wadeom i Shaquilleom O’Nealom, kada su okrenuli 2:0 vodstvo Dallas Mavericksa te slavili 4:2. S druge strane 76ersi nisu igrali Finale od 2001. godine kada su predvoðeni Allenom Iversonom izgubili od Los Angeles Lakersa 4:1. U doigravanju su nastupili èetrdeset šest puta, te su osvojili tri naslova prvaka, od èega onaj posljednji davne 1983. godine.

Realno, Miami je puno jaèa ekipa i trebali bi bez veæih problema zaustaviti mladiæe iz Philadelphije jer puno su iskusniji te raspolažu kvalitetnijim igraèkim kadrom. LeBron James je prije poèetka sezone najavljivao osam naslova prvaka i sigurno bi prvi htjeli imati veæ nakon ove sezone.  Uz dužno poštovanje Philadelphia nije ekipa koja bi im ove godine mogla pokvariti planove. Dvoboj u drugome krugu protiv Bostona ili New Yorka sasvim je druga prièa, no o tome nekom drugom prilikom.

Prognoza: Miami Heat – Philadelphia 76ers  4:1

Raspored odigravanja utakmica:

1. Miami – Philadelphia, 16. travnja, 21.30h
2. Miami – Philadelphia, 19. travnja, 01.00h
3. Philadeplhia – Miami, 22. travnja, 02.00h
4. Philadeplhia – Miami, 24. travnja, 19.00h
5.* Miami – Philadelphia, 27./28. travnja, nepoznato
6.* Philadeplhia – Miami, 29./30. travnja, nepoznato
7.* Miami – Philadelphia, 1./2. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE