Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: New York – Boston

Otvaranje playoff serija nije moglo početi bolje nego s atraktivnom utakmicom u Madison Square Gardenu između Knicksa i Celticsa. Knicksi su uzeli prvi divizijski naslov u 19 godina s omjerom 54-28, a Celticsi su bili ti koji su svaki put do sada, od 2007. godine, uzimali taj naslov, no ipak ove godine su Knicksi bili bolji.

Doigravanje je nešto sasvim drugo od regularnog dijela sezone te i “najslabije” momčadi neki put mogu iznenaditi s dovoljno motivacije i sreće. No Knicksi, koji su ostvarili seriju od 13 uzastopnih pobjeda na kraju sezone, izgledaju trenutno puno bolji nego Celticsi koji su u posljednjih 15 susreta izgubili čak 10 puta. Knicksi u 15 utakmica imaju 13 pobjeda te 8-0 seriju na domaćem parketu te zbog toga mogu najviše biti zaslužni najboljem strijelcu lige s 28,7 koševa po utakmici, Carmelu Anthonyju, koji je pružao fenomenalne brojke tijekom cijele sezone. Melo je u 8 posljednjih utakmica sedam puta išao preko 30 koševa te je u prve tri utakmice u travnju zabio 50, 40 i 41 koš. Ne smijemo isključiti ni vodećeg kandidata za najboljeg šestog igrača sezone, J.R. Smitha koji uz Anthonyja briljira, te bi sigurno bez njega vrlo teško dogurali tu gdje se trenutno nalaze. J.R. Smith je poznat po tome da je nezaustavljiv pri kraju utakmica i pri kraju četvrtina, te ga ni najbolji obrambeni igrači ne mogu zaustaviti ako uđe u “vruću” seriju.

Oni su dva glavna pokretača igre Knicksa, no sigurno je kako dvojica igrača ne mogu igrati sami te treba izdvojiti i 39-godišnjeg veterana Jasona Kidda čije će iskustvo u playoffu sigurno dobro doći. Steve Novak, Tyson Chandler, Raymond Felton, Kenyon Martin te Iman Shumpert će dati sve od sebe kao što su to radili cijele sezone. Očekujemo definitivno zanimljiv dvoboj između Paula Piercea i Carmela Anthonyja kao i između Kevina Garnetta i Tysona Chandlera. Pierce i Garnett su obojica stari veterani, te u playoffu “eksplodiraju”. Pierce je odigrao solidnu sezonu i vukao Boston koliko je mogao sa svojih 18,6 koševa i 6 skokova po utakmici. Trener Bostona, Doc Rivers, je par utakmica odmarao Piercea te nakon svakog dužeg odmora Pierce je briljirao. Legendarni KG igrao je 68 utakmica ove sezone, te ga Rivers štedi koliko god može, a to vidimo i po broju odigranih minuta po utakmici, a prosječno je to oko 25-30 minuta. Koliko god igra, Garnett daje svoj maksimum i uvijek motivira sebe, a posebno svoje suigrače.

Celticsi su doživjeli veliki šok ozljedom prednjeg križnog ligamenta Rajona Ronda koji je proglašen najboljim asistentom lige s 11 asistencija po utakmici, te se njegov nedostatak reflektirao na njihovu lošu igru ove sezone. Jeff Green je preuzeo napadačku odgovornost u izostanku Ronda te čini vrhunski posao, agresivan je u napadu i obrani te daje sve od sebe u svakoj utakmici, a najbolja utakmica u sezoni mu je bila protiv Miami Heata u kojoj im je ubacio 43 koševa sa šutom 14/21 iz igre.

Ove sezone Knicksi i Celticsi odigrali su četiri međusobna susreta, a Knicksi su na omjeru od 3-1 u tih četiri susreta, što je sigurno ohrabrujuće za njih pred početak “pravog” dijela sezone.

Treba napomenuti da je napad New Yorka jedanaesti ligi s prosječno 100 ubačenih koševa po utakmici, a s druge strane Celticsi su 18. s 96,5 prosječno ubačena koša. Jedna od boljih obrana lige je od Celticsa, ali problem je to što dopuštaju previše napadačkih skokova suparničkoj momčadi, te su 20. u ligi u obrambenim skokovima. Knicksi uzimaju skoro dva skoka više od prosjeka kojeg imaju kada igraju protiv Bostona te će to biti jedna od glavnih zadaća za Tysona Chandlera. Knicksi dosta variraju u obrani te znaju odigrati maestralno, ali ponekad i vrlo loše, no ne sumnjamo kako će Knicksi od danas biti 100% motivirani i da će dati sve od sebe da zaustave Boston. Također treba napomenuti da su igrači New Yorka treći u ligi po broju primljenih koševa u zadnjoj četvrtini. Isto tako Knicksi imaju skoro najbolju statistiku u svim područjima igre u zadnjoj četvrtini a to je sve zahvaljujući treneru Mikeu Woodsonu koji je jedan od najboljih taktičara za kritična vremena igre u kojoj uvijek izmisli nešto kreativno.

Igrači koji sigurno neće nastupiti u ovoj seriji kod Knicksa su samo Amar’e Stoudemire i Rasheed Wallace koji je odlučio ići u mirovinu.  Kod Bostona seriju će sigurno propustiti njihov play Rajon Rondo te Jared Sullinger zbog ozljede leđa. Obje ekipe, da su imale svoje igrače zdrave cijelu sezonu definitivno bi bili još bolji, a to posebno vrijedi za Boston.

Knicksi su previše motivirani i imaju talentiraniji roster nego Celticsi, no ne sumnjamo kako će Boston pošteno namučiti Knickse svaku utakmicu, Boston je poznat po svojoj borbi i izdržljivosti te će sigurno ostaviti sve na parketu. ali Knicksi realno izgledaju puno bolji te im dajemo veliku prednost. Velika je prva utakmica koja se igra večeras te onaj tko ju pobijedi imat će veliku psihičku prednost. Ako Knicksi pobijede Boston u prvom krugu, sigurni smo da će njihov apetit samo porasti i da bi mogli daleko dogurati u ovom doigravanju.

Prognoza: New York Knicks – Boston Celtics 4:1

Raspored odigravanja utakmica:

1. New York – Boston, 20. travnja, 21.00h
2. New York – Boston, 24. travnja, 02.00h
3. Boston – New York, 27. travnja, 02.00h
4. Boston – New York, 28. travnja, 19.00h
5.* New York – Boston, 1./2. svibnja, nepoznato
6.* Boston – New York, 3./4. svibnja, nepoznato
7.* New York – Boston, 5./6. svibnja, nepoznato

(Vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice označene sa * neće se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE